Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  2:53 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 21:03

Αγρότης: από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στην Ευρώπη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυξημένα κατά 233% τα ποσοστά θνησιμότητας στη γεωργία.

Η καλή υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τους ρόλους που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι στη γεωργία στη διατήρηση των αποθεμάτων τροφής, τη φροντίδα για το περιβάλλον και την προστασία του κοινωνικού ιστού των αγροτικών κοινοτήτων. 

Οι πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορούν να συντονιστούν για να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας του γεωργικού εργατικού δυναμικού, καθώς και του ευρύτερου αγροτικού πληθυσμού.

Η γεωργία θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στην Ευρώπη. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα Horizon που επικεντρώθηκε στην Ενίσχυση των συστημάτων γνώσης και καινοτομίας για την υγεία και την ασφάλεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη αναφέρει ότι: «Οι ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη γεωργία είναι 233% υψηλότερα από άλλες βιομηχανίες και το ποσοστό ατυχημάτων είναι 18% υψηλότερο».

Τέτοιες ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στο έργο ενός άλλου έργου Horizon που στοχεύει να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευημερίας των αγροτών στην πρωτοβουλία Farmwell.

Αυτό το δίκτυο συγκεντρώνει επαγγελματίες από διαφορετικά κράτη μέλη και έχει χαρτογραφήσει θέματα υγείας των αγροτών σε όλο το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να αποκτήσει καλύτερες γνώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα το FARMWELL είναι ένα Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο Horizon 2020 που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευημερίας των αγροτών, κάνοντας τις κοινωνικές καινοτομίες πιο προσιτές για την αντιμετώπιση κοινών κοινωνικών προκλήσεων. Οι σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες –συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων (ψυχικής) υγείας και της κατάθλιψης, της απομόνωσης, των σωματικών κινδύνων, του στρες που προκαλείται από αρνητικές κοινωνικές αντιλήψεις, των προκλήσεων της διαδοχής των εκμεταλλεύσεων, των θεμάτων φύλου – απαιτούν νέες και καινοτόμες λύσεις (κοινωνικές καινοτομίες).

Στο πλαίσιο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η καινοτομία συχνά συνδέεται με την τεχνολογική καινοτομία. Επιπλέον, ενώ η κοινωνική καινοτομία αποκτά αυξανόμενη σημασία για τον αγροτικό τομέα, επικεντρώνεται κυρίως στον τρόπο αντιμετώπισης ευρύτερων κοινωνικών προβλημάτων και σπάνια προσφέρεται ως λύση για τη βελτίωση της ευημερίας των αγροτών.

Η κύρια καινοτομία του FARMWELL είναι ότι στοχεύει να βοηθήσει στην υλοποίηση κοινωνικών καινοτομιών με επίκεντρο τους αγρότες και τις οικογένειές τους σε διάφορα εθνικά και τοπικά πλαίσια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που σε προηγούμενες αναρτήσεις έχει παρουσιάσει ο Α. Σ. Ένωση Αγρινίου:

Στον αγροτικό τομέα επισυμβαίνει ένα στα δέκα μη-θανατηφόρα ατυχήματα και ένα στα επτά από τα θανατηφόρα αφορούν γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς. Στην Ελλάδα το 95% των μηχανικών αγροτικών ατυχημάτων αφορά άνδρες ηλικίας 30-39 ετών, με τον χρόνο απουσίας από την εργασία να φτάνει σε μέσο όρο τις 39 μέρες.

Οι κύριες αιτίες αγροκτηνοτροφικών ατυχημάτων είναι η κακή χρήση των αγροτικών μηχανημάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή τους εντός ή εκτός των χώρων εργασίας με αυτά, τα ζώα παραγωγής και μεταφοράς και η μη λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων και ευζωίας τους, η ασφυξία από εισπνοή αναθυμιάσεων, η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η καταπλάκωση και ο εγκλωβισμός από απροσεξία, οι πτώσεις από ύψος, η θερμοπληξία ή κρυοπληξία, η πλήξη από κεραυνούς, η ηλεκτροπληξία, ο πνιγμός κλπ.

  • Τα αγροτικά ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν στον σοβαρό τραυματισμό, τον ακρωτηριασμό ή και τον θάνατο για αυτό η πρόληψη τους είναι απαραίτητη.

Βασικοί κανόνες πρόληψης είναι η σωστή, επιστημονική εκπαίδευση, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, η συνεργασία και η επιτήρηση των εργασιών και η γνώση των κλιματολογικών παραμέτρων και της περιοχής όπου αυτές εκτελούνται.

 

Διαβάστηκε 442 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία