Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  10:37 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 20:54

897 εκατομμύρια ευρώ σε 135 νέα έργα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στους τομείς των τροφίμων, της βιοοικονομίας, των φυσικών πόρων, της γεωργίας και του περιβάλλοντος ξεκινούν την έρευνά τους.

Η ΕΕ επενδύει 897 εκατομμύρια ευρώ σε νέα έργα που θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των φιλοδοξιών και των δεσμεύσεων που περιγράφονται στην Πράσινη Συμφωνία, συμβάλλοντας στον βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ.

Χρηματοδοτούμενα μέσω του Horizon Europe, τα 135 νέα έργα αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των φιλοδοξιών και δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιγράφονται στην Πράσινη Συμφωνία της EE.

Θα μειώσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θα σταματήσουν και θα αντιστρέψουν την παρακμή της βιοποικιλότητας και θα διαχειριστούν καλύτερα τους φυσικούς πόρους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση, το σχέδιο δράσης για τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία, το έδαφος της ΕΕ, τη βιοποικιλότητα της ΕΕ, τα δάση της ΕΕ και οι στρατηγικές της ΕΕ από το αγρόκτημα στο πιάτο είναι μερικές από τις πολιτικές και στρατηγικές της EE ότι αυτά τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα θα υποστηρίξουν επίσης μέσω των καινοτόμων και βιώσιμων λύσεών τους.

Τα έργα έχουν υπογράψει τις συμφωνίες επιχορήγησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάποια από αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνά τους ενώ κάποια θα ξεκινήσουν σύντομα.

Αριθμός επιλεγμένων έργων ανά πρόσκληση

Τρόφιμα, βιοοικονομία, φυσικοί πόροι, γεωργία και περιβάλλον - κλήσεις 2023Αριθμός χρηματοδοτούμενων έργων
Βιοποικιλότητα και υπηρεσίες οικοσυστήματος 32
Δίκαια, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή έως την κατανάλωση 25
Τομείς κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας 23
Καθαρό περιβάλλον και μηδενική ρύπανση 14
Γη, ωκεανός και νερό για δράση για το κλίμα 10
Ανθεκτικές, χωρίς αποκλεισμούς, υγιείς και πράσινες αγροτικές, παράκτιες και αστικές κοινότητες 7
Καινοτόμος διακυβέρνηση, περιβαλλοντικές παρατηρήσεις και ψηφιακές λύσεις για την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας 24
Συνολικός αριθμός έργων 135

Τι θα κάνουν τα επιλεγμένα έργα

Υπηρεσίες βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων

Τα έργα αναμένεται να συμβάλουν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των άμεσων παραγόντων μείωσης της βιοποικιλότητας τόσο σε χερσαία όσο και σε υδάτινα περιβάλλοντα. Μεταξύ άλλων, τα έργα αναμένεται να αναπτύξουν μεθόδους για τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης ειδών και οικοτόπων που προστατεύονται από την ΕΕ και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις και τις επιπτώσεις των χημικών ρύπων. Τα έργα θα αναλύσουν τον αντίκτυπο της φωτορύπανσης και της ηχορύπανσης στη βιοποικιλότητα και θα ενισχύσουν τα σχέδια πρασίνου σε αστικές και περιαστικές περιοχές για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο νόμο για τη διατήρηση της φύσης.

 Δίκαια, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων από την πρωτογενή παραγωγή έως την κατανάλωση

Τα έργα αναμένεται να προωθήσουν, για παράδειγμα, βιώσιμα κτηνοτροφικά συστήματα και να δώσουν προσοχή σε ολιστικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που  συμβάλλουν στη βελτίωση των φυτικών ποικιλιών βιολογικής προσαρμογής και στην κατάλληλη χρήση φυλών και ποικιλιών, καθώς και στη γονιμότητα του εδάφους και στη βέλτιστη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών. Επίσης, τα έργα θα προτείνουν λύσεις μάρκετινγκ για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, στο πόσιμο νερό, στο έδαφος και στην τροφική αλυσίδα.

Τα έργα θα αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική, ενισχύοντας τα συστήματα ασφαλείας, τις τοπικές αγορές και τις φάρμες υδατοκαλλιέργειας με τεχνολογίες AI και IoT. Τα έργα πρέπει να προτείνουν λύσεις και να αντιμετωπίζουν την ιχνηλασιμότητα όλων των σταδίων στην αλυσίδα παραγωγής για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των λύσεων.

Τομείς κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας 

Τα έργα θα πρέπει να επιτρέπουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανάπτυξης και επίδειξης καινοτόμων λύσεων και βιώσιμων πρακτικών σε περιφέρειες και πόλεις της ΕΕ και σε διάφορους τομείς - συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και του νερού. Άλλα χρηματοδοτούμενα έργα αναμένεται να αναπτύξουν νέα βιο-βασισμένα, βιώσιμα και «φιλικά προς το περιβάλλον» υλικά και προϊόντα για διάφορους τομείς της βιοοικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών εφαρμογών. Πολλά έργα στοχεύουν επίσης στη διαφύλαξη και βελτίωση της βιωσιμότητας των δασικών λειτουργιών.

Καθαρό περιβάλλον και μηδενική ρύπανση 

Τα έργα αναμένεται να παράγουν εργαλεία και τεχνικές για τη μείωση των απωλειών νερού καθώς και της παρουσίας υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και θρεπτικών ουσιών στα υδατικά συστήματα σε επίπεδα που δεν είναι πλέον επιβλαβή. Τα έργα θα υποστηρίξουν τους αγρότες, τους χωροταξικούς σχεδιαστές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές νερού στη βελτιστοποίηση της χρήσης του γεωργικού νερού για άρδευση αλλά και του νερού που χρησιμοποιείται από τους ντόπιους και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένα από τα έργα θα βελτιώσουν την κατανόηση των επιπτώσεων της ρύπανσης στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων, των αναδυόμενων ρύπων και της πλαστικής ρύπανσης, ενώ άλλα έργα θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές για την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικές συσκευασίες τροφίμων.

Γη, ωκεανοί και νερό για δράση για το κλίμα

Τα έργα, για παράδειγμα, θα βελτιώσουν τις πρακτικές και την τεχνολογία άρδευσης στη γεωργία και θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα, την αξιοπιστία και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και τον βιώσιμο σχεδιασμό ενός ευρέος φάσματος εναλλακτικών λύσεων νερού (π.χ. συλλογή όμβριων υδάτων, καταιγίδα, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, υφάλμυρο και αφαλάτωση θαλασσινού νερού, αναπλήρωση υδροφορέων). Τα έργα θα πρέπει να διερευνήσουν τις τεχνικές εκτροφής άνθρακα και τα αποτελέσματά τους και να αναπτύξουν βιώσιμες λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Αναμένεται να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό δίκτυο 250 αγροκτημάτων που εφαρμόζουν πρακτικές για το κλίμα και τον άνθρακα. Επιπλέον, τα έργα θα πρέπει να συμβάλουν στη διεθνή συνεργασία ΕΕ-Κίνας για τη βελτίωση των υποδομών παρακολούθησης της βιοποικιλότητας για την επίτευξη καλύτερων συνεργειών μεταξύ του μετριασμού, της προσαρμογής και της διατήρησης.

Ανθεκτικές, χωρίς αποκλεισμούς, υγιείς και πράσινες αγροτικές, παράκτιες και αστικές κοινότητες 

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης θα πρέπει να εντοπίζουν και να αναλύουν τους παράγοντες του κοινωνικού αποκλεισμού και τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης σε διάφορες αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη (π.χ. απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, παράκτιες και ορεινές περιοχές, αγροτικές περιοχές κοντά σε πόλεις και πόλεις). Ορισμένα έργα θα πρέπει να αναλύσουν τις αγροτικές και εδαφικές πολιτικές που αναπτύχθηκαν με και για τις αγροτικές κοινότητες και να εντοπίσουν αποτελεσματικές μεθόδους συμμετοχής των πολιτών. Τα έργα θα πρέπει να αξιολογούν την τρέχουσα και μελλοντική συμβολή διαφόρων μορφών αστικής γεωργίας, για παράδειγμα, στη συνολική προσφορά τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα κυρίως για τους πολίτες των πόλεων και τη ζήτηση για νέες δεξιότητες, κατάρτιση και εκπαιδευτική προσφορά.

Καινοτόμος διακυβέρνηση, περιβαλλοντικές παρατηρήσεις και ψηφιακές λύσεις για την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας

Τα έργα αναμένεται να διερευνήσουν, να εντοπίσουν και να δοκιμάσουν καινοτόμες πρακτικές ώθησης για να βοηθήσουν τους αγρότες και τους δασολόγους να προχωρήσουν σε βιώσιμα γεωργικά συστήματα και να αναπτύξουν ένα διεπιστημονικό και χωρίς αποκλεισμούς πανευρωπαϊκό ακαδημαϊκό δίκτυο για την επιστήμη των συστημάτων τροφίμων. Επιπλέον, τα έργα θα πρέπει να μειώσουν τα κενά παρατήρησης στην περιοχή διεπαφής ξηράς-θαλάσσης και να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη αξιολόγηση των απαιτήσεων χρήσης γης και βιομάζας για να συμβάλουν σε μια βιώσιμη υγιή και δίκαιη βιοοικονομία.

Πώς επιλέχθηκαν τα έργα

Όλα τα έργα επιλέχθηκαν σε επτά ανταγωνιστικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, οι οποίες άνοιξαν στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Συνολικά, υποβλήθηκαν 568 προτάσεις μέχρι την προθεσμία των προσκλήσεων την άνοιξη του 2023.

Τα επιλεγμένα έργα έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία σε αξιολόγηση από ομοτίμους που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) με τη βοήθεια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστηκε 261 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία