Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:28 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 20:54

Στη Βουλή έργο του Χρήστου Γαρουφαλή – Μια μεγάλη στιγμή για τον σπουδαίο εικαστικό και το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η «Οδός Ελευθερίας» του Αγρινιώτη εικαστικού Χρήστου Γαρουφαλή στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων!

Πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης ενέκρινε την εισήγηση του δρ. Ιστορίας Τέχνης Θοδωρή Κουτσογιάννη, εφόρου των συλλογών έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, και το έργο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Χρήστου Γαρουφαλή, “Οδός Ελευθερίας” θα κοσμεί πλέον τη συλλογή έργων τέχνης του ναού της Δημοκρατίας.

Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός που αποκτά τη δική του σημασία αν αναλογιστούμε ότι το έργο του συμπολίτη μας δημιουργού θα “συνομιλεί” με ονόματα – μύθους της ελληνικής τέχνης όπως: Γύζης, Παρθένης, Βολανάκης, Θεόφιλος, Τσαρούχης, Μόραλης, Γκίκας, Καπράλος, Βασιλείου, Εγγονόπουλος, Τέτσης, Πρέκας, κ.ά. Υπενθυμίζουμε ότι η “Οδός Ελευθερίας” είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι το 2021 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στην Τήνο, με αφορμή την μεγάλη έκθεση “Εκ-Στάσεις, Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας”.

“Οδός Ελευθερίας”, λάδι σε μουσαμά 72 x 58 εκατ., Χρήστος Γαρουφαλής

Στην δίγλωσση συλλεκτική έκδοση ο επιμελητής της έκθεσης dr M. Rogakos, MA., M.A. PhD, Art Historian and Curator, σημείωνε για το συγκεκριμένο έργο:

“Ο Χρήστος Γαρουφαλής πιστεύει ότι η γνώση, όταν συντελεί στην επί-γνωση, αποτελεί το εγκυρότερο διαβατήριο για την υπέρβαση που οδηγεί στην πνευματική ελευθερία. Το μήνυμα αυτό είναι τόσο επίκαιρο όσο και διαχρονικό. Έτσι και ο ίδιος ο ζωγράφος ατενίζει τη ζωή του με ποιητική διάθεση και ασκητική απλότητα. Με θεία επιφοίτηση και άριστη τεχνική σκηνοθετεί την Οδό Ελευθερίας – τρία ευλαβικώς επιλεγμένα βιβλία προσφέρονται στο περβάζι του σκοτεινού δώματος με παράθυρο που βλέπει σε ηλιόλουστο κάμπο και ένα πτηνό να φτερουγίζει στην καρδιά του ουρανού. Αυτή η ζωοδότρα πηγή φωτός, που είναι ο ήλιος, κάνει αισθητό όλον τον κόσμο – τους εν δυνάμει χρήστες της οδού, τη σκιερή επίγνωση, το υπερβατικό παράθυρο, τη χρυσαφένια έρημο και τη νεφελωμένη ψυχή. Ὁ φτερωτός φίλος καταμεσής της σύνθεσης συμπυκνώνει και συνοψίζει τη δυνατότητα του ανθρώπου να αντιληφθεί, να διεκδικήσει και να αποκτήσει την ελευθερία. Το παράθυρο είναι κοινό μεταίχμιο για όλους τους ανθρώπους – πολύτιμο στοιχείο αυτογνωσίας αλλά και εφόδιο για το πέρασμα του καθενός από το σκοτάδι προς το φως. Το πέρασμα αυτό, όμως, είναι μία ολόκληρη Οδύσσεια. Σαφώς πρόκειται περί ευσεβούς πόθου που εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα γίνεται. Άλλωστε “…θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία”… Ἡ μελαγχολία που αποπνέει όλο το έργο αποτυπώνει τη νοσταλγία της ελευθερίας και τη χαρμολύπη για το ανεκπλήρωτο όνειρο”.

Με την ευκαιρία αυτού του σημαντικού γεγονότος ζητήσαμε από τον Χρήστο Γαρουφαλή ένα σχόλιο σχετικά με το έργο του και μας είπε χαρακτηριστικά:

“Η “Οδός Ελευθερίας” είναι η “ιδιωτική οδός μας”, η διάβαση του καθενός προς την υπέρβαση, το πέρασμα απ’ το σκοτάδι στο φως, η ανάσα δροσιάς στις ψυχές μας που λίγο-λίγο στενεύουν. Είναι το φτερούγισμα για τ’ όνειρο που τόσο λαχταρούμε. Το να ανήκει ένα έργο μου στη Συλλογή Έργων Τέχνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου σίγουρα με ικανοποιεί, θα ήταν ψέμα αν έλεγα το αντίθετο. Είναι πρωτίστως τιμή, “οξυγόνο” απαραίτητο για τη συνέχεια της διαδρομής. Αλλά είναι κι ευθύνη πρόσθετη έναντι όσων συνταξιδεύουν μαζί μου».
Ο Αγρινιώτης εικαστικός είχε υποδεχθεί αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάπως έτσι: «Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης στη Βουλή των Ελλήνων, επέλεξε η “Οδός Ελευθερίας” να κοσμεί -ως νέο απόκτημα- τη συλλογή έργων τέχνης του ναού της δημοκρατίας. Τιμή ιδιαίτερη, ευχαριστίες αλλά κι ευθύνη πρόσθετη για τη συνέχεια του ταξιδιού».

Φωτογραφία: tovima.gr

Ποιος είναι ο Χρήστος Γαρουφαλής

Ο Χρήστος Γαρουφαλής γεννήθηκε το 1959 στο Αγρίνιο. Ζωγράφος της γενιάς του ’90 με σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής στην Αθήνα, ανήκει στην ομάδα των νεο-παραστατικών ζωγράφων. Πρόθεσή του να υποδηλώσει, συμπυκνωμένη σε σύμβολα, την ελληνική παράδοση, το ήθος και τις αξίες μιας εποχής που χάνεται ή που έχει ήδη χαθεί. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 10 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο (“άμπελος”, “μήνες-μνήμες”, “ανθρώπων βλέμματα”, “καφές ελληνικός”), ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 75 ομαδικές σε: Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ηνωμ. Πολιτείες, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία κ.α.

Το 2005 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων “Άμπελος – Οίνος” με αποκλειστική επιλογή έργων του.

Με πλούσια βιβλιογραφία, εικονογραφήσεις, εξώφυλλα εκδόσεων, δημοσιευμένα κείμενα και αφιερώματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και σε επιλεγμένες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τέχνης και πολιτισμού.

Με το έργο του έχουν ασχοληθεί ποιητές, τεχνοκριτικοί, λογοτέχνες και ιστορικοί τέχνης, όπως: Χρύσανθος Χρήστου (Ακαδημαϊκός), Δημήτρης Παπαστάμος (τ. Δ/ντής Εθνικής Πινακοθήκης), Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μιχάλης Σταφυλάς (λογοτέχνες), Νίκος Αλεξίου, Ελένη Βακαλό, Μανόλης Βλάχος, Αθηνά Σχινά, Ντόρα Ρογκάν, Μεγακλής Ρογκάκος (ιστορικοί τέχνης), Άννα Συνοδινού, Νέστορας Μάτσας, Κώστας Σερέζης, Δημήτρης Παπαποστόλου, Τάκης Αντωνίου, Χρήστος Κορέλας, Ελ. Χωρεάνθη, κ.ά. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

Έργα του κοσμούν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2013 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 463 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.