Κυριακή, 5η Μαίου 2024  4:31 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 22:21

Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες με τους περισσότερους αγρότες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 2020, περίπου το 4,5% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ , περίπου 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι, εργάζονταν στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η συντριπτική πλειοψηφία, ή το 4,2% της συνολικής απασχόλησης, εργαζόταν στη γεωργία. 

Ο τομέας της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες χώρες της ΕΕ.

Εξετάζοντας τα περιφερειακά στοιχεία NUTS 3, οι περιφέρειες Vaslui (61,7%) και Neamţ της Ρουμανίας (51,4%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, 114 περιφέρειες είχαν πάνω από το 16,5% του εργατικού δυναμικού τους απασχολούμενο στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, με συγκεντρώσεις στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Προς το χαμηλότερο άκρο του εύρους, 137 περιφέρειες το 2020 απασχολούσαν λιγότερο από το 0,5% του εργατικού δυναμικού τους στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι περιφέρειες με την υψηλότερη απασχόληση στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία βρίσκονταν κυρίως στη Ρουμανία, με 8 από τις 10 κορυφαίες περιφέρειες. Η περιφέρεια Iaşi στη Ρουμανία είχε τον υψηλότερο αριθμό με 146.200 υπαλλήλους, ακολουθούμενη από άλλες τέσσερις περιφέρειες της Ρουμανίας με περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους η καθεμία. Εκτός από τις περιφέρειες της Ρουμανίας, μόνο δύο άλλες περιφέρειες μπήκαν στις 10 κορυφαίες περιφέρειες NUTS 3 με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία: Sandomiersko jędrzejowski στη νοτιοανατολική Πολωνία και Almería στη νότια Ισπανία.

Διαβάστηκε 289 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία