Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  7:11 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 23:05

Αυτή είναι η διατροφή που βάζει «φρένο» στο ροχαλητό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ερευνητές φέρεται πως βρήκαν την διατροφή που μπορεί να καταπολεμήσει το ροχαλητό.

Πιο συγκεκριμένα μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ολικής αλέσεως δημητριακά και ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ERJ Open Research.

Για να το δοκιμάσουν, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αdelaïde της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από 14.210 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαριθμήσουν όλα όσα είχαν φάει τις τελευταίες 24 ώρες. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα κατέταξε τις απαντήσεις τους σε τρία διατροφικά μοτίβα: μια υγιεινή φυτική διατροφή, μια μη υγιεινή φυτική διατροφή και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά προϊόντα (όπως ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια και άλλα θαλασσινά, και κρέατος).

Οι «μη υγιεινές» διατροφές βασισμένες σε φυτικές τροφές περιλάμβαναν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά (όπως μακαρόνια και ψωμί), πατάτες, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, επιδόρπια και αλμυρά τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον ύπνο τους, από το οποίο οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν ήταν πιθανό να πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη διατροφή και το ροχαλητό

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ροχαλητό που προκαλείται από αποφρακτική υπνική άπνοια σε σύγκριση με άτομα με λιγότερες φυτικές τροφές στη διατροφή τους.

Ωστόσο, η κατανάλωση μιας μη υγιεινής φυτικής διατροφής μπορεί να έχει σημαντικότερες – και φυσικά χειρότερες – επιπτώσεις. Άτομα που ακολουθούσαν μια μη υγιεινή φυτική διατροφή είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν λιγότερα από αυτά τα μη υγιεινά τρόφιμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υγιεινή φυτική διατροφή είναι σημαντική καθώς τείνει να είναι πιο πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να επηρεάσουν τη λιπώδη μάζα, τη φλεγμονή και ακόμη και τον μυϊκό τόνο, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας ενός ατόμου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Yohannes Melaku δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Αυτή η έρευνα δεν μας λέει γιατί η διατροφή είναι σημαντική, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι μια υγιεινή φυτική διατροφή μειώνει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία».

pronews.gr

Διαβάστηκε 279 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.