Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  9:00 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 18:57

Πολύτεκνοι Αγρινίου: «Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο…»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για να μεγαλώσεις ένα παιδί….

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση ελληνική οικογένεια θα διαθέσει περίπου 13.000 ευρώ τον χρόνο για τα βασικά έξοδα, τα φροντιστήρια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Για να μεγαλώσει κάποιος ένα παιδί στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι χρειάζεται σήμερα περίπου 13.000 ευρώ το χρόνο. Πρακτικά, ένα παιδί σε μια μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 233.000 ευρώ μέχρι να ενηλικιωθεί. Και αυτό εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, το γεγονός ότι οι Έλληνες κάνουν σήμερα λιγότερα παιδιά από ποτέ. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» όπου υπολογίζεται ότι το 2022, στη χώρα μας γεννήθηκαν 76.095 παιδιά, δηλαδή κατά 10,8% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τα λιγότερα από το 1932, από όταν και υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία γεννήσεων. Το 2023 εκτιμάται ότι έκλεισε σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα!

Σχεδόν μία στις 2 οικογένειες στην Ελλάδα έχει μόνο ένα παιδί κάτι που εύκολα διαπιστώνεται και από τον αντίστοιχο πίνακα (φωτο). Αυτό πρακτικά σημαίνει μη αναπλήρωση του πληθυσμού ή μάλλον αναπλήρωση μόνο για τα κομμάτια εκείνα του πληθυσμού που για «ειδικούς» λόγους «κουλτούρας» κάνουν 5 ή και 6 παιδιά…

Εάν συνεκτιμηθεί η σημαντική μείωση των εισοδημάτων την περίοδο αυτή, γίνεται σαφές ότι η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών είναι σήμερα αισθητά μεγαλύτερη.
Και όμως, σε αυτή την εποχή της μεγάλης ακρίβειας και της πληθωριστικής κρίσης, το κόστος του σούπερ μάρκετ δεν είναι αυτό που κυρίως απασχολεί τις οικογένειες.

Το ότι μια μέση ελληνική οικογένεια θα έχει ξοδέψει –σε σημερινά χρήματα– περίπου 233.000 ευρώ μέχρι το παιδί της να ενηλικιωθεί, μάλιστα, είναι μια επιδερμική εκτίμηση του κόστους διότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα! Κι αυτό γιατί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετρούν τις δαπάνες των νοικοκυριών που έχουν παιδιά έως 16 ετών, χωρίς δηλαδή να αποτυπώνεται στα στοιχεία αυτά το υψηλό κόστος των φροντιστηρίων που παραδοσιακά επιβαρύνει τις οικογένειες όταν τα παιδιά τους φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Τι λένε οι πολύτεκνοι του Αγρινίου

Ο Δημήτρης Ντάουλας

Η «Συνείδηση» απευθύνθηκε στον Σύλλογο Πολυτέκνων του Αγρινίου (ο οποίος κάνει συχνά παρεμβάσεις στα δημόσια πράγματα, προκαλώντας κάποιες φορές ακόμη και αντιδράσεις από κάποιους πολιτικούς χώρους) και τον πρόεδρό του Δημήτρη Ντάουλα για να πληροφορηθεί πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον  να έχεις πολλά παιδιά.

“Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο δύσκολο έχει καταστεί το να έχει κάποιος παιδιά στην Ελλάδα, αρκεί να πω ότι οι τιμές του βρεφικού γάλακτος είναι ακόμα και τρεις φορές υψηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πρόσφατη απόφαση που ανεβάζει το επίδομα γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη, αλλά και πάλι δεν καλύπτει όλα τα έξοδα, ακόμα και εάν δεν συνυπολογιστεί το κόστος του τοκετού. Εμείς οι παλιότεροι είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε οικογένεια, τα παιδιά σήμερα απλά δεν μπορούν. Μου το λένε καθημερινά οι ίδιοι οι νέοι, οι οποίοι είναι πιο μορφωμένοι από εμάς, τολμώ να πω και καλύτεροι άνθρωποι, όμως πραγματικά δεν έχουν επιλογές. Δεν μιλάω για να γίνουν πολύτεκνοι, αναφέρομαι στο να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά και να κάνουν δύο παιδιά, ούτε αυτό δεν γίνεται και μετά κατηγορούμε τους νέους γιατί μπλέκουν ή γιατί ξοδεύουν την ενέργειά τους σε ματαιότητες», τονίζει ο κ. Ντάουλας εμφανώς απογοητευμένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος δεν θέλει να το λύσει το ζήτημα γιατί δεν το προσεγγίζει με την σημασία που έχει για την συνέχεια της κοινωνίας, όπως αναφέρει. «Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με την Ευρώπη, αν δει κανείς σε άλλες χώρες τι παίρνει κάποιος που έχει 3 ή 4 παιδιά, θα καταλάβει. Εδώ δίνεται ένα επίδομα γέννησης άπαξ και στην συνέχεια πενιχρά βοηθήματα που δεν φτάνουν για τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Μόνο αν δεν έχεις καμιά απαίτηση για τα παιδιά σου θεωρείς ότι αξίζει να κάνεις παιδιά γιατί θα σε στηρίξει το κράτος. Η ζωή σήμερα δεν είναι όπως στα δικά μας χρόνια που δεν χρειαζόμασταν καν φροντίδα και μεγαλώναμε στις αλάνες. Σκεφτείτε πόσος κόσμος στηρίζεται στους ηλικιωμένους για να μεγαλώσουν τα εγγόνια. Η έρευνα για την οποία με ρωτάτε αναφέρει ως κορυφαία έξοδα αυτά που γίνονται για την δήθεν δωρεάν Παιδεία. Αν είσαι πολύτεκνος και  πρέπει να περάσουν τα παιδιά σου από τα φροντιστήρια πρέπει να πουλήσεις περιουσία για να τα φέρεις βόλτα. Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο στο Αγρίνιο εκατοντάδες παιδιά απλά δεν θα είχαν καμία βοήθεια για να δώσουν εξετάσεις», επισημαίνει, περιγράφοντας μια πολύ ζοφερή εικόνα.

Στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η ανατροφή ενός παιδιού κοστίζει περισσότερα όσο αυτό μεγαλώνει, καθώς τον πρώτο χρόνο της ζωής του, τα έξοδα ξεπερνούν τα 3.000-4.000 ευρώ, καθώς οι νέοι γονείς καλούνται να πληρώσουν τον εξοπλισμό του σπιτιού και της βόλτας, τις συχνές επισκέψεις στον παιδίατρο, τα ρούχα, τις πάνες και το γάλα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μεγαλώνουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά, σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Αναλύοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκύπτει ότι ενώ οι μηνιαίες δαπάνες ενός μέσου ζευγαριού ανέρχονταν το 2022 σε περίπου 1.340 ευρώ, ένα μέσο νοικοκυριό με ένα παιδί ξόδευε 2.385 ευρώ τον μήνα. Εάν συνεκτιμηθεί και ο πληθωρισμός του 2023, υπολογίζεται ότι η ύπαρξη ενός παιδιού επιβαρύνει κατά μέσο όρο τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού κατά 12.941 ευρώ τον χρόνο.

Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 159 ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, 98 γυμνάσια και 93 λύκεια και σε αυτά φοιτούν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σχεδόν 60.000 μαθητές. Τα ετήσια δίδακτρά τους ξεκινούν περίπου από τις 4.000 ευρώ και προσεγγίζουν ακόμα και τις 14.000 ευρώ τον χρόνο στα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται άλλα έξοδα, όπως το κόστος των βιβλίων, των σχολικών λεωφορείων, της στολής, των γευμάτων στην τραπεζαρία κ.τ.λ.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 326 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.