Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  5:34 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 19:29

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται από 1η Ιανουαρίου σε λιανεμόριο και βιομηχανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το πρώτο τρίμηνο θα υπάρχει περίοδος χάριτος, ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο μέτρο περίπου 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους

Επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, σε δύο ακόμα κλάδους, στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Το πρώτο τρίμηνο θα υπάρχει περίοδος χάριτος, ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο μέτρο περίπου 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας έχουν ενταχθεί super market, τράπεζες, security και ασφαλιστικές εταιρίες. Μετά το καλοκαίρι προσδιορίζεται το διάστημα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας σε Τουρισμό & Επισιτισμό.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η πιλοτική εφαρμογή ίσως αρχίσει εντός του καλοκαιριού πάλι με τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά την οποία δε θα επιβάλλονται κυρώσεις. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά..

Πως λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα

Όσοι εργαζόμενοι θα έχουν φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις που εργάζονται, θα υποχρεώνονται να δηλώνουν με ψηφιακό τρόπο την ώρα εισόδου τους και την ώρα αποχώρησής τους, σε καθημερινή βάση. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά στο σύστημα Εργάνη ΙΙ.

Το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της υπερεργασίας και στην καταγραφή των υπερωριών. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας διευκολύνει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση εντοπισμού υποδηλωμένης εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, δηλαδή είναι το μέγιστο δυνατό.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα είτε επεκτείνοντας ένα ήδη υπάρχον σύστημα ωρομέτρησης, αν διαθέτουν τέτοιο είτε αποκτώντας ένα καινούριο. Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάστηκαν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν ορισμένοι κλάδοι, όπως είναι αυτοί της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), λόγω της περιόδου έναρξης του μέτρου.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 226 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία