Κυριακή, 5η Μαίου 2024  6:07 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 22:10

Βιολογικές τροφές για κατοικίδια: αλλάζουν οι κανόνες επισήμανσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό του πράσινο φως σε έναν νέο νόμο της ΕΕ που θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες σχετικά με την επισήμανση των βιολογικών τροφών για ζώα συντροφιάς με αυτούς που διέπουν την επισήμανση των βιολογικών τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο νέος κανονισμός θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να αγοράζουν βιολογικές τροφές για τα κατοικίδιά τους. Παρέχει επίσης μια ευκαιρία σε αγρότες που ασχολούνται με τη βιολογική παραγωγή.

Μεγαλύτερη βεβαιότητα για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι τροφές για ζώα συντροφιάς μπορούν να φέρουν το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ εάν το 95% των γεωργικών συστατικών τους είναι βιολογικά. Αυτό είναι σύμφωνο με τους κανόνες για τα βιολογικά τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και αντικατοπτρίζει τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα.

Ο κανονισμός διευκολύνει επίσης τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα βιολογικά συστατικά στις τροφές για ζώα συντροφιάς που αγοράζουν και καθιστά υποχρεωτικό το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ για προσυσκευασμένες βιολογικές τροφές για ζώα συντροφιάς.

Βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά για τους παραγωγούς

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, οι τροφές για ζώα συντροφιάς μπορούν να χαρακτηρίζονται ως βιολογικές μόνο εάν όλα τα γεωργικά συστατικά τους είναι βιολογικά. Ο νέος κανονισμός το τροποποιεί σε 95% (σε βάρος). Αυτό θα καταστήσει πιο εφικτό για τους παραγωγούς τροφών για ζώα συντροφιάς να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις βιολογικής επισήμανσης και να εισέλθουν στην αγορά. Αυτό είναι σύμφωνο με τον στόχο της Στρατηγικής Farm to Fork για την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής, ώστε να μπορεί να φτάσει το 25% της χρήσης γεωργικής γης της ΕΕ έως το 2030.

Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους παραγωγούς , η βιολογική τροφή για ζώα συντροφιάς που είχε επισημανθεί σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες ή σύμφωνα με τα ιδιωτικά πρότυπα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2022 και της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του κανονισμού μπορεί να εξακολουθήσει να πωλείται έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα.

Επιπλέον, οι παραγωγοί τροφών για ζώα συντροφιάς έχουν πλέον 6 μήνες πριν τους ζητηθεί να τοποθετήσουν το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα στα προϊόντα τους.

Διαβάστηκε 313 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία