Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  1:11 μμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 22:42

Στα ύψη οι τιμές μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα: Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τερματισμό της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Με την απόφασή της, η Ρωσία επιδεινώνει περαιτέρω την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που δημιούργησε με τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον παράνομο αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμένων και να επιτρέψει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εξαγωγής των σιτηρών της Ουκρανίας στις παγκόσμιες αγορές, βοηθώντας τους ευάλωτους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη. Μαζί με τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» ΕΕ-Ουκρανίας, το μερικό άνοιγμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας συνέβαλε καθοριστικά στη σταθεροποίηση και τη μείωση των πρωτοφανών υψηλών τιμών των τροφίμων που προκλήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι τιμές των παγκόσμιων βασικών τροφίμων μειώθηκαν σταθερά τον περασμένο χρόνο, μειώνοντας τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) κατά 23% από το υψηλότερο σημείο που έφτασε τον Μάρτιο του 2022.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και τροφίμων σε 45 χώρες από περισσότερα από χίλια πλοία. 

Αυτό περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα 725.000 τόνων σιτηρών που αποστέλλονται με πλοία ναυλωμένα από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών του επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη. Ακόμη και καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Ουκρανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού του WFP το 2022, προμηθεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας σιταριού του WFP.

Όλα αυτά κινδυνεύουν τώρα. Η Ρωσία συνεχίζει να «εξοπλίζει» τα τρόφιμα. Τερματίζοντας τις συμφωνίες, η Ρωσία μπλοκάρει μόνη της μία από τις κρίσιμες κύριες οδούς εξαγωγής από την Ουκρανία σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις διαταραχές της παράδοσης σιτηρών παγκοσμίως και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να επανεξετάσει την απόφασή της και να επαναλάβει αμέσως την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Η ΕΕ δεν θα φεισθεί των προσπαθειών για να συνεχίσει να υποστηρίζει την έγκαιρη και σταθερή παράδοση όλων των αγαθών, ιδιαίτερα των γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές μέσω των «Λωρίδων Αλληλεγγύης» ΕΕ-Ουκρανίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τις επηρεαζόμενες χώρες εταίρους στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης απόκρισής της στο Team Europe για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την επανέναρξη της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστηκε 328 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία