Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  5:03 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 21:28

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: Στόχος να λειτουργήσει στο Αγρίνιο τον Σεπτέμβριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: Στόχος να λειτουργήσει στο Αγρίνιο τον Σεπτέμβριο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία ξεκινούν εντός του μήνα οι ενημερώσεις στα σχολεία του Δήμου Αγρινίου για τα δημοτικά συμβούλια νέων.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εντός του Μαρτίου ξεκινά στο Δήμο Αγρινίου κύκλος ενημερώσεων στα σχολεία για τα δημοτικά συμβούλια νέων. Ο Δήμος Αγρινίου, δια μέσω των Αντιδημάρχων Ανδρέα Σκαρτσάρη και Χρήστου Ζαρκαβέλη, έχει σκοπό να δώσει βήμα στους νέους μεταξύ 15 και 28 ετών που ζουν στον Δήμο, ώστε να κάνουν τα όνειρά τους, σε συνάρτηση με ζητήματα που απασχολούν τις νέες γενιές και τον τόπου που ζουν, πραγματικότητα.

Σκοπός είναι να πολιτικοποιηθούν και όχι να κομματικοποιηθούν οι νέοι που θα συμμετάσχουν και να δράσουν σε τομείς όπως ο εθελοντισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πληροφόρηση, το περιβάλλον και η καινοτομία, βλέποντας πως μια ιδέα, μέσα από την προβλεπόμενη  και νόμιμη διαδικασία, γίνεται πράξη!

Μπορεί η ενημέρωση των μαθητών να ξεκινήσει άμεσα, εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά η ενημέρωση αυτή θα είναι το πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο θα είναι η σύσταση του μητρώου νέων του Δήμου Αγρινίου και έπειτα τα δημοτικά συμβούλια νέων θα λάβουν «σάρκα και οστά».

Μέχρι στιγμής σε πανελλαδικό επίπεδο λιγοστοί Δήμοι έχουν δώσει τη δυνατότητα αυτή στους νέους και κυρίως ο αριθμός τους αυξήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσάρης, ο οποίο μίλησε στη «Σ», έδωσε το πρώτο «στίγμα» για το τι είναι τα δημοτικά συμβούλια νέων, πως λειτουργούν και τι όφελος θα έχουν για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: Στόχος να λειτουργήσει στο Αγρίνιο τον Σεπτέμβριο
Ο Ανδρέας Σκαρτσάρης

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σκαρτσάρης: «ουσιαστικά είναι κάτι αντίστοιχο με το δημοτικό συμβούλιο. Είναι μια δομή ενεργητικής συμμετοχής των νέων, μέσω της οποίας μπορούν οι συμμετέχοντες να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς που τους αφορούν και θέματα που αφορούν την περιοχή.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μπορούν να προτείνουν και να σχεδιάσουν δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, πληροφόρησης, περιβάλλοντος, καινοτομίας κλπ. Η παράταξή μας είχε πραγματοποιήσει ένα συμβούλιο στο οποίο τέθηκε το θέμα και θελήσαμε να το ξεκινήσουμε για να δώσουμε βήμα στους νέους της περιοχής μας.

Για να τεθεί σε σωστές βάσεις η κοινωνία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, βασικό «συστατικό» είναι η καινοτομία, οι νέες ιδέες και η ορμή της νεότητας. Οι νεαρές και οι νεαροί που μπορούν να συμμετάσχουν στα συμβούλια αυτά θα πρέπει να είναι μεταξύ 15 ετών έως και 28 ετών.

Το πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία μητρώου νέων Δήμου Αγρινίου. Γι αυτό θα ξεκινήσουμε εντός του μήνα με τον Αντιδήμαρχο τον κ. Ζαρκαβέλη, τις ενημερώσεις στα σχολεία του Δήμου, ώστε μέσα από την ενημέρωση των νέων να συσταθεί σε δεύτερη φάση το μητρώο νέων, το οποίο θα είναι το «εισιτήριο» δημιουργίας του δημοτικού συμβουλίου νέων. Μέχρι και πριν τρία περίπου χρόνια ήταν ενεργά περίπου 8 δημοτικά συμβούλια νέων στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν και δεν αποκλείεται να διπλασιάστηκαν.

Όπως προανέφερα ο πρώτος σταθμός είναι το να επισκεφτούμε τα σχολεία του Δήμου για να ενημερώσουμε τους μαθητές τι είναι τα δημοτικά συμβούλια νέων, πως λειτουργούν, ποιο είναι το όφελος των νέων που θα συμμετάσχουν κλπ. Στη συνέχεια θα γίνει το κάλεσμα για την εγγραφή των νέων στο μητρώο νέων. Θεωρώ πως το δημοτικό συμβούλιο νέων θα γίνει πράξη τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις, όπως εκτιμούμε.

Θέλουμε την πολιτικοποίηση των παιδιών, αλλά όχι την κομματικοποίηση. Βασικό στοιχείο είναι επίσης να διαμένει στην περιοχή ο εκάστοτε νέος που θα συμμετάσχει, ενώ θεωρώ πως θα υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι νέων παιδιών στις ηλικίες αυτές κινείται και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις φορέων της περιοχής.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως οι δράσεις τους θα επιχορηγούνται, συνεπώς θα δουν την ιδέα τους να υλοποιείται σιγά – σιγά. Είναι σημαντικό το εγχείρημα αυτό και είναι μια δράση που δεν είχαμε στην περιοχή μας. Εξίσου σημαντικό είναι στην εποχή που ζούμε να μην απουσιάζει η φωνή του απόλυτου εκφραστή της, της νεολαίας. Ελπίζουμε να υπάρχει ανταπόκριση από τα παιδιά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων: Στόχος να λειτουργήσει στο Αγρίνιο τον Σεπτέμβριο

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.