Δευτέρα, 13η Μαίου 2024  7:44 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 15:09

Κατενθουσίασε το ποιητικό κοινό της Πάτρας ο ελληνόφωνος Ιταλός ποιητής, Fernando Pensa

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με λόγια και μελωδίες από την γκρεκάνικη κουλτούρα έκλεισε ο κύκλος ποιητικών αναγνώσεων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, ενός απο τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα στην Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Χώρα, με τη συμμετοχή 19 Χωρών, το οποίο διοργανώνεται στην Πάτρα από το Γραφείο Ποιήσεως και το Culturebook.gr.

Η συγκινητική αυτή ποιητική - μελωδική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδος και Ελληνοφώνων χωριών του Σαλέντο πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023, στο φιλόξενο αίθριο του πολυχώρου "Πολύεδρο" στην Πάτρα.

Εμπνευστής του όλου εγχειρήματος ο αεικίνητος και πάντοτε δημιουργικός, ποιητής, Αντώνης Σκιαθάς.

Την βραδυά παρουσίασε η Managing Director του Φεστιβάλ, Λιάνα Ζωζά ενώ στο σύντομο καλωσόρισμά του ο κ. Σκιαθάς - Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως - αναφέρθηκε στην εφετεινή διοργάνωση, στο μέλλον του Φεστιβάλ αλλά και στην συνεργασία με το "αδελφό" Φεστιβάλ ποίησης Λάρνακας το οποίο πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίάς Ι. Π. Μεσολογγίου, "Nea Koinè", Λευτέρης Δακαλάκης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές αναφέρθηκε στην πολυετή πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των ελληνοφώνων χωριών του Σαλέντο Grecìa Salentina και της Δυτικής Ελλάδος, ιδιαιτέρως με την Ι. Π. Μεσολογγίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ποιητής - εικαστικός Fernando Pensa υπήρξε ο καλλιτέχνης ο οποίος σχεδίασε την αναθεματική στήλη που εγκαινίασε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή της στα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο, τον Απρίλιο του 2022.

Ο Fernando Pensa, ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία του Μεσολογγίου μέσα από τις εικαστικές και ποιητικές του δράσεις στην Ιερή πόλη, επικεφαλής της ομάδας των Ιταλών ποιητών από το ελληνόφωνο Σαλέντο της Ιταλίας, Salvatore Tommasi και Leo Luceri, κατασυγκίνησαν τους θεατές με τις αναγνώσεις ποιημάτων τους στα ελληνικά και στα γκρεκάνικα (griko).

Ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό προκάλεσε το ποίημα του Fernando Pensa με τίτλο "Μεσολόγγι", το οποίο ανέγνωσε στην Ιταλική ο ίδιος ο ποιητής ενώ την ελληνική απόδοση έκανε η Ερμίνα Ταρατσά.

Η βραδυά έκλεισε με μελοποιημένα ποιήματα του Fernando Pensa τα οποία ερμήνευσε κλιμάκιο του μουσικού σχήματος από το Μεσολόγγι, "Armonia greca".

Πρόκειται για πρωτότυπες συνθέσεις των ποιημάτων από τον Μεσολογγίτη Μαέστρο, Χρήστο Βλαχογιάννη, ενώ ακολούθησαν γκρεκάνικα τραγούδια από την μουσική παράδοση του Σαλέντο καθώς και ο "ύμνος" της γκρεκάνικης μουσικής, το γνωστό "Kalinyfta".

Στο τέλος της βραδυάς ο κ. Σκιαθάς δώρησε στον Fernando Pensa αντίγραφο της ποιητικής του συλλογής με τίτλο: "Αρχιτεκτονική της σιωπής", με ιδιόχειρη αφιέρωση.

Διαβάστηκε 246 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.