Κυριακή, 5η Μαίου 2024  12:19 μμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 10:03

Ο Αγρινιώτης Ταγματάρχης Παπαγιάννης (ξανα)μπήκε στη Μυτιλήνη. Στο Αγρίνιο πότε;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Του Λίνου Υφαντή,
 
Ο Ταγματάρχης Βασίλης Παπαγιάννης κατάγονταν από το Αγρίνιο και διακρίθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Έπεσε ηρωϊκά στη μάχη του Σκρα το 1918. Προέρχεται από επιφανή εμπορική οικογένεια που έδωσε το όνομά της στην αντίστοιχη “Στοά Παπαγιάννη”.
 
Στη Μυτιλήνη η πόλη τον τίμησε τοποθετώντας του προτομή σε κεντρικό χώρο ως επικεφαλή του Τάγματος των Μυτιληνιών. Μάλιστα η προτομή του αυτή βανδαλίστηκε αλλά παρόλα αυτά πριν λίγες μέρες την ξανατοποθετήσαν. Για τη σπουδαία αυτή ημέρα στη Μυτιλήνη με τη σχετική φωτογραφία της νέας προτομής αναφέρονται στο facebook οι Στρατής Μπαλάσκας, Αριστείδης Καλάργαλης και Δώρα Μαρμάρου:
 
“Μια όμορφη μέρα η σημερινή στις κοντά τέσσερις δεκαετίες της δημοσιογραφικής μου ζωής. Ένα χρονογράφημα μου πέρυσι το Μάιο Στο Νησί (ο σύνδεσμος σε αυτό παρακάτω) στηλίτευσε μια από τις ντροπές της πόλης, τη βανδαλισμένη προτομή του Ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη, επικεφαλής το Τάγματος των Μυτιληνιών στη μάχη του Σκρα στις 17 Μαΐου του 1918. Του νεκρού ηγέτη εκείνης της μάχης που η προτομή του στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι (που μόνο με πλατεία πια δε μοιάζει) με τη συνδρομή των οικογενειών των εκατοντάδων Μυτιληνιών που έπεσαν μαζί του τότε και των όσων επέστρεψαν από τα μέτωπα του Α παγκοσμίου πολέμου ζωντανοί.
 
Η τότε Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνελη μαζί με τον Περιφερειάρχη Κώστας Μουτζούρης ένιωσαν αυτήν την ντροπή. Ο καλός σύλλογος της γειτονιάς Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης “το Κιρκινέτσι” πήρε την πρωτοβουλία. Και σήμερα 10 μήνες μετά από εκείνο το χρονογράφημα, ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης σμιλεμένος σε Πεντελικό μάρμαρο από τους γλύπτες – νέα παιδιά του νησιού, το Γιάννη Καλάργαλη και τον Κώστα Παυλιδέλλη επέστρεψε στο Κιόσκι. Στη σημερινή γιορτή του στησίματος της προτομής ο Περιφερειάρχης, η Αναστασία, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Panagiotis Christofas που ανέλαβε κοντά σε όλα τα άλλα να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο και ο Στρατηγός Γρηγόρης Μπουντλιάκης.
 
Να είμαστε όλοι γεροί να βρεθούμε στα αποκαλυπτήρια της προτομής τον ερχόμενο Μάϊο. Να χαρεί 106 χρόνια μετά από κει πάνω η ψυχούλα του Ταγματάρχη των Μυτιληνιών σε εκείνο τον άγριο πόλεμο.”
Σ.Σ. Στο Αγρίνιο πότε;
 
agrinionews.gr
Διαβάστηκε 520 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.