Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  3:46 μμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 14:17

Ο παραλίμνιος Περιφερειακός δρόμος στο Μεσολόγγι μοχλός για την ανάπτυξη της πόλης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΜΥΛΩΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Γράφει ο Θεόδωρος Μυλωνάς

Μεσολόγγι: Η πόλη της Ελευθερίας. Η πόλη με τη τεράστια ιστορία της. Η Ιερή Πόλη. Χιλιάδες οι επισκέπτες κάθε χρόνο. Αμέτρητα, ιδίως  τις τελευταίες ημέρες του σχολικού έτους, τα σχολεία που έρχονται. Ευτυχώς ακόμη, διδάσκεται το μάθημα της ιστορίας. Οι  μαθητές πέρασαν, είδαν, έφυγαν. Δεν τους κρατάει τίποτε άλλο.

Για να θυμούνται αυτή τη πόλη τους  δίνεται κάτι; Έστω ένα μικρόαναμνηστικό;

Αλλά, αυτή η πόλη δεν είναι μόνο η ιστορία της. Σαν τόπος είναι ευλογημένος. Ποιος έρχεται και δεν ερωτεύεται την λιμνοθάλασσά της;

Είναι η πόλη του νερού. Πώς όμως το εκμεταλλευόμαστε αυτό;

Κάθε χρόνο, έγινε πια θεσμός, διοργανώνονται  πανελλήνιοι θαλάσσιοι αγώνες στην Κλείσοβα.  Για πολλά από τα αθλήματα που διεξάγονται,  έχει εκφραστεί η άποψη ότι στην περιοχή επικρατούν ιδανικές συνθήκες. Η πρόσβαση, το αβαθές της λιμνοθάλασσας, ο ανύπαρκτος κυματισμός και η περισσότερη άνωση, καθώς και στατιστικά οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, αποτελούν ελκυστικές λύσεις. Μια μόνιμη εγκατάσταση θα δημιουργούσε για αθλητές αλλά και για τα παιδιά-μικρούς μαθητές-αρχάριους ένα σοβαρό πόλο έλξης. Ο ναυτικός όμιλος θα μπορούσε να αναπτυχθεί εκεί παραλιακά με πολλές δραστηριότητες.  Στη θετική άποψη συνηγορεί απόλυτα και ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός τη πόλης . Και συγκεκριμένα:

Μια παρέμβαση, που επιβάλλεται να γίνει, είναι ο δρόμος που περνάει από το Τελωνείο  Δ.Ο.Υ. και πηγαίνει ανατολικά. Ξαφνικά, διακόπτεται και γυρίζει απότομα  αριστερά προς τη πρώτη καμάρα-κέντρο ή δεξιά προς την Τουρλίδα. Και από τον Άγιο Νεκτάριο προς τη Λεωφόρο της Κλείσοβας  διασταυρώνεται με κλειστή σχεδόν στροφή αριστερά. Απαραίτητο λοιπόν είναι, να διανοιχτεί ο δρόμος  του Λιμανιού όπως έχει αφεθεί Α-Β και φαίνεται στο σχέδιο, μέχρι τη καμάρα του διαύλου. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκτήσει η πόλη μια ενιαία άνετη περιμετρική οδό, παραλίμνια στην Πλώσταινα και στην Κλείσοβα. Με πρώτη είσοδο από την ιόνια οδό στο κόμβο του Χαλαζιά και δύο εισόδους-εξόδους ανατολικά, προς τον δυτικό  άξονα της χώρας. Την πρώτη προς το Νοσοκομείο με μια νέα γέφυρα μετά τη Μοτίβο και την δεύτερη από τα Τ.Ε.Ι. Ένα δρόμο, προόδου και ανάπτυξης της πόλης για πολλούς λόγους.

Πρώτον το κομμάτι του δρόμου από τη ανατολική καμάρα του διαύλου μέχρι τον Άγιο Νεκτάριο Β-Γ μπορεί να ενσωματωθεί με το τρίγωνο των εγκαταστάσεων τένις κ.λπ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας χώρος έκτασης 22.000τ.μ.,  με άμεση πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα. Γενικά  ο μεγάλος χώρος, η κατάλληλη θέση, και η ασφάλεια λόγω της ρηχότητας της Κλείσοβας, από απόψεις ιθυνόντων επισκεπτών αποτελούν ιδανική θέση για δημιουργία ενός μεγάλου Πανελλήνιου Ναυταθλητικού κέντρου για κανόε-καγιάκ σπριντ. Από μηχανικούς της πόλης εθελοντικά, που μπορούν να κληθούν είναι δυνατόν να γίνει  κατάλληλη προμελέτη χωροταξίας.  Μέσω τύπου και διαδικτυακά, από τον Δήμο και Ν.Ο.Μ. Μεσολογγίου,  να κληθούν επενδυτές- επιχειρηματίες για παραχώρηση του χώρου προς 1 ευρώ, για  να υποβάλλουν προτάσεις που να περιλαμβάνουν μελέτη, κατασκευή, εκμετάλλευση  με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, με συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους, ευνοϊκούς για τους Μεσολογγίτες αθλητές, που θα περιλαμβάνουν χώρους διαμονής πισίνες- κολυμβητήρια κλειστά στέγαστρα αποθήκευσης. Αν αποβεί άκαρπη η λύση αυτή, τουλάχιστον θα μείνει  το κέρδος των προσφερόμενων ιδεών.  Σε δεύτερη λύση να τεθεί υπόψη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με Ευρωπαϊκά Προγράμματα υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Ομοσπονδίας των Ναυτικών Ομίλων, να γίνει  ένα μεγάλο Αθλητικό Κέντρο εκεί, στην δικαιοδοσία της,  που να φιλοξενούν μόνιμα ναυτικούς ομίλους της χώρας.

Δεύτερον,  σε κάποιες από τις πολλές θέσεις που είναι ελεύθερες, σε Πλώσταινα και Κλείσοβα,  μετά τη συρμή, στο λιμάνι ή νότια του Ραδιομέγαρου με κατασκευή των ΚΤΕΛ, πράγμα που θα αυξήσει σίγουρα την επισκεψιμότητα στην πόλη .

Τρίτον  η Ιχθυόσκαλα, που είναι ένα θαυμάσιο πέτρινο κτίριο, πάνω στον παραλίμνιο δρόμο,   παραμένει ανενεργή δεκάδες χρόνια. Δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του Λαογραφικού μουσείου, που κοντεύει εκεί που στεγάζεται σήμερα, να καταρρεύσει;  Η δικαιούχος ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ (μη κερδοσκοπική εταιρεία ανάπτυξης αλιείας) μεταβιβάστηκε πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκεί πρέπει να γίνει σχετική κρούση για να αποτελέσει ένα αξιοπρεπέστατο πόλο έλξης. Απλώς, ο Λαογραφικός Σύλλογος, αυτό που ζητάει είναι η χρήση του, για τον Δήμο όμως θα αποτελεί ένα, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο.

Τέταρτον,  στον ίδιο δρόμο, απέναντι από την ανενεργή από δεκαετίες ΜΟΤΙΒΟ, επίσης με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης,  παραχώρηση δημοτικού χώρου για ξενοδοχεία, parking και στην λιμνοθάλασσα έκταση για ιαματικά λουτρά.

Πέμπτον η είσοδος από το αεροδρόμιο, η ενδεχόμενη  επαναλειτουργία των Τ.Ε.Ι. ή τμημάτων Πανεπιστημίου,  και οι  πολλαπλές λειτουργίες κατά μήκος του δρόμου, (τα παρατηρητήρια  πουλιών, τα γυμναστήρια, το  Στάδιο, η πολυσυζητημένη πρόσβαση στο λιμάνι),  αυτά θα είναι που  θα δημιουργήσουν  το μέλλον της πόλης.

Έκτον,  όπως και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είναι τα τοπικά εδέσματα που θα μπορούν να γευτούν επισκέπτες, στο λιμάνι, όπως το ξακουστό  αυγοτάραχο, τσιπούρες, λαβράκια, χέλια, χοβιούς, και άλλα όπως μπουργέτο με λαβράκια, χάβαρα αχνιστά, σπαγγέτι με αυγοτάραχο και τόσα άλλα.

Αδιαμφισβήτητα  ο δρόμος αυτός  αποτελεί τον σημαντικότερο μοχλό για την ανάπτυξη του Μεσολογγίου.  Δείτε το κ. Δήμαρχε. Αναμένουμε τις σκέψεις σας και τις αποφάσεις σας. Το έργο, της ανάπλασης της οδού Ναυπάκτου-Παπαδιαμαντοπούλου,  αμφισβητείται από πολλούς, αν θα προσδώσει κάτι παραπάνω στην πόλη.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 313 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.