Κυριακή, 5η Μαίου 2024  8:15 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 21:21

Πρωτοβουλία για τη διάσωση των πτηνών των γεωργικών εκτάσεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα κοινά πουλιά γεωργικών εκτάσεων μειώνονται πολύ πιο γρήγορα από άλλα ευρωπαϊκά είδη πτηνών.

Σύμφωνα με το  Farmland Bird Index,  υπήρξε μείωση 52% στα πτηνά γεωργικής γης μεταξύ 1980 και 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί την  πρωτοβουλία Birds@Farmland , για την ανάπτυξη εργαλείων για την υποστήριξη της διατήρησης των πτηνών γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ. Το έργο επικεντρώθηκε σε 10 κράτη μέλη (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία), αλλά τα ευρήματά του είναι πολύ σημαντικά για όλα τα κράτη μέλη.

Η πρωτοβουλία καθόρισε δέκα βασικά γεωργικά συστήματα που αποτελούν κατάλληλους οικοτόπους για επισφαλείς ή μειούμενους πληθυσμούς ειδών πτηνών γεωργικής γης, τα οποία έχουν σημαντική παρουσία σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε.

Επίσης, καθόρισε δεκαπέντε βασικά είδη γεωργικής γης που αντιπροσωπεύουν τις απειλές και τις πιέσεις στα προαναφερθέντα δέκα γεωργικά συστήματα , όπως και 22 συστήματα διατήρησης σε δέκα κράτη μέλη με ένα σύνολο μέτρων για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση κατάλληλων οικοτόπων για είδη πτηνών γεωργικής γης σε ένα από τα δέκα γεωργικά συστήματα ή για ένα από τα δεκαπέντε βασικά είδη.

Τα 22 προγράμματα διατήρησης πτηνών γεωργικής γης επικεντρώνονται σε σημαντικά γεωργικά συστήματα ή συγκεκριμένα εμβληματικά πτηνά, τα οποία επιλέχθηκαν με βάση επιστημονικά κριτήρια και πρακτικές εμπειρίες που προσκόμισαν οι ενδιαφερόμενοι.

Παραδείγματα των προγραμμάτων διατήρησης περιλαμβάνουν τη φιλική προς τα πτηνά διαχείριση ορυζώνων στη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τη δημιουργία περιθωρίων χλοοτάπητα σε ιταλικές αρόσιμες εκτάσεις, τη διατήρηση των οικοτόπων Corncrake στη Γαλλία και των οικοτόπων Gray Partridge και Northern Lapwing στη Γερμανία.

Έχουν σχεδιαστεί για πλήρη ή τουλάχιστον μερική ενσωμάτωση στα εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από τα μισά από αυτά έχουν συμπεριληφθεί πλήρως ή εν μέρει, ενώ τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα για ενσωμάτωση σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα κράτη μέλη ενδέχεται επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν τα συστήματα ως πιλοτικά μέσω άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Σημειώνουμε ότι η διατήρηση και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ. Οι οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Παρέχουν ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις χώρες της ΕΕ για την προστασία της πιο πολύτιμης και απειλούμενης βιοποικιλότητας.

Τα άγρια ​​πτηνά αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς. Περίπου 500 είδη πουλιών έχουν κάνει την Ευρώπη το σπίτι τους. Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο απειλούνται ή έχουν κακή κατάσταση διατήρησης.

Η απώλεια και η υποβάθμιση των οικοτόπων είναι οι πιο σοβαρές απειλές για τη διατήρησή τους. Η αστική εξάπλωση και τα δίκτυα μεταφορών έχουν κατακερματίσει και μειώσει τους βιότοπους των πτηνών. Η εντατική γεωργία, η δασοκομία και η χρήση φυτοφαρμάκων έχουν μειώσει τα αποθέματα τροφής, τους χώρους ανάπαυσης και τα ενδιαιτήματα φωλιάς. Επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη ρύπανση, το μη βιώσιμο κυνήγι, τον ανεπαρκή σχεδιασμό κτιρίων και την παράνομη θανάτωση.

Διαβάστηκε 271 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία