Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  2:22 πμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 22:05

Ένα κοινωνικό αγρόκτημα «συνδέει ανθρώπους» στην Ιταλία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Agricoltura Capodarco, ένας κοινωνικός συνεταιρισμός έχει τρεις κύριους στόχους: Να προσφέρει απασχόληση σε μειονεκτούσες ομάδες, να προστατεύσει το περιβάλλον και να προωθήσει τη βιωσιμότητα.

Η Agricoltura Capodarco, ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που βρίσκεται στα περίχωρα της Ρώμης, απασχολεί άτομα με αναπηρία και κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα. Η «σύνδεση ανθρώπων» είναι η κύρια φιλοσοφία τους. 

Ο πολυλειτουργικός συνεταιρισμός εκμεταλλεύεται δύο βιολογικά αγροκτήματα, δύο εστιατόρια, παράγει κρασί και άλλα προϊόντα, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1978 και έχει μακρά ιστορία στο να φέρνει κοντά και να εμπλέκει άτομα από διαφορετικές μειονεκτούσες και ευάλωτες ομάδες. Απασχολεί, για παράδειγμα, άτομα με ψυχικές και σωματικές αναπηρίες, ψυχιατρικούς ασθενείς, πρώην εξαρτημένους, πρώην κρατούμενους, άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Ο Salvatore Stingo, Πρόεδρος της Agricoltura Capodarco, εξηγεί: «Στο επίκεντρο του συνεταιρισμού βρίσκεται το άτομο και η χειραφέτησή του μέσω της εργασίας». Ο συνεταιρισμός συνδυάζει την κοινωνική ένταξη και την επαγγελματική ένταξη μέσω της γεωργίας.

Η Agricoltura Capodarco έχει τρεις κύριους στόχους: «Παροχή απασχόλησης, προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της βιωσιμότητας. Όλα αυτά τα ζητήματα ενώνονται στη δουλειά που κάνουμε καθημερινά μέσω της κοινωνικής, πολυλειτουργικής και κυκλικής γεωργίας», εξηγεί ο Salvatore.

Ο συνεταιρισμός ήθελε να δημιουργήσει μια κοινότητα βασισμένη στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συνοχή και έχει, στον πυρήνα του, την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και την ενίσχυση της επικράτειας.

Ο Salvatore λέει: «Η Agricoltura Capodarco απασχολεί περίπου σαράντα άτομα. Εκτός από αυτό, υπάρχουν περίπου εξήντα νέοι που συμμετέχουν στη φάρμα ως μέρος των διαφόρων έργων και πρωτοβουλιών μας».

Ακολουθούν μια «πολυλειτουργική» προσέγγιση, η παραγωγή είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένη και, σε κάθε τομέα δραστηριότητας, υπάρχει χώρος για τη συμπερίληψη διαφορετικών δεξιοτήτων. Ο Salvatore συνεχίζει λέγοντας: «Είμαστε παραγωγοί λαδιού, κρασιού, μελιού, αυγών και λαχανικών. Πραγματοποιούμε τον μετασχηματισμό των προϊόντων μας επί τόπου. Πουλάμε στις αγορές. Έχουμε δύο εστιατόρια, τα οποία χρησιμοποιούν πολλά από τα προϊόντα μας. Επιπλέον, έχουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες κοινωνικής γεωργίας».

Οι εργαζόμενοι εργάζονται είτε στη γη καλλιεργώντας φρούτα και λαχανικά, σε ένα από τα εστιατόρια, εμφιαλώνουν κρασί, στον πάγκο της αγοράς και άλλα. Τα σχόλια των εργαζομένων δείχνουν ότι εκτιμούν την αίσθηση ότι είναι μέρος μιας κοινότητας στην οποία ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Ο συνεταιρισμός απασχολεί πολλούς εκπαιδευτές και εργαζομένους υποστήριξης που ασχολούνται με επαγγελματικές θεραπευτικές δραστηριότητες, αποκατάσταση, εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστηρικτική ένταξη στον κόσμο της εργασίας. 

Ο συνεταιρισμός συμμετέχει επίσης σε πολλά κοινωνικά έργα, όπως ένα έργο «εργαστηρίου καταφυγίου», όπου δεκαπέντε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχιατρικές διαταραχές εργάζονται στο αγρόκτημα από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, ο συνεταιρισμός λαμβάνει έσοδα από απευθείας πωλήσεις, δημόσια χρηματοδότηση και πολυλειτουργικές δραστηριότητες (εκδηλώσεις κ.λπ.). Οι δημόσιοι πόροι προέρχονται από πολλαπλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων της έρευνας και ανάπτυξης και των γεωργικών, κοινωνικών και υγειονομικών τομέων. Λαμβάνει επίσης κάποια χρηματοδότηση από ιδρύματα και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Παρά τη σημαντική δουλειά τους με την τοπική κοινωνία, σε ευρύτερο επίπεδο ο συνεταιρισμός εξακολουθεί να παρατηρεί έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την κοινωνική γεωργία.

  • Ο συνεταιρισμός πιστεύει ότι τα οφέλη της κοινωνικής γεωργίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, μεταξύ άλλων όσον αφορά το νομικό πλαίσιο και τη βελτιωμένη κατάρτιση τόσο για τους αγρότες όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο Salvatore καταλήγει: «Στο σημερινό πλαίσιο, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους μέσω της κοινωνικής γεωργίας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι ολοένα και πιο πλούσιο εξαιτίας της».

Διαβάστηκε 479 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία