Τρίτη, 21η Μαίου 2024  7:06 πμ
 
wm small
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 18:24

Παυλόπουλος από το Θέρμο : Πρόπλασμα της Ε.Ε. η Αιτωλική Συμπολιτεία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά εγκαινίασε σήμερα το πρωί και επίσημα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείου Θέρμου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο υπουργός Παδείας Νίκος Φίλης, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Γ. Βαρεμένος, Μ. Τριανταφύλου, Δ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Καραγκούνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Στο χαιρετισμό του ο Υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς ευχήθηκε μεταξύ άλλων το Θέρμο, έδρα του Κοινού των Αιτωλών, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, στο χαιρετισμό του, ανέφερε το νέο αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει τα τεκτμήρια μιας εμβληματικής περιόδου για το Κοινό των Αιτωλών και χαρακτήρισε την Αιτωλική Συμπολιτεία πρόπλασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί -όπως εξήγησε- η Αιτωλική Συμπολιτεία παρουσιάζει τηρουμένων των αναλογιών των ιστορικών περιόδων ομοιότητες με τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ήταν μια ένωση πόλεων κρατών, μια Συνομοσπονδία που «έβλεπε» όμως προς την ομοσπονδιοποίηση» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος. Και στη συνέχεια υπογράμμισε πως το μήνυμα που εκπέμπει η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πως «ένωσε δυνάμεις απέναντι σε ιμπεριαλιστικές εισβολές και όταν χάθηκε η ενότητα από την προοπτική της, «έσβησε»». Αυτό είναι σύμφωνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το μήνυμα της απόκρουσης των Αθηναίων από τους Αιτωλούς και στη συνέχεια η στορφή τους προς τη Ρώμη. «Η Αιτωλική Συμπολιτεία διδάσκει ενότητα σε αντιδιαστολή με τους εμφύλιους σπαραγμούς και αυτός είναι ο δείκτης πορείας που πρέπει σήμερα να ακολουθήσει η Ε.Ε, να αντιμετωπίσει ενωμένη τους εχθρούς της για να υπερασπιστεί τις αξίες του ανθρωπισμού» είπε χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος και έκλεισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι προσωπικοί του δεσμοί με το Θέρμο θα τον σημαδεύουν στην πορεία του. Σημειωτέον ότι ως υπουργός Εσωτερικών ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επισκεφθεί το 2008 την Αιτωλοακαρνανία και είχε ανακηρυχθεί σε επίτιμος δημότης του Θέρμου.

Στον δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τόπο, όπως είπε, με την ιστορία των 5.000 χρόνων, σημείωσε απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο πως, «σας οφείλουμε πολλά και αναγνωρίζουμε την εξέχουσα προσφορά σας στον τόπο μας».Στην συνέχεια είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα «ορόσημο» για την πολιτιστική ζωή της περιοχής. Ακόμη σημείωσε πως το αρχαιολογικό μουσείο θα προσφέρει τα μέγιστα σε πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο τόσο στο Θέρμο, όσο και τις γύρω περιοχές.Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την ανέγερση του μουσείου, τονίζοντας ότι πολλοί ήταν οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.Ανάλογες ευχαριστίες για όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία του νέου Μουσείου μοίρασε στο χαιρετισμό του και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, μιας και το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολουθήσε ομιλία και ξενάγηση από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, δρ. Ολυμπία Βικάτου, και στη συνέχεια δεξίωση.

Η ταυτότητα του Μουσείου
Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά σε έξι ενότητες, αρχίζοντας από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού του Απόλλωνος έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η ανέγερση του κτιρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του Γ” ΚΠΣ, ενώ το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, κατά τα έτη 2011-2015, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 1899 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.