Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:19 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 12:25

Αγρίνιο: Στον ΕΦΚΑ οι οικοδόμοι στο πλαίσιο της πανοικοδομικής πανελλαδικής απεργίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγρίνιο και ειδικότερα στον ΕΦΚΑ προγραμμάτισαν και πραγματοποίησαν σήμερα οι οικοδόμοι. Η κινητοποίηση αυτή εντάσσονταν στο πλαίσιο της πανοικοδομικής πανελλαδική απεργίας. Θα επιδώσουν ψήφισμα στον προϊστάμενο του ΕΦΚΑ Αγρινίου

Τα αιτήματα της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων σε Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας είναι:

Να εξασφαλιστεί για κάθε εργαζόμενο ότι κάθε μέρα που δουλεύει θα έχει και το ένσημό του. «Ακόμη και τώρα, που δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι λείπουν εργατικά χέρια, οι οικοδόμοι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ασφαλίζονται κατά μέσο όρο με 14 – 15 ένσημα το μήνα. Δηλαδή, για τον ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε ακόμα σε κρίση και ανεργία» τόνισαν συγκεκριμένα.

·   

Να εργαστεί ο οικοδόμος σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφάλειας υψηλού επιπέδου. «Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα και έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, της Επιθεώρησης Εργασίας, για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Μέσα στο 2023 έχασαν τη ζωή τους σε χώρους δουλειάς τουλάχιστον 23 συνάδελφοί μας. Κανένας δεν επιλέγει να δουλέψει σε έναν κλάδο που η ζωή του στην κυριολεξία «παίζεται κορώνα – γράμματα» χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός» δήλωσαν.

·   

Να αποδοθούν στον οικοδόμο τα ένσημα που για λογαριασμό της δουλειάς του ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες «και συνεχίζει να εισπράττει χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους, με αποτέλεσμα να έχουν πίσω τους μεγάλα κενά ασφάλισης με υπαρκτό κίνδυνο να μη θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη» υπογράμμισαν.

Επίσης, για τους οικοδόμους της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων δεν είναι ένα οποιοδήποτε αίτημα διεκδίκησης. Σύμφωνα με τους οικοδόμους αφορά το δικαίωμα χιλιάδων οικοδόμων να αποτυπωθεί η ασφάλιση της εργασίας τους, ενώ παράλληλα ακόμη κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν θα παραιτούνταν από το δικαίωμα να κατοχυρωθούν αυτά τα αδιάθετα ένσημα στον ασφαλιστικό τους βίο.

Στο πλαίσιο αυτό και με την παρουσία τους στα γραφεία του ΕΦΚΑ Αγρινίου ζητούν: «να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να κατοχυρωθεί νομοθετικά στον κλάδο το 7ωρο με 5νθήμερη εργασία και 35ωρο, όπως επίσης να κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχουν υπογράψει από τον Απρίλιο του 2022».

«Είναι υποκριτικό, την ώρα που διαπιστώνεται έλλειψη εργατικών χεριών, η ΣΣΕ να μην έχει γίνει ακόμη υποχρεωτική» τόνισαν με νόημα, συμπληρώνοντας πως: «εμείς οι οικοδόμοι δεν πρέπει να μένουμε στο γεγονός πως αυτή την περίοδο που η έλλειψη χεριών ασκεί μια πίεση στους εργοδότες. Μπορούμε πιο εύκολα να διεκδικήσουμε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας καθώς είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση στο κλάδο των κατασκευών χωρίς την δουλειά μας δεν γίνεται τίποτα».

Ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Γιώργος Ντουντούμης.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 152 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.