Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  12:20 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 14:34

Νέο Άρθρο απο την διαΝΕΟσις: Βασικά Συμπεράσματα Από Το PISA 2022

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πώς επηρέασε η πανδημία την εκπαίδευση; Ποιες είναι οι επιδόσεις των 15χρονων Ελλήνων μαθητών; Η νέα ανάλυση της διαΝΕΟσις από την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Εθνική Συντονίστρια PISA Χρύσα Σοφιανοπούλου εστιάζει στο πρόσφατο κύμα του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ.

 

& ακόμα:

 

Νέο Podcast: H Eυρωπαϊκή Οικονομία Με Απλά Λόγια

 

Στο 25ο επεισόδιο της σειράς podcasts "με απλά λόγια" η ανώτατη ερευνήτρια στο Bruegel και καθηγήτρια στο Florence School Of Transnational Governance του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μαρία Δεμερτζή μάς μιλάει για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα νέο άρθρο με τίτλο "Βασικά συμπεράσματα από το PISA 2022", στο οποίο η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Εθνική Συντονίστρια PISA Χρύσα Σοφιανοπούλου αναλύει τα αποτελέσματα του πιο πρόσφατου κύματος του διεθνούς προγράμματος για την αξιολόγηση των μαθητών PISA του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο PISA, δηλαδή τη μεγαλύτερη διεθνή εκπαιδευτική έρευνα με στοιχεία από 81 χώρες, από την αρχή του το 2000. Η πιο πρόσφατη έρευνα αξιολογεί τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου, στις φυσικές επιστήμες και στη δημιουργική σκέψη.

Ανάμεσα στα σημεία που επισημαίνει η κ. Σοφιανοπούλου είναι ότι λόγω της πανδημίας "η επίδοση στα μαθηματικά και την κατανόηση κειμένου μειώθηκε σε σύγκριση με προηγούμενους κύκλους. Σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση υπερέβη τους 20 βαθμούς –μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί περίπου στη διαφορά μιας σχολικής χρονιάς".

Ειδικότερα για τους Έλληνες μαθητές, το άρθρο διαπιστώνει ότι
ο μέσος όρος των επιδόσεων του 2022 ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με του 2018 και χαμηλότερος και στα τρία γνωστικά αντικείμενα (μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες) σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις, επιβεβαιώνοντας "μια πτώση που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα". Επίσης, το άρθρο ξεχωρίζει το γεγονός ότι "η αυτονομία του σχολείου –η οποία φαίνεται να σχετίζεται με υψηλή επίδοση– δεν υφίσταται στην Ελλάδα", καθώς και άλλα συναφή θέματα σχετικά με τη λειτουργία της εκπαίδευσης στη χώρα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Διαβάστε το άρθρο της Χρύσας Σοφιανοπούλου
Η διαΝΕΟσις έχει μελετήσει τα αποτελέσματα προηγούμενων κύκλων PISA, του 2015 με δύο αναλύσεις, όσο και του PISA 2018.

Μπορείτε να βρείτε όλο το σχετικό υλικό συγκεντρωμένο εδώ.
Βρείτε όλο το υλικό της διαΝΕΟσις για το PISA και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα
 
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομία; Πώς λειτουργεί; Ποιος είναι ο ρόλος των Tαμείων Συνοχής; Βγήκε ωφελημένη η Ελλάδα από την ένταξή της στο ευρώ; 

Στο νέο, 25o επεισόδιο της σειράς podcast της διαΝΕΟσις "Με Απλά Λόγια", η ανώτατη ερευνήτρια στο Bruegel και καθηγήτρια στο Florence School Of Transnational Governance του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μαρία Δεμερτζή, δίνει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, 4 φοιτητές του EU Youth Hub του ΕΛΙΑΜΕΠ έκαναν ερωτήσεις στη Μαρία Δεμερτζή για ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή οικονομία και το μέλλον της.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:
Ολόκληρη η συζήτηση με την ανώτατη ερευνήτρια στο Bruegel και καθηγήτρια στο Florence School Of Transnational Governance του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μαρία Δεμερτζή
Ή να την ακούσετε εδώ:
Με Απλά Λόγια - PODCAST
Επίσης, μπορείτε να βρείτε:
  • Όλες τις έρευνες, την αρθρογραφία και τις δράσεις της διαΝΕΟσις για θέματα που αφορούν στην ΕΕ, εδώ
  • Το βιβλίο της διαΝΕΟσις "Η Επόμενη Ευρώπη", εδώ
  • Όλη την ερευνητική δραστηριότητα της διαΝΕΟσις για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, εδώ
Τέλος, μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στο podcast της διαΝΕΟσις στο Spotify, εδώ
ή στα Apple Podcasts, εδώ
ή στα Google Podcasts, εδώ

και στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube, εδώ.

Όλα τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς "Με Απλά Λόγια" είναι διαθέσιμα εδώ
 
Κυκλοφορεί το βιβλίο της διαΝΕΟσις "Ο πολιτισμός στην Ελλάδα". Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί να ανοίξει μια σειρά συζητήσεων και νέων ερευνητικών προσπαθειών για τον σύγχρονο ρόλο του πολιτισμού στην κοινωνία και στην οικονομία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η οκταμελής συγγραφική ομάδα εστιάζει σε οκτώ θεματικές περιοχές και καταλήγει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για πολιτιστικές πολιτικές με στοχευμένες, αναπτυξιακές δράσεις.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στο e-shop της διαΝΕΟσις και στα βιβλιοπωλεία.
Διαβάστηκε 155 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.