Τρίτη, 7η Μαίου 2024  7:04 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 23:05

«Στον αέρα» η Κινητή Μονάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου: «Στον αέρα» η Κινητή Μονάδα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις του προγράμματος «νοσηλεία κατ’ οίκον» το Κέντρο Ψυχικής Υγείας θα απολέσει έμπειρο προσωπικό και πολλές δυνατότητες. Οι αριθμοί  αποδεικνύουν το τιτάνιο έργο της Κινητής Μονάδας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Στον αέρα» είναι ακόμη το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού που εργάζεται στο πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ’ οίκον – Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου παρά το γεγονός ότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12/23.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2019 και μέχρι σήμερα πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας Αιτωλοακαρνάνες λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη από τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας, μια κοινωνική λειτουργό και μια ψυχολόγο.

Αρχικά ως σχεδιασμό το πρόγραμμα περιελάμβανε και έναν ψυχίατρο, αλλά επειδή κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον από πλευράς ψυχιατρικής ενηλίκων το «τρέχουν» οι δύο ψυχίατροι του Κέντρου, ο ένας εκ των οποίων στο τέλος του τρέχοντος έτους συνταξιοδοτείται.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον, αλλά οι άνθρωποι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου το υλοποιούν γενικώς ως κινητή μονάδα, προκειμένου να καλύψουν και άλλες ανάγκες των Αιτωλοακαρνάνων που έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα γίνονται εξετάσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, ψυχιατρικά ή νευρολογικά προβλήματα και χρειάζεται ρύθμιση στην αγωγή τους ή ένα πιστοποιητικό για τα ΚΕΠΑ και δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

Η παρουσία συνεπώς της κινητής μονάδας είναι πολύ καίρια και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αφ’ ενός το Κέντρο του Αγρινίου είναι η μοναδική δημόσια δομή ψυχικής υγείας στην περιοχής και αφ’ ετέρου από το πλήθος των παρεμβάσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Κινητή Μονάδα πραγματοποίησε πάνω από 1.500 κατ’ οίκον επισκέψεις.

Ο ψυχίατρος και επιμελητής Ά του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, Δημήτρης Ζαρκαλής, μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:

Ο Δημήτρης Ζαρκαλής

«Η προγραμματική σύμβαση του προγράμματος λήγει στις  31/12/2023. Η επιστημονική ομάδα είναι στελεχωμένη με ΠΕ Ψυχολόγο, ΤΕ Κοινωνική Λειτουργό και ΤΕ Νοσηλεύτρια.

Παρέχει  υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειές τους, οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της υποτροπής της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Το πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον είναι σύντονο με τη σύγχρονη τάση στην ψυχιατρική φροντίδα που κατευθύνεται πλέον στην κοινοτική και εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών, όπως ορίζει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και πλέον και εγχώρια.

Η κοινοτική παρέμβαση και θεραπεία έχει τεκμηριωθεί πια ως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση όχι μονάχα για τους ασθενείς, αλλά και για τα συστήματα Υγείας με όρους τόσο ποιότητας παροχής υπηρεσιών, όσο και με όρους κόστους-οφέλους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί και τον αποκλειστικό ουσιαστικό δημόσιο φορέα νοσηλείας στο Νόμο Αιτωλοακαρνανίας λόγω της απουσίας δευτεροβάθμιας δομής στην περιοχή.

Παράλληλα με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, τα μέλη της ομάδας του (κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, νοσηλεύτρια) συνεπικουρούν την ευρύτερη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια της πολύπλευρης δράσης του στην τεράστια περιοχή ευθύνης του.

Συμμετέχουν στην ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας, στην παροχή ψυχολογικής και ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης, τη διενέργεια ψυχομετρικών δοκιμασιών, την παροχή νοσηλευτικών πράξεων κατ’ οίκον, στο κέντρο και στους ψυχιατρικούς ξενώνες, στις δράσεις προαγωγής Ψυχικής Υγείας, την υλοποίηση προγράμματος «ενδοοικογενειακής βίας» και πολλά άλλα, ανάλογα με την ειδικότητα τους και τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Η παραμονή των συγκεκριμένων εργαζομένων του προγράμματος είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης φροντίδας που είναι αρχή μείζονος και ουσιαστικής σημασίας στον ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.

Καταρχήν οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών συνάπτουν θεραπευτική σχέση με τους ειδικούς, που είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, αποτελώντας πρόσωπα αναφοράς για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Αντίστροφα, οι ειδικοί γνωρίζουν σε βάθος τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε κατάστασης έτσι ώστε οι παρεμβάσεις – ειδικά σε κατάσταση κρίσης – υποτροπής της ασθένειας – να είναι πιο άμεσες, έγκαιρες και αποτελεσματικές έτσι ώστε να μειώνονται ή και να αποφεύγονται οι νοσηλείες σε ψυχιατρική κλινική.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως τα υπάρχοντα στελέχη του προγράμματος έχουν άριστη απόδοση στο θεραπευτικό τους έργο, αλλά και πλέον έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ευρύτερη λειτουργία του Κέντρου χωρίς προβλήματα.

Επιπροσθέτως στα πλαίσια της λειτουργίας του προγράμματος αλλά και της ευρύτερης λειτουργίας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση τόσο θεωρητική με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης (άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενα με το πρόγραμμα) όσο και εμπειρική-βιωματική με την αλληλεπίδρασή τους με τους ωφελούμενους και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Συμπερασματικά, η εξακολούθηση του προγράμματος και μάλιστα εί δυνατόν με το υπάρχον προσωπικό ώστε να μη χαθούν η ήδη υπάρχουσα θεραπευτική σχέση και η εν γένει διείσδυση του προγράμματος στην Κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, που αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό οργανωμένο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην περιοχή. Επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες σύστασης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας έχουν προχωρήσει από το Νοσοκομείο Αγρινίου».

Το έργο της Κινητής Μονάδας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε αριθμούς

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στον συνοπτικό πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος, ενδεικτικώς εν μέρει μόνο για το μέγεθος της δράσης του. Κατά το τρέχον έτος η κάποια φθίνουσα πορεία οφείλεται στο ότι ο ένας εκ των δύο ψυχιάτρων είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης και όλο το έργο προς τους ωφελούμενους υλοποιείται σχεδόν μόνο από τον ένα ψυχίατρο!

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 359 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία