Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:22 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 10:08

Το χωριό στην Ορεινή Ναυπακτία με τα λιθόστρωτα σοκάκια που έγινε τηλεοπτικό σκηνικό – Εκεί στρατοπέδευσε ο Καραϊσκάκης (www.mixanitouxronou.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το χωριό Πλάτανος βρίσκεται στην Ορεινή Ναυπακτία στην πλαγιά του βουνού Αλωνάκι, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Παλαιότερα, αποτελούσε κεφαλοχώρι του αρχικού Δήμου Προσχίου.

Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από ένα μεγάλο πλατάνι που υπήρχε στον οικισμό της Μεγάλης Βρύσης. Κάτω από ένα πυκνοφυτεμένο δάσος από έλατα, γαύρα, μηλιούς, κρανιές και κέδρα,  ο Πλάτανος έχει απέναντί του το όρος Ξεροβούνι.

Το χωριό Πλάτανος στην Ορεινή Ναυπακτία, με τα λιθόστρωτα σοκάκια. Πηγή: Travel Inspiration

Στην απογραφή του 2011, είχε μόλις 207 κατοίκους. Ιδρύθηκε πιθανότητα τον 17ο αιώνα, καθώς τότε μπορούσε δύσκολα να προσεγγιστεί από πειρατές, Βενετούς και Οθωμανούς.

Λεγόταν το «χωριό των γραμμάτων», καθώς υπήρχαν καθηγητές, γιατροί και άνθρωποι του πνεύματος. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Πνευματικό κέντρο στο χωριό Πλάτανος. Πηγή: Travel Inspiration

Εκεί, οι Ροντηραίοι ήταν εξέχουσα οικογένεια με πολιτική δύναμη και στρατιωτική δράση στην περιοχή. Δύο Ροντηραίοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Περίπου 10 μέλη της οικογένειας πολέμησαν ως μπουλουκτσήδες.
Ο Καραϊσκάκης είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή και για αυτό στο χωριό υπάρχει προτομή του
Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πετρόχτιστα πολλών αγωνιστών, όπως του Μαργαρίτη, του Κολοτούρου και του Αγγελάκη.
Αξιοσημείωτη θέση για τον Πλάτανο έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο ναός στο νότιο τμήμα του κοσμείται με λιθανάγλυφα. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν εικόνες και κειμήλια μεγάλης αξίας.

Ο ναός Αγίου Νικολάου στον Πλάτανο. Πηγή: Travel Inspiration

Στην πλατεία του χωριού μπορεί κανείς να επισκεφτεί δύο μουσεία, της Εθνικής Αντίστασης και το Ιστορικό – Λαογραφικό. Επιπλέον, κάνοντας περίπατο στα λιθόστρωτα σοκάκια, θα συναντήσει το σχολικό κτίριο, τον υγειονομικό σταθμό και τις πέτρινες βρύσες.
Στον Πλάτανο, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα για τις τηλεοπτικές σειρές «Ο Πρίγκιπας» (1996) και «Ο Θησαυρός της Αγγελίνας» Ντίνα Κώνστα και τον Ηλία Λογοθέτη (2005).

Δείτε από ψηλά το χωριό Πλάτανο, μέσα από τα πλάνα που εξασφάλισε το Travel Inspiration:

mixanitouxronou.gr

Διαβάστηκε 637 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία