Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  11:13 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 20:54

Κινητοποίηση φοιτητών στο Αγρίνιο για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ για το λόγο αυτο κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών.

Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητικού Συλλόγου των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου
ΔΕΑΠΤ-ΕΤΤ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και κινητοποίηση των φοιτητών την Παρασκευή 8-3-24 και ώρα 11:00 στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕΑΠΤ / ΕΤΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!
Κλείνουμε τους δύο μήνες κινητοποιήσεων και καταλήψεων φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα! Μετά και τη μεγαλειώδη πανελλαδική, πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που πλημμύρισε την Αθήνα, για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους, αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως τώρα μιλάμε εμείς! Όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα που οι Γενικές Συνελεύσεις και οι πολυήμερες καταλήψεις αυξάνονται! Η κυβέρνηση τόλμησε να καταθέσει το νομοσχέδιο τη Πέμπτη 22/2, την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες διαδήλωναν πανελλαδικά, και σκοπεύει να το φέρει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα! Συνεχίζουμε ακάθεκτα! Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που συνεχίζουν πάνω από ένα μήνα τώρα αγωνιστικά και μαχητικά με τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Η μεγαλειώδης απεργία της 28η Φλεβάρη πέτυχε και αποτελεί σημαντικό σταθμό του αγώνα που δίνουμε εδώ και κοντά δύο μήνες! Οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας! Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο το λαό που βγήκε στο δρόμο για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη για δουλεία με πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε!

Οι εξαγγελίες για ψήφιση του νομοσχεδίου την επόμενη Παρασκευή μας εξοργίζουν! Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε αποδείξει ποιοι είναι η πραγματικοί πλειοψηφία, πως οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι μαθητές και όλη η κοινωνία απορρίπτουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ένα φουσκωμένο ποτάμι δεκάδων χιλιάδων που θα πλημμυρίσουν την Αθήνα για την υπεράσπιση της πραγματικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης! Τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου να παραλύσουν τα πάντα, με την πανελλαδική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα!

Ήδη έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη! Συνεχίζουμε! Ο πρωθυπουργός δήλωνε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως τελειώνει ο Φλεβάρης και δεν το έχουν ψηφίσει ακόμα. Καταφέραμε να καθυστερήσουμε το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώστε αυτό να μείνει στα χαρτιά. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και να τσακίσει τα μέσα που επιστρατεύει για να μας σταματήσει. Συνεχίζουμε με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς. Η σύνδεση του αγώνα των φοιτητών με τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική είναι αναγκαία για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας!

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει ήδη απορριφθεί! Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ηττηθεί! Ο υπουργός παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο κι από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά! Με λίγα λόγια, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δίδακτρα, θα εισέρχεται στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο με βάση εισαγωγής κατά πολύ μικρότερη από ότι στο δημόσιο. Μάλιστα, ανακοίνωσαν πως μέσα στο 2025 θα προτείνουν αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να μπει οριστική ταφόπλακα στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Επίσης για τα δημόσια ΑΕΙ, δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται από το 20% στο 30% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που δίνεται από το Υπουργείο με κριτήριο το βαθμό υλοποίησης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβερνητική πολιτική, με βάση τα «θέλω» της αγοράς και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ρίχνει τη χαριστική βολή με την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών , με τον οικονομικό στραγγαλισμό τους, τη συρρίκνωσή τους, την υποστελέχωση, τη ένταση λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την εξυπηρέτηση αναγκών επιχειρηματικών κύκλων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναιρέσουν κατακτήσεις αγώνων δεκαετιών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση! Απαιτούμε να αποσυρθεί!

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Μαζί
με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη, με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Πα. Πατρών που θα αφήσουνε 90 καθαρίστριες/καθαριστές άνεργες/άνεργους και τη παροχή πλήρως υποβαθμισμένη.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για τους πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης και αγώνα που θα εναντιώνεται με τις στοχεύσεις τους και διεκδικεί το δίκιο δεν θα χωράει. Το πλαίσιο φοίτησης σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες από τις συλλογικές διεργασίες των Φοιτητικών Συλλόγων. Τόσο το αυταρχικό πλαίσιο που δημιουργούν (πειθαρχικά, ποινικές διώξεις), όσο και η εντατικοποιημένη καθημερινότητα (προγράμματα σπουδών, διαγραφές σε λίγότερο από ενάμησι χρόνο το 2024-2025) κάνουν ακόμα πιο άπιαστη την όποια συλλογική διαδικασία και σπρώχνουν φοιτητές και φοιτήτριες στον ατομικό δρόμο και στην ατομική προσπάθεια, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα. Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια του λαού μας! Δεν θα το επιτρέψουμε! Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για μέτρα στήριξης του εισοδήματος τους απέναντι στην ακρίβεια.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» σε αποστολές εκτός συνόρων στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια ώρα που δεν δίνεται φράγκο για τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς.

Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που φωνάξαμε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε ολόκληρη τη χώρα, στη πανελλαδική απεργία, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από αυτό στις 28/2. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για δημόσιες δωρεάν μεταφορές, για να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, για να μη μετριέται η ανθρώπινη ζωή ως «κόστος», για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από την εγκληματική πολιτική του «πάμε κι όπου βγει».
Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαιτούμε αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων ενώθηκαν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για δημόσιες δωρεάν μεταφορές, για να μη μετριέται η ανθρώπινη ζωή ως «κόστος», για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από την εγκληματική πολιτική του «πάμε κι όπου βγει».

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη , τους νόμους πλαίσιο, και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, μαζί με τους μαθητές και τους εργαζομένους. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Άλλωστε ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι ένας αγώνας διαρκείας που δε σταματάει ακόμα κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ψήφιση. Το φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, για πτυχία με αξία, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Να πάρουν πίσω το νομοσχέδιο!
• Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς.
• Ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
• Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
• Κατάργηση της ΕΒΕ, να μην εφαρμοστούν οι διαγραφές φοιτητών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Καμία εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα πανεπιστήμια, και να βρεθούμε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-3-24, ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Καλούμε όλο το λαό και τα σωματεία, τούς φορείς του πανεπιστημίου, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις, γιατί η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλου του λαού!

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 201 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.