Κυριακή, 2η Ιουνίου 2024  10:28 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 18:28

Αυτόματος συλλέκτης βρόχινου νερού: Πρόταση μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου- Λυκείου Μεσολογγίου, Αναστάσης Βούλγαρης, Χριστίνα Αντωνοπούλου και Μελίνα Καρκάνη αποφάσισαν να συμμετέχουν στον 7ο Διαγωνισμό Generation Next, εκπαιδευτικής ρομποτικής με μια κατασκευή που εάν εφαρμοστεί ευρέως θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση της σπατάλης του πόσιμου νερού.

Η κατασκευή είναι απόρροια των ανησυχιών των μαθητών πάνω στο ζήτημα της επάρκειας των αποθεμάτων του πόσιμου νερού. O όρος water stress χρησιμοποιείται διεθνώς για να αποτυπώσει το πρόβλημα της επάρκειας των αποθεμάτων του πόσιμου νερού. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υδατικών Πόρων (WRI), συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 χωρών του κόσμου που αντιμετωπίζουν «πολύ σοβαρό πρόβλημα» με τα αποθέματα νερού τους.

vroxino2

Στο πλαίσιο του έργου οι μαθητές είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με το προσωπικό της ΔΕΥΑΜ Μεσολογγίου και συγκεκριμένα με τους, κα Μαίρη Κατσώτα Γεωλόγο και Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΜ , τον κ. Γιάννη Στάχτιαρη, Μηχανολόγο Εργοδηγό Τεχνικό Διευθυντή και τον Παναγιώτη Τσιμικλή, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Επόπτη Ηλεκτρομηχανολογικών & συστημάτων τηλελέγχου/τηλεχειρισμού αντλιοστασίων.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους επιστήμονες για όλο το σύστημα διαχείρισης νερού στο Δήμο μας, για την ύδρευση, την αποχέτευση καθώς και για το σύστημα του αυτοματοποιημένου ελέγχου όλων των εγκαταστάσεων που μας φέρνουν το πόσιμο νερό στο σπίτι μας και απομακρύνουν τα όμβρια και τα λύματα από πόλη.

vroxino3

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που απορρέουν από την κλιματική κρίση, λειψυδρία και πλημμύρες και επεσήμαναν την ανάγκη να υιοθετήσουμε και να αναπτύξουμε πρακτικές αντίστοιχες με την κατασκευή των παιδιών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των υδάτινων και των ενεργειακών πόρων μας και την προσαρμογή μας στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Η μαθητική ομάδα προτείνει σε κάθε οικία ή επιχείρηση μια κατασκευή με την οποία θα μπορούμε να συλλέγουμε το βρόχινο νερό. Η κατασκευή τους φέρει αυτοματισμό ο οποίος ενημερώνει για την πληρότητα του συλλέκτη.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχει τη στάθμη του νερού στον συλλέκτη. Εάν το δοχείο είναι άδειο εμφανίζεται το προτρεπτικό μήνυμα στην οθόνη,“Save the Water. Save the Planet”. Εάν η στάθμη του νερού είναι ψηλά στο δοχείο τότε ανάβει ένα led προειδοποίησης για την πληρότητα του δοχείου, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται το μήνυμα “ Τank Full”.

vroxino4

Αυτό το Project STEAM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) είναι ένα από τα τρία έργα με τα οποία συμμετέχει το σχολείο μας στον 7ο διαγωνισμό Generation Next που το Ίδρυμα Vodafone οργανώνει.

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι Θετικές Επιστήμες, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της τοπικής σου κοινότητας. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τρεις μαθητικές ομάδες υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας/ εκπαιδεύτριας Ανδριανής Χαλαζιά, κλήθηκαν να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, ζήτημα, ή πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην τοπική τους κοινότητα και να αναπτύξουν μια κατασκευή ή τεχνολογική εφαρμογή για την επίλυσή του σύμφωνα με τις θεματικές του διαγωνισμού.

vroxino5

“Με τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό ο σκοπός μας ήταν να προσφέρουμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες και να κάνουν τη θεωρία πράξη ενώ με τη γνώση που θα αποκτήσουν να μπορούν να κάνουν ακόμα και τις πιο ανατρεπτικές ιδέες τους πραγματικότητα δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους!

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Vodafone που μας έφερε κοντά σε αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία

vroxino6

Ευχαριστούμε τους εργαζομένους στην ΔΕΥΑΜ Μεσολογγίου και την Διευθύντρια κα Κατσώτα, που μας δέχτηκαν στην υπηρεσία τους και μάλιστα σε ημέρα εκτός της εργασίας τους. Η σημαντική ανατροφοδότηση που μας έδωσαν κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής συνεργασίας που είχαμε μαζί τους μας παρείχε πληροφορίες για  χρήσιμες επεκτάσεις των Projects μας.

vroxino7

Η σύνδεση των μαθητών μας με την πραγματική ζωή είναι στις προτεραιότητές μας.

Ευχόμαστε στους μαθητές μας από καρδιάς να επιτύχουν τα αποτελέσματα που αναμένουν!”, αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου

Η Υπεύθυνη καθηγήτρια/εκπαιδεύτρια

Ανδριανή Χαλαζιά

Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 284 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.