Τρίτη, 28η Μαίου 2024  9:13 πμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 10:26

Η συγγραφέας Ευτυχία Πατσιαλού παρουσιάζει το νέο της βιβλίο (και ταυτόχρονα θεατρικό έργο) με τον τίτλο "Γράμμα στον Άγιο Βασίλη"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα θεατρικό παραμύθι με θέμα τις ευχές που ζητάμε να πραγματοποιηθούν κάθε χρόνο από τον αγαπημένο άγιο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων που νιώθουν παιδιά, τον άγιο Βασίλη.

Τελικά, υπάρχει ή δεν υπάρχει άγιος Βασίλης; Τα μικρά παιδιά είναι σίγουρα ότι υπάρχει, ενώ ορισμένοι ενήλικες θεωρούν ότι είναι προϊόν διαφήμισης των εταιριών, προκειμένου να αγοράζουν περισσότερα δώρα στα παιδιά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

γραμμα στον αγιο βασιλη 01

Εκεί ακριβώς εστιάζει και το περιεχόμενο του παραμυθιού: στα δώρα που ζητάμε πάντα από τον άγιο Βασίλη. Πρέπει να είναι κάτι προσωπικό, το οποίο να κοστίζει ακριβά, με τη λογική ότι, άγιος είναι αυτός, θα το κάνει το θαύμα του, άσχετα με την αξία του δώρου που θα ζητήσουμε;

Μήπως πρέπει αυτό που επιθυμούμε να είναι κάτι γενικό και ουδέτερο, το οποίο θα αποβλέπει στο γενικότερο καλό, ούτως ώστε να γίνονται πολλά παιδάκια ή πολλοί άνθρωποι γύρω μας ευτυχισμένοι;

Το θεατρικό αυτό παραμύθι προάγει την ενσυναίσθηση, αναζητώντας και προβάλλοντας τα σημαντικότερα αγαθά και ιδανικά που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας: υγεία, ειρήνη, αγάπη, ευτυχία, ελπίδα, φιλία και χαρά.

Σίγουρα όλοι έχουμε ανάγκη τα χρήματα και τις ανέσεις για μία ζωή χωρίς προβλήματα, αλλά δίχως όλα τα παραπάνω, τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να μας προσφέρουν και πολλά σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

γραμμα στον αγιο βασιλη 03

Ξέρουμε πώς, κατά βάθος , όλοι επιθυμούμε να υπάρχει ο άγιος Βασίλης.

Για την ακρίβεια, ο Μέγας Βασίλειος, γνωστός και ως Βασίλειος Καισαρείας ή απλώς άγιος Βασίλειος, σύμφωνα με την ιστορία της εκκλησίας, γεννήθηκε στην Καισάρεια Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας, το 330 μ.Χ. Ήταν μελαχρινός, αδύνατος, με μαύρα γένια και καμαρωτά φρύδια.

Περνούσε από διάφορους τόπους με το ραβδί του, γεμάτος χαμόγελα, και συνομιλούσε με όποιον έβρισκε στο δρόμο του. Πάντα ντυνόταν σαν καλόγερος, με μαύρο ράσο, σκουφί και πέδιλα. Ήταν εξαιρετικά μορφωμένος και αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο να προσφέρει βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, Ο Μέγας Βασίλειος επινόησε τη Βασιλόπιτα, την οποία μοίρασε στους συνανθρώπους του με πολύτιμα δώρα μέσα στα κομμάτια της.

Στην Ευρώπη όμως, αλλά και σε όλον τον κόσμο γενικότερα, στις γιορτές έχει επικρατήσει η φιγούρα του άγιου Βασίλη που όλοι γνωρίζουμε και ως Santa Claus.

γραμμα στον αγιο βασιλη 06

Αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή, γνωστή τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.

Ο καλοαναθρεμμένος αυτός άι Βασίλης, που φοράει κόκκινη στολή, καταφθάνει κάθε χρόνο από πολύ μακριά, από τον παγωμένο Βόρειο Πόλο, μέσα στο έλκηθρό του, το οποίο σέρνουν τάρανδοι. Έχει μαζί τους βοηθούς του τα ξωτικά και τον φίλο του, τον Ρούντολφ το ελαφάκι, που επίσης λατρεύουν τα παιδιά.

Είναι κι αυτός γνωστός για τη φιλανθρωπία και τη γενναιοδωρία του, γι’ αυτό και στις γιορτές κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι και του προσφέρουμε γλυκίσματα, προκειμένου να μας φέρει το καλύτερο δυνατό δώρο.

Είναι κεντρικό πρόσωπο του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτό και το να πιστεύεις στην ύπαρξη του άγιου Βασίλη κατά την περίοδο των γιορτών σε κάνει να νιώθεις και πάλι παιδί! Αρκεί μέσα στις ευχές σου να υπάρχει πάντα η επιθυμία για έναν καλύτερο κόσμο στο σύνολό του και όχι απλά το προσωπικό σου όφελος.

γραμμα στον αγιο βασιλη 02

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το παρόν θεατρικό έργο (πριν από την τελευταία διασκευή του), παίχτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την παιδική θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης Αγρινίου «Το Παλαιόκαστρο».

Είναι ένα έτοιμο θεατρικό έργο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η αντίστοιχη Χριστουγεννιάτικη μουσική, προκειμένου να μπορεί να παίζεται από παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς σε σχολεία και σε δομές για παιδιά, για ηλικίες από τεσσάρων, έως δώδεκα ετών.

Συνοδεύεται επίσης από γράμμα για να το συμπληρώσετε, αφού πρώτα διαβάσετε το παραμύθι, και να το ταχυδρομήσετε στον άγιο Βασίλη. Ελπίζω να προλάβετε και φυσικά, να πραγματοποιηθεί η ευχή σας!

Συντελεστές:

- Συγγραφέας: Ευτυχία Πατσιαλού
- Σχεδιασμός έκδοσης: Βέρα Καρτάλου
- Επιμέλεια και Διόρθωση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
- Σχέδια: Νικόλας Στεφαδούρος
- Μουσική: Κωνσταντίνος Σαμψών

Μπορείτε να ακούσετε τα μουσικά θέματα στο παρακάτω βίντεο:

 

Διαβάστηκε 1127 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 10:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.