Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  4:39 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 19:21

7ο Γυμνάσιο Αγρινίου: Κυκλικός κόμβος για μεγαλύτερη ασφάλεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
7ο Γυμνάσιο Αγρινίου: Κυκλικός κόμβος για μεγαλύτερη ασφάλεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” στην αναζήτηση χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Αγρινίου για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην περιμετρική οδό.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά τη λειτουργία του νέου κτιρίου του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου επί της περιμετρικής οδού η ανάγκη κατασκευής κυκλικού κόμβου στην διασταύρωση έξωθεν του σχολείου έγινε επιτακτικότερη!

Το πρωί και το μεσημέρι που είναι οι ώρες αιχμής για το σημείο, η κυκλοφορία επιβαρύνεται στο μέγιστο βαθμό με τους μαθητές που κινούνται πεζοί  να είναι εκτιθέμενοι σε μεγάλο κίνδυνο.

Μάλιστα, το αίτημα για την κατασκευή κυκλικού κόμβου υπήρχε και πριν την λειτουργία του 7ου Γυμνασίου, καθώς η συγκεκριμένη διασταύρωση έχει μεγάλη επιβάρυνση κυκλοφορίας και μειωμένα στάνταρ ασφαλείας. Από το σημείο διέρχονται τα οχήματα που κυκλοφορούν επί της περιμετρικής, οχήματα που κινούνται από και προς την ΕΛΕΠΑΠ και την περιοχή του παλιού Αγίου Χριστοφόρου, οχήματα που κινούνται στις οδούς Σιαδήμα, Τσίρκα και Μιχαλακέα και Κυριλή, όπου η διέλευσή τους από τη συγκεκριμένη διασταύρωση είναι σχεδόν μονόδρομος. Μάλιστα, ακόμη ένας παράγοντας που επιβαρύνει περισσότερο την κυκλοφορία στο σημείο είναι η λειτουργία του 10ου Δημοτικού σχολείου Αγρινίου μόλις λίγα μέτρα από την διασταύρωση. Κατά τις ώρες αιχμής η κίνηση πολλαπλασιάζεται, όπως επίσης και ο κίνδυνος για τους γονείς και τους μαθητές του δημοτικού.

Οι παρεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν, ενώ και η κατασκευή του κυκλικού κόμβου είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, διότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και οι αρμόδιοι αναζητούν τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του κόμβου.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από το Τμήμα Τροχαίας η σύμφωνη γνώμη για τοποθέτηση «σαμαριών» και αναμένεται η σχετική απάντηση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τοποθέτησης μετά από απόφαση Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης ανέφερε: «η μελέτη είναι ήδη έτοιμη και αναζητούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατασκευή του κόμβου. Το κόστος του έργου είναι περίπου 1 κατ. ευρώ, ενώ η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσει η κατασκευή άμεσα. Η μελέτη προβλέπει τη κατασκευή κυκλικού κόμβου. Ο στόχος είναι να πέσει πολύ η ταχύτητα κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο, να φτάσει τα 30χλμ την ώρα ώστε να είναι 100% ασφαλής η διέλευση των παιδιών. Ταυτόχρονα θα γίνουν παρεμβάσεις, μέσω εργολαβίας, στο τούνελ της περιμετρικής. Θα γίνει μια σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή πριν την κατασκευή του κυκλικού κόμβου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση σήμανσης, πίνακα που θα καταγράφει την ταχύτητα των οχημάτων, «ματιών γάτας». Το πλέγμα των εργασιών θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε οι πολίτες και οι μαθητές να διέρχονται με ασφάλεια από το σημείο. Θα ληφθεί κάθε μέτρο που προβλέπεται , ενώ θα αυξηθεί και η αστυνόμευση. Επίσης, εντός του τούνελ το πεζοδρόμιο θα διαπλατυνθεί και θα υπερυψωθεί, ενώ θα τοποθετηθούν και κάγκελα για την μεγαλύτερη ασφάλεια των μαθητών και όλων των πολιτών που διέρχονται από το τούνελ πεζοί».

Η Διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου Ντόρα Μαργάρα τόνισε: «είναι γεγονός ότι σ’ αυτό το κομμάτι της περιμετρικής οδού υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Επί του δρόμου υπάρχουν δύο σχολεία, το 7ο γυμνάσιο και το 10ο δημοτικό, υπάρχει κίνηση μεγάλη από και προς την ΕΛΕΠΑΠ. Υπάρχει ανησυχία σε όλους μας σε ότι έχει να κάνει με το κυκλοφοριακό και με την κίνηση των μαθητών. Γνωρίζω ότι προβλέπεται η δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου έξω από το σχολείο μας, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω πως ένας κυκλικός κόμβος βοηθά τους μαθητές να διαβούν το δρόμο, σίγουρα για τα αυτοκίνητα είναι πολύ καλό, αλλά αυτό θα μας το που οι ειδικοί. Είχαμε ζητήσει την πιθανή τοποθέτηση φαναριού, αλλά δεν είμαστε ειδικοί για να υποδείξουμε πως θα μειωθεί το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, μια σκέψη κάναμε. Μας προβληματίζει η ασφαλής διέλευση των μαθητών και γνωρίζουμε όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ότι κάτι πρέπει να γίνει. Προβλέπονται παρεμβάσεις από το Δήμο Αγρινίου πάνω στο δρόμο, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα. Δεν γνωρίζω τι πρέπει να γίνει επαναλαμβάνω, αλλά σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, να επισημάνω πως όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ταυτόχρονα είμαστε και οδηγοί, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Έχουμε δηλαδή μια οδηγική συμπεριφορά και αυτή την έχουμε γενικά και όχι μόνο όπου είναι το δικό μας το παιδί. Συνεπώς, όσα μέτρα και αν ληφθούν οι οδηγοί, αν δεν τηρούμε τον ΚΟΚ δεν μας σώζει κανένας κυκλικός κόμβος και καμία παρέμβαση».

Οι εργασίες που προβλέπονται στο σημείο και την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα οι εργασίες που αναμένεται να γίνουν στο τούνελ είναι:

Διαπλάτυνση πεζοδρομίου με πλάτος άνω του 1,35 υπερυψωμένου κατά 0,50m από την επιφάνεια του οδοστρώματος και τοποθέτηση κιγκλιδώματος ύψους ≥1.20m, όπως προβλέπεται στις Οδηγίες Μελετών Έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για πεζοδρόμια εντός σηράγγων που βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή. Το κιγκλίδωμα συνεχίζεται και στα τμήματα προσαρμογής του πεζοδρομίου, από το υπερυψωμένο τμήμα εντός της σήραγγας έως το υφιστάμενο πεζοδρόμιο εξωτερικά της σήραγγας.
Μετακίνηση των υφιστάμενων φρεατίων ομβρίων εντός του τούνελ σε νέα θέση στο άκρο του οδοστρώματος και σύνδεση με τους υφιστάμενους αγωγούς αποχέτευσης.
Πλακόστρωση της τελικής επιφάνειας του υπερυψωμένου πεζοδρομίου.
Διαγράμμιση για την σταδιακή προσαρμογή των εξωτερικών οριογραμμών του οδοστρώματος, από τα υφιστάμενα άκρα στα τμήματα της οδού πριν και μετά το τούνελ, στις προτεινόμενες νέες εξωτερικές οριογραμμές του οδοστρώματος εσωτερικά του τούνελ. Στα τμήματα προσαρμογής γίνονται πλευρικές διαγραμμίσεις αποτελούμενες από παράλληλες γραμμές υπό γωνία, για την καθοδήγηση των οδηγών.
Επαναδιαγράμμιση του συνόλου της λοιπής οριζόντιας σήμανσης στην περιμετρική οδό, πριν και μετά το τούνελ, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα στους χρήστες της οδού.
Τοποθέτηση εκατέρωθεν του τούνελ φωτογραφικού ραντάρ ελέγχου ταχύτητας.
Τοποθέτηση εκατέρωθεν του τούνελ αναλάμποντος σηματοδότη με πορτοκαλί ένδειξη, 24ωρης λειτουργίας.
Τοποθέτηση πρόσθετων και αντικατάσταση τυχόν φθαρμένων πινακίδων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εγκεκριμένη απόφαση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.
Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος ώστε να επισημαίνονται στους οδηγούς τα όρια των λωρίδων κυκλοφορίας για να προσαρμόζουν τη πορεία τους – ιδίως τις βραδινές ώρες.
Τοποθέτηση ακουστικών ταινιών μείωσης ταχύτητας οχημάτων από ελαστικοπλαστικό υλικό στα τμήματα προσέγγισης των οχημάτων, πριν και μετά το τούνελ, ώστε να αναγκάζονται οι οδηγοί να μειώσουν ταχύτητα. Οι ταινίες τοποθετούνται σε ομάδες δημιουργώντας ένα σύνολο μήκους 70m.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 306 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 19:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.