Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:48 πμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 13:38

Ο μυθικός ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων Όξυλος ο Αιτωλός έδωσε επιτέλους το όνομα του σε δρόμο του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Όξυλος ο Αιτωλός είναι κατά το μύθο ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Λέγεται ότι στα  χρόνια της καθόδου των Δωριέων κάποιος Αιτωλός βασίλευε στην Ηλεία .Κατά λάθος σκοτώνει τον βασιλιά της Αρκαδίας και εξορίζεται στον Αχελώο. Ο απόγονός του,  o Όξυλος, ήρθε στην Ηλεία για να διεκδικήσει τον θρόνο του προγόνου του.Αυτός ήταν που στην ίδια παράδοση αναφέρεται ότι ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η όλη ιστορία έχει να κάνει με την επιδρομή των Δωριέων (εννοούνται κυρίως οι Αιτωλοί) στην Πελοπόννησο. Καθοδηγητής φέρεται ο Όξυλος, αυτός δηλαδή(ή ο πρόγονός του) που εξορίστηκε.
Στο τέλος έγινε βασιλιάς της Ηλείας. Ο Όξυλος ίδρυσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν ενσωμάτωσε το Ιερό της Ολυμπίας στο κράτος της Ήλιδας. Τα παραπάνω συνέβησαν τον 12ο αιώνα. Επίσημα Ολυμπιακούς αγώνες όπως τους ξέρουμε στην αρχαιότητα ξεκίνησαν από τον Ίφιτο τον 8ο αιώνα (776π.χ). Ο Παυσανίας αναφέρεται διεξοδικά στη συμβολή του για τους Ολυμπιακούς αγώνες. 

Όξυλος ο Αιτωλός: Η επαναφορά της μνήμης σήμερα. 

Στη λαϊκή παράδοση υπάρχει η υποψία ότι ο Όξυλος ο Αιτωλός ξεκίνησε από την περιοχή της Αγραίας που σήμερα είναι βυθισμένη στη Λίμνη των Κρεμαστών. Σε αυτό συνηγορούν τοπωνύμιο “στου Ξυλού” που υπήρχε στο χωριό Σίδηρα και το οποίο σήμερα είναι σκεπασμένο από τα νερά της Λίμνης Κρεμαστών.      Το ενδεχόμενο ύπαρξης και  αρχαίου σταδίου αφιερωμένου στον μυθικό Όξυλο τον Αιτωλό από Ρωμαίο άρχοντα ανακάλεσε στη δημόσια μνήμη ο κος Φώτης Ζαρναβέλης και ο σύλλογος “Φίλοι της Λίμνης Κρεμαστών”.  Με προσωπικούς κόπους έχτισε μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο ένα μνημείο που συμπυκνώνει την ιστορία της περιοχής. Μάλιστα το 2018 πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση στο χώρο. Αυτός βρίσκεται 5 χλμ από το νέο χωριό Άγιος Βασίλειος στην ακτή  “Όξυλος” όπως την ονομάζει. 

Ο Όξυλος ο Αιτωλός βρήκε επιτέλους χώρο σε δρόμο του Αγρινίου.

Ο Όξυλος ο Αιτωλός κινείται στα όρια του μύθου και της ιστορίας. Στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ενέκρινε την ονομασία και ονοματοθεσία ανώνυμων οδών της Κοινότητας Αγρινίου, με ονόματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με παλαιότερες αποφάσεις του. Έτσι υλοποιήθηκε μια απόφαση του 2014. Στη συνεδρίαση εκείνη της επιτροπής ονοματοθεσίας ο  γράφων  είχε την ευκαιρία ως μέλος της να προτείνει το όνομα του ‘Οξυλου Αιτωλού για ανώνυμη οδό του Αγρινίου (101/2014). Έτσι, ο Όξυλος θα δώσει το όνομά του σε ένα ανώνυμο στενό δεξιά όπως κατεβαίνει κανείς την οδό Νασοπούλου, στα όρια της πόλης του Αγρινίου με την Νέα Ερυθραία. Είναι το πρώτο βήμα για να τιμήσει η πόλη τον μυθικό ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε την τιμή να κατάγεται από την Αιτωλία. Χαίρε Όξυλε!

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 188 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.