Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  3:48 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 18:58

Ενδυνάμωση των γυναικών να δράσουν κατά της ενεργειακής φτώχειας στη Μεσόγειο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το έργο Horizon2020 EmpowerMed είχε στόχο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια και να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων στις παράκτιες περιοχές των μεσογειακών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες.

Οι γυναίκες και τα νοικοκυριά υπό την ηγεσία των γυναικών πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή φτώχεια. Λόγω του καταμερισμού της εργασίας, οι γυναίκες τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο δουλεύοντας στο σπίτι και έτσι είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην ενεργειακή φτώχεια και τις συνέπειές της.

Γενικά, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, επομένως η δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι υψίστης σημασίας.

Στις παράκτιες περιοχές των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, η πρόκληση της ενεργειακής φτώχειας συνοδεύεται από πολλά ειδικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκώς δροσισμένες κατοικίες (κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) ή σε θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια (την ψυχρή περίοδο). Άλλα ζητήματα είναι η κακή μόνωση, η κακή συντήρηση των κτιρίων και οι γενικές οικονομικές δυσκολίες - που συχνά επιδεινώνονται από το χάσμα μεταξύ των κακών συνθηκών στέγασης για τους κατοίκους και της ζήτησης των τουριστών για στέγαση.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το έργο Horizon2020 EmpowerMed – Ενδυνάμωση των γυναικών να αναλάβουν δράση κατά της ενεργειακής φτώχειας στη Μεσόγειο – με στόχο να συμβάλει στην ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας και στη βελτίωση της υγείας των πληγέντων πληθυσμών στις παράκτιες περιοχές των μεσογειακών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες.

Το έργο εφάρμοσε κυρίως πρακτικές λύσεις για να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια να διαχειριστούν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να βελτιώσουν την πρόσβασή τους σε κατάλληλες εγχώριες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες.

Με βάση αυτή την πρακτική εμπειρία, το έργο αξιολόγησε τις επιπτώσεις διαφόρων πρακτικών μέτρων ανακούφισης της ενεργειακής φτώχειας που δοκιμάστηκαν για τη διαμόρφωση πολιτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Διαβάστηκε 168 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία