Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:28 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 00:30

Για 14η χρονιά η γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες (Τετ 26/12/2018)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η γιορτή της Τσιγαρίδας ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στις Φυτείες με πρωτοβουλία του συλλόγου «Ακαρνανικό Φως».  Μια αυθόρμητη σκέψη,μέσα από μνήμες του παρελθόντος, ένωσε τα μέλη του συλλόγου με τους εθελοντές και αμέσως τα καζάνια πήραν φωτιά στην πλατεία του χωρίου μας. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος γέμισαν την ατμόσφαιρα ξυπνώντας αμέσως τις αναμνήσεις από κάθε ξηρομερίτικο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συνοδεία κρασιού, τοπικών εδεσμάτων αλλά και παραδοσιακής μουσικής πλαισίωσαν  αμέσως την σκέψη αυτή και την μετέτρεψαν σ ένα μεγάλο γλέντι. Η προσέλευση και η αγάπη του κόσμου την  καθιέρωσαν, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, ως τη γιορτή ολόκληρου του Ξηρομέρου. Το χωριό μας, σημείο αναφοράς της γιορτής αυτής, φοράει κάθε χρόνο τα γιορτινά του και υποδέχεται τους επισκέπτες για την αναβίωση του εθίμου μας.

Η Τσιγαρίδα αποτελούσε πάντοτε ένα διατροφικό προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ξηρομερίτικη παράδοση. Η διαδικασία του τσιγαρίσματος του χοιρινού κρέατος έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, όπου κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τον οικόσιτο χοίρο για την κάλυψη των αναγκών του τόσο σε κρέας , όσο και σε λίπος που το διατηρούσαν για μαγειρική χρήση. Η διαδικασία περιελάμβανε τον τεμαχισμό του χοιρινού κρέατος και το τσιγάρισμά του μαζί με το λίπος του, απ’ όπου προέκυπτε ένα λαχταριστό έδεσμα, η Τσιγαρίδα. Στη συνέχεια, το λίπος αποθηκεύονταν σε δοχεία ώστε να χρησιμοποιηθεί για μαγειρική χρήση αλλά και για την συντήρηση του κρέατος.  Η διπλή αυτή χρήση του χοιρινού κρέατος το καθιέρωσε  ως τοπικό προϊόν και σύντομα η διαδικασία της Τσιγαριδας έλαβε τελετουργικό χαρακτήρα σε κάθε γειτονιά.

Ο σύλλογος μας, τιμά αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο στις 26 Δεκέμβρη στην πλατεία των Φυτειών. Η Τσιγαρίδα επιστρέφει ως μια γιορτή πλέον, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τον διπλό της χαρακτήρα. Έρχεται, δηλαδή, από τη μια να «νοστιμέψει» τις γιορτινές μας μέρες με αγάπη, κέφι, χαρά και αισιοδοξία, αλλά και να «συντηρήσει», από την άλλη,  το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την ερχόμενη χρονιά….

 

Διαβάστηκε 1016 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 01:10
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.