Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  3:22 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024 10:15

Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου 11/3/2024

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

“Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου 11/3/2024”

Οι ερωτήσεις που θέσαμε στην Δημοτική Αρχή:

Ερώτηση 1:

“ Την 26/2 στην ειδική συνεδρίαση ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ γίναμε θιασώτες Πανελλαδικής πρωτοτυπίας. Συζητήθηκαν ΘΕΜΑΤΑ χωρίς να δοθεί ο λόγος στους ερωτούντες δημοτικούς συμβούλους να εισηγηθούν: Για ποιό λόγο έθεσαν το Θέμα,ποιά τα συγκεκριμένα ερωτήματα επι του θέματος που έθεσαν κλπ. Δόθηκαν κάποιες απαντήσεις, άγνωστο αν κάλυπταν τον ερωτούντα ή όχι. Μπορεί στην τοποθέτησή του ο κ.Δήμαρχος να ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη διαδικασία αλλά την πραγματοποιεί επειδή υποχρεώνεται από τον νόμο, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα μετατραπεί σε διαδικασία Παρωδία.

Παράλληλα, με την διακοπή που αποφάσισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συζητήθηκαν 3 θέματα, ένα εκ των οποίων αυτό που είχαμε θέσει.

Επειδή τέτοιου είδους πρακτικές παραπέμπουν σε άλλες, καταδικαστέες εποχές ερωτούμε: Πότε θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί η συνεδρίαση λογοδοσίας; Και με τι διαδικασία; θα δοθεί και στους υπόλοιπους ερωτώντες η δυνατότητα εισήγησης, όπως έγινε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Ελλάδας;”

Ερώτηση 2:

“ Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε οτι έχετε γίνει δέκτης αιτήματος εκ μέρους των αγροτικών συλλόγων του Δήμου μας, για την πραγματοποίηση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, υπό το βάρος και των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεών τους. Γνωρίζουμε επίσης οτι είχατε συμφωνήσει για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.

Στο σημερινό συμβούλιο φέρνετε σαν θέμα την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Θα περιοριστείτε σε αυτό;

Προτίθεστε να κάνετε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έχετε υποσχεθεί και αν ναι, πότε;”

Στην συζήτηση που ακολούθησε μας γνωστοποιήθηκε οτι οι εκπρόσωποι των αγροτών ήταν ενημερωμένοι για την σημερινή συνεδρίαση, γεγονός αναληθές.

Ασκώντας κριτική σε βασικά σημεία του ψηφίσματος που προτάθηκε από την Δημοτική αρχή, υπερτονίζοντας ότι το ζήτημα υποστήριξης ή όχι των δίκαιων αιτημάτων των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, η οποία δεν υπερψηφίστηκε και την οποία παραθέτουμε:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,

Εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή και αλληλεγγύη του στους αγρότες και κτηνοτρόφους που εδώ και καιρό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας.

Θεωρούμε τα αιτήματα των αγροτών, των αλιέων, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων μας, δίκαια και την ικανοποίησή τους αναγκαία για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά καλλιεργώντας τα χωράφια τους.

Ο αγώνας τους μας αφορά όλους.

Ο αγροτικός κόσμος αναγκάζεται να πουλά τα προϊόντα του σε εξευτελιστικές τιμές, την ώρα που έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτοεφόδια, ενώ τα ίδια στιγμή φτάνουν στους καταναλωτές έως και  200% πάνω.

Οι μόνοι που θησαυρίζουν είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι μεσάζοντες και τα σούπερ μάρκετ, που μόνο για φέτος αύξησαν το τζίρο τους κατά 700 εκ. €, ενώ ο όγκος των πωλήσεων τους διαρκώς πέφτει.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των αγωνιζόμενων αγροτών και ζητάμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από τους ίδιους μέσα από τα συλλογικά τους όργανα(Ομοσπονδία- Αγροτοκτηνοτροφική Σύλλογοι).

Συγκεκριμένα:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευθεί η Νέα ΚΑΠ.

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς 200 ευρώ το στρέμμα. Αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Όχι στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, με ταυτόχρονη στελέχωση όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, εξιδεικευμένο όπως γεωπόνους, κτηνιάτρους και άλλους που θα βρίσκονται μόνιμα δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης όσοι έχουν κάνει αίτηση.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας και της περιοχής μας.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Μέτρα από τον Δήμο για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας για να μπορούν οι αγρότες μας να πηγαίνουν στα χωράφια τους.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε γη υψηλής παραγωγικότητας από τα κοράκια της ¨πράσινης ανάπτυξης¨.
  • Να μην μπει σε κίνδυνο η φετινή παραγωγή από τα χρέη των ΤΟΕΒ της περιοχής, άμεση κατάργηση από τα χρέη των οργανισμών των τόκων και εφαρμογή πολλών δόσεων για την αποπληρωμή τους.
  • Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.”

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει αταλάντευτα να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αλιέων και να αντιπαλεύει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποστηρικτών της, που ρίχνουν νερό στον μύλο της εκμετάλλευσής τους.

Βάνα Πατρινού
Δημοτική Σύμβουλος
με την Λαϊκή Συσπείρωση
Διαβάστηκε 220 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.