Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  7:42 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 20:20

Τεχνητή Νοημοσύνη και συστήματα αγροδιατροφής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τους αγρότες να διαχειρίζονται καλλιέργειες και ζώα, να ανιχνεύουν παράσιτα και ασθένειες και να βελτιστοποιούν τη χρήση εργασίας, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και νερού.

Για να φέρουμε επανάσταση στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δύναμη των ψηφιακών εργαλείων και να παρέχουμε καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην καινοτομία. 

Αυτές ήταν οι βασικές εκκλήσεις για δράση από το «AI and Digital Tools for Climate Resilient Agrifood Systems» που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι αγρότες παλεύουν με τον αυξανόμενο αριθμό των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική κρίση: ακανόνιστα καιρικά μοτίβα, μετατόπιση των κύκλων βροχοπτώσεων, αύξηση της θερμοκρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα, μεταξύ αυτών. Με τελικό αποτέλεσμα τις αποτυχίες των καλλιεργειών, τις μειωμένες αποδόσεις και τη μειωμένη επισιτιστική ασφάλεια, οι μικροκαλλιεργητές, ειδικότερα, χρειάζονται λύσεις ανθεκτικές στο κλίμα για να εξασφαλίσουν και να ενισχύσουν τα προς το ζην.

Με τη σωστή πρόσβαση σε τεχνολογικά εργαλεία, οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις προόδους για πιο αποτελεσματική και ανθεκτική γεωργία, φέρνοντας επανάσταση στις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές με εξελιγμένα συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα. Η σύγχρονη γεωργία πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις σημαντικές καινοτομίες για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μείωση των φυσικών πόρων.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο για τον μετασχηματισμό του συστήματος αγροδιατροφής και την αγροτική ανάπτυξη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu. Τα ψηφιακά εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να σχεδιαστούν με γνώμονα τους αγρότες, τόνισε.

Με συντονιστή τον επικεφαλής ενημέρωσης του FAO, Dejan Jakovljevic, η ομάδα συγκροτήθηκε από τον Najat Mokhtar, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και Επικεφαλή του Τμήματος Πυρηνικών Επιστημών και Εφαρμογών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Vincent Martin, Διευθυντή του FAO Γραφείο Καινοτομίας, Alan Belward, Επικεφαλής Μονάδας Ασφάλειας Τροφίμων στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sebastian Bosse, Επικεφαλής της Ομάδας Interactive & Cognitive Systems στο Fraunhofer Heinrich Hertz Institute και Rikin Gandhi, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Digital Green.

Η εκδήλωση, μέρος της ροής Επιστήμης και Καινοτομίας του Παγκόσμιου Φόρουμ Τροφίμων, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη συγκεκριμένων παραδειγμάτων τεχνολογικών καινοτομιών που ήδη εκσυγχρονίζουν και φέρνουν επανάσταση στη γεωργία.

Στην κεντρική ομιλία του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Máximo Torrero, επέστησε την προσοχή σε μερικά συναρπαστικά παραδείγματα ψηφιακών εργαλείων που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τον FAO. Μία από τις πιο πρόσφατες είναι μια ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο FLAPP (η εφαρμογή FAO Food Loss App), η οποία ενισχύει την ικανότητα ανάλυσης πού και γιατί συμβαίνουν οι απώλειες τροφίμων, επιτρέποντας πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση της σπατάλης.

Παίζοντας ένα σύντομο επεξηγηματικό βίντεο, ο Torrero επεσήμανε επίσης τον επί τόπου αντίκτυπο ενός ψηφιακού εργαλείου, που ονομάζεται "Ugani Kiganjani", για τους αγρότες στην Τανζανία. Αυτή η εφαρμογή για κινητά, μέρος του χαρτοφυλακίου ψηφιακών υπηρεσιών του FAO, παρέχει στους αγρότες μετεωρολογικές προβλέψεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να προετοιμάσουν τη γη ή τη συγκομιδή ανάλογα. Αυτή η εφαρμογή βοηθά τους αγρότες να προσαρμοστούν στις μεταβλητές καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ο Mokhtar του ΔΟΑΕ τόνισε την καινοτόμο χρήση αισθητήρων νετρονίων κοσμικής ακτίνας ως γεωργικής λύσης. Ένας τομέας εργασίας στο Κοινό Κέντρο Πυρηνικών Τεχνικών FAO/IAEA στα Τρόφιμα και τη Γεωργία, αυτοί οι αισθητήρες επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν τα νετρόνια στην ατμόσφαιρα και να προσδιορίζουν πόσο νερό υπάρχει ήδη στο έδαφος. Αυτές οι πληροφορίες που προσφέρονται στους αγρότες μπορούν στη συνέχεια να τους καθοδηγήσουν για το πότε θα πρέπει ή πότε δεν χρειάζεται να αρδεύουν.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν επιπλέον τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης και της ηθικής αυτών των εργαλείων και ο Martin του FAO υπενθύμισε την υπογραφή από τον Οργανισμό της πρόσκλησης της Ρώμης για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα έγγραφο που υποστηρίζει μια διαφανή, περιεκτική, υπεύθυνη, αμερόληπτη, αξιόπιστη και ασφαλή προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εργαλείων για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις πολλές προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση. Υπήρξαν, ωστόσο, ευρείες εκκλήσεις για προσοχή στη χρήση αυτών των εργαλείων με περιεκτικό και υπεύθυνο τρόπο, συνιστώντας την επικύρωση και τη διασφάλιση της ποιότητας των εξόδων τεχνητής νοημοσύνης και τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των εργαλείων μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη προκατάληψη, να οδηγήσει σε λιγότερη συμπερίληψη ή ακόμη και να διευρύνει το ψηφιακό χάσμα.

Οι ασφαλείς και ηθικές χρήσεις των ψηφιακών εργαλείων και των τεχνολογικών πρακτικών, από την άλλη πλευρά, αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για τα υγιή συστήματα αγροδιατροφής του μέλλοντος. 

Διαβάστηκε 312 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία