Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:43 πμ
 
wm small
Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 18:59

10 Διάσημοι Βρετανοί Εξερευνητές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

10 Διάσημοι Βρετανοί Εξερευνητές

 

Ντέιβιντ Λίβινγκστον 1813-73

Ανακάλυψε τον ποταμό Ζαμβέζη και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τους καταρράκτες της Βικτωρίας

Ο Σκωτσέζος ιεραπόστολος αναζήτησε (ανεπιτυχώς) την πηγή του Νείλου, κατέγραψε τη διαδρομή του Ζαμβέζη μέχρι τον Ινδικό ωκεανό και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τη λίμνη Μαλάουι και τους καταρράκτες της Βικτωρίας.


Τζέιμς Κούκ 1728-79

Χαρτογράφησε τον Ειρηνικό, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

Γιος αγρότη, ο Κουκ εργάστηκε σκληρά για να ανέλθει στην ιεραρχία του Ναυτικού. Αφού σχεδίασε χάρτες των καναδικών ακτών, ο Κουκ ξεκίνησε τα εξερευνητικά ταξίδια του, κατά τη διάρκεια των οποίων χαρτογράφησε την ανατολική αυτή της Αυστραλίας και έκανε τον περίπλου της Νέας Ζηλανδίας.

 

Σερ Φράνσις Γιάνγκχασμπαντ 1863-1942

Εξερεύνησε την κεντρική, τη νότια και την ανατολική Ασία και κυρίως το Θιβέτ

Γνωστός για τον κομβικό του ρόλο στο «Μεγάλο Παιχνίδι» -όπως ονομάστηκε ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας για το ποιος θα επικρατήσει στην Ασία- ο Γιόνγκχασμπαντ εξερεύνησε μεγάλο μέρος της Ασίας και ιδίως το απομονωμένο τότε Θιβέτ, τη διετία 1903 - 1904.

 

Σερ Ρίτσαρντ Φράνσις Μπάρτον 1821-90

'Εκανε το ταξίδι για το προσκύνημα στη Μέκκα (Χατζ) και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τη λίμνη Τανγκανίκα.

Αυτός ο ευρυμαθής στρατιώτης, ξιφομάχος, ανατολιστής, γλωσσολόγος και κατάσκοπος, ο οποίος φημολογείται ότι μιλούσε 29 γλώσσες, εξερεύνησε τις Μεγάλες Λίμνες της ανατολικής Αφρικής και ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους που ταξίδεψαν στη Μέκκα. Επίσης, μετέφρασε την ινδική πραγματεία για την τέχνη του έρωτα Κάμα Σούτρα και τη συλλογή αραβικών παραμυθιών Χίλιες και μία νύχτες.

 

Γερτρούδη Μπέλ 1868-1926

Εξερεύνησε και χαρτογράφησε τη Μέση Ανατολή

Διπλωμάτης, ορειβάτης, αρχαιολόγος και κατάσκοπος, η Μπελ εξερεύνησε, χαρτογράφησε και φωτογράφισε τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος της υπήρξε καθοριστικός για την ίδρυση των κρατών της Ιορδανίας και του Ιράκ.

 

Έρνεστ Σάκλετον 1874-1922

Ο ηρωικός εξερευνητής της Ανταρκτικής

Ο Σάκλετον ήταν μέλος της Εξερευνητικής Αποστολής του Σκοτ στην Ανταρκτική και ο ίδιος προσπάθησε να φτάσει στον Νότιο Πόλο το 1908-09. Είναι, όμως, περισσότερο γνωστός επειδή ταξίδεψε με σωσίβιες λέμβους και διέσχισε με τα πόδια τη νότια Γεωργία, μετά τη βύθιση του πλοίου του, «Εντούρανς».

 

Χιού Κλάπερτον 1788-1827

Εξερεύνησε τη δυτική και την κεντρική Αφρική και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε τη λίμνη Τσαντ.

Λιγότερο γνωστός σε σχέση με τους εξερευνητές της ύστερης Βικτωριανής περιόδου, ο Κλάπερτον ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που εξερεύνησαν τις αυτοκρατορίες και το κρατίδια των Χάουσα στην περιοχή της σημερινής Νιγηρίας στη δυτική Αφρική.

 

Γουίλιαμ Ντάμπιερ 1651-1715

Χαρτογράφησε την ακτογραμμή της Αυστραλίας.

'Οταν αποκλείστηκε στη δυτική Αυστραλία το 1688, ο Ντάμπιερ κράτησε λεπτομερείς σημειώσεις σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα και τον πληθυσμό της χώρας, και επέστρεψε το 1699 για να χαρτογραφήσει τη βορειοδυτική ακτογραμμή. Επίσης, έκανε τρεις φορές το γύρο του κόσμου.

 

Σερ Γονόλτερ Ράλεϊ 1554-1618

Εξερεύνησε τον Νέο Κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βιρτζίνιας και του ποταμού Ορινόκο.

Οι πρώτες προσπάθειες του Ράλεϊ να κάνει αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου τη Βιρτζίνια απέτυχαν. Στη συνέχεια όμως οι κόποι του έπιασαν τόπο. Αργότερα εξερεύνησε τον ποταμό Ορινόκο και διέδωσε το κάπνισμα στη Μεγάλη Βρετανία.
 

Χένρι Χάντσον 1565-1611

'Ηταν από τους πρωτοπόρους εξερευνητές του Βορειοδυτικού Περάσματος και του ποταμού Χάντσον.

Άγγλοι έμποροι του ανέθεσαν την αποστολή νο εντοπίσει έναν δρόμο για την Κίνα από τα δυτικά. Ο Χάντσον χαρτογράφησε τις περιοχές γύρω από τη σημερινή Νέα Υόρκη και τον κόλπο του Χάντσον στον Καναδά.

πηγή: BBC WORLDNEWS
πηγή φωτο: newsbeast.gr (o σερ Έρνεστ Σάκλετον)
Διαβάστηκε 430 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 19:19
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία