Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  8:53 πμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 12:00

Αγρίνιο: οι καταγγελίες φιλόζωων, οι απαντήσεις του δήμου και το παράδειγμα του Καπίνο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην επικαιρότητα επαναφέρουν φιλόζωοι μέσω των social media τις τελευταίες ημέρες το έλλειμμα χώρου φιλοξενίας και δημοτικού κτηνιατρείου στο Αγρίνιο.

«Το Αγρίνιο, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, δεν διαθέτει δημοτικό κτηνιατρείο, ούτε χώρο φιλοξενίας για τα αδέσποτα, με αποτέλεσμα τα ζώα να περισυλλέγονται και να εγκαταλείπονται στην ερημιά με μικρές πιθανότητες επιβίωσης», υποστηρίζεται σε δημοσίευση που διακινήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία και συνοδεύεται από φωτογραφίες σκύλων από την περιοχή της γέφυρας του Αχελώου.

Το agrinionews.gr απευθύνθηκε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Πάνο Μαρνέζο, ζητώντας απαντήσεις για σειρά θεμάτων αναφορικά με την διαχείριση του ζητήματος.

«Για πολλοστή φορά τονίζεται ότι στην περιοχή του Αχελώου έχει τοποθετηθεί με απόφαση πενταμελούς επιτροπής του Δήμου ταΐστρα. Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποια νόμιμη δομή για την φιλοξενία αδέσποτων. Στον Αχελώο υπάρχουν ταΐστρες και σπιτάκια, αλλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τα καταστρέφουν συνεχώς και κάποια τα πέταξαν στο ποτάμι. Θέλουν να τα αδέσποτα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, να δείχνουν ότι τα ταΐζουν και να το φωνάζουν. Μας έχουν εμποδίσει ακόμα και να τα μαζέψουμε, τη στιγμή που σχηματίζουν αγέλες και επιτίθενται σε ηλικιωμένους και παιδιά», λέει ο κ. Μαρνέζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα στο θέμα της μέριμνας για τα αδέσποτα.

Έχουν εξασφαλιστεί 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» για σύγχρονο καταφύγιο ζώων στο Καστράκι, ωστόσο σημειώνεται καθυστέρηση στην κατασκευή του καθώς πρέπει η έκταση να αποχαρακτηριστεί από την αρχαιολογική και άλλες υπηρεσίες.

«Η ολοκλήρωσή του παρόλα αυτά δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα. Αν δεν γίνονται από όλους, ιδιοκτήτες ζώων και δήμο αυτά που πρέπει, το ζήτημα θα διαιωνίζεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα το πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ που πρόσφατα επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτη σκύλου που δεν έκανε τα προβλεπόμενα», τονίζει.

Αναφορικά με το ζήτημα του δημοτικού κτηνιατρείου, ο κ. Μαρνέζος τόνισε ότι αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής η δημιουργία του.

Την δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει συνεργαζόμενος κτηνίατρος. Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί θέση κτηνιάτρου για τις ανάγκες του καταφυγίου που δημιουργείται. «Ασφαλώς ο συνεργαζόμενος κτηνίατρος θα διατηρηθεί και αφού επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας κτηνιατρείου, καθότι πιθανότατα θα υπάρχουν ανάγκες σε εξοπλισμό», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο μέσα στο 2023 έχουν γίνει από το Δήμο Αγρινίου περισσότερες από 300 στειρώσεις αδέσποτων, όταν το 2020 ο αριθμός των στειρώσεων έφτασε τις 79.

Τονίζει ακόμα ότι τους τελευταίους έξι μήνες εθελοντές ανέλαβαν να φροντίζουν αδέσποτα, στους οποίους ο δήμος παρέχει τροφή, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πάρα πολύ, ακόμα και κατά 80%, ο αριθμός των αδέσποτων που καταλήγουν στην περιοχή του Αχελώου.

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη περίπτωση του τερματοφύλακα του Παναιτωλικού, Στέφανου Καπίνο. Ο γνωστός ποδοσφαιριστής εντόπισε 7 αδέσποτα κουταβάκια. Απευθύνθηκε στον Δήμο Αγρινίου, ο οποίος συνέδραμε με εθελοντές, καλύπτοντας  όλα τα έξοδα που απαιτούνταν και προχώρησαν οι διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Ο τερματοφύλακας της ομάδας του Αγρινίου ευχαρίστησε και δημόσια μέσω κοινωνικών δικτύων για την συνεισφορά του Δήμου.

«Υπάρχει εμπάθεια ορισμένων σε βάρος προσώπων, προσπαθούν να υποβαθμίσουν την προσπάθεια που γίνεται», κατέληξε ο κ. Μαρνέζος, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Αγρινίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση το έργο τους σε ότι αφορά την διαχείριση των αδέσποτων.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 335 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.