logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Δευτέρα, 10η Αυγούστου 2020, 12:18 πμ
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 19:39

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την άμεση επαναλειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, μετα απο πρόταση του Δημοτικού συμβούλου Νώντα Μωραΐτη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» συζήτηση με θέμα: «Λήψη απόφασης για την άμεση επαναλειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας».
Αναλυτικά:
Στη συνέχεια ο πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου έδωσε τον λόγο στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μωραΐτη Επαμεινώνδα προς εισήγηση του θέματος ο οποίος είπε τα εξής:
«Το φετινό κουδούνι χτύπησε εδώ και έναν μήνα, αλλά, για ακόμα μια χρονιά εξαίρεσε από τη μαθησιακή διαδικασία, με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. 
Αποδεικνύεται οδυνηρά για τις λαϊκές οικογένειες, ότι υπηρετείται με συνέπεια, διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, την προηγούμενη και νυν Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας και Δημοτική Αρχή Ακτίου Βόνιτσας η «κανονικότητα» που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν το σχολικό έτος χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια.
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας είναι κλειστό εδώ και λίγες μέρες καθώς υπάρχει έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού προσωπικού, ζωτικής σημασίας για τη στήριξη, εξέλιξη και ικανοποίηση των μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών αυτών των παιδιών. 
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν αυτή τη σχολική χρονιά: 
Μία εκπαιδευτικός, Μία ψυχολόγος 2 ώρες/εβδομάδα, Ένας κοινωνικός λειτουργός 2 ώρες/εβδομάδα, Ένας δάσκαλος πληροφορικής 2 ώρες/εβδομάδα, Μια γυμνάστρια 6 ώρες/εβδομάδα και Μία υπάλληλος βοηθητικού προσωπικού. Ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια η εκπαιδευτικός και η υπάλληλος βοηθητικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε το ελάχιστο προσωπικό για να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο.
Η χρόνια υποστελέχωση του οδήγησε στο κλείσιμο του ειδικού σχολείου, καθώς παρά την φιλότιμη προσπάθεια όλου του προσωπικού, που με αυταπάρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, δεν είναι αρκετό να λειτουργήσει το ειδικό σχολείο όταν υπάρχουν τεράστια κενά σε Εκπαιδευτικούς και ειδικότητες σε Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Μουσικούς, Εικαστικούς και Θεατρικής αγωγής όπως προβλέπεται για την πλήρη στελέχωσή του.
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη τακτική του υπουργείου Παιδείας και της σημερινής Κυβέρνησης (ΝΔ), που συναγωνίζεται την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ στην κοροϊδία και την εξαπάτηση, αφού για άλλη μια φορά παραπέμπει στις «ελληνικές καλένδες» την προεκλογική της υπόσχεση για 4.500 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
Κανένα ειδικό σχολείο δεν άνοιξε σε πλήρη λειτουργία, καθώς ήταν μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Ακόμα και τώρα καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε όλο το φάσμα των ειδικών δομών, στα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη, ενώ δρομολόγια δεν έχουν ξεκινήσει.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να στοιβάζονται οι μαθητές, χωρίς να λαμβάνουν την αναγκαία στήριξη, είτε να μένουν σπίτι τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γονείς καλούνται να καλύψουν τα κενά προσλαμβάνοντας ιδιωτική παράλληλη και το απόγευμα συνεχίζουν τον δαπανηρό μαραθώνιο για να καλύψουν τα κενά του κατά τα άλλα «δημόσιου» σχολείου.
Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση, όποτε και αν γίνουν, που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και συνεχίζεται και με την σημερινή της ΝΔ, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της ειδικής αγωγής, καλύπτει μόλις ένα ελάχιστο αριθμό αυτών.
Διεκδικούμε σχολεία σύγχρονα, ασφαλή, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, χωρίς διαχωρισμούς και συμβιβασμούς.
 
Με βάση τα παραπάνω καλούμε την δημοτική Αρχή:
-Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. Τα ζητήματα της καθημερινότητας τους είναι εξαιρετικά επείγοντα και πρέπει να λυθούν άμεσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθεί συνολική λύση.
-Να διεκδικήσει μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας.
Τα παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στην μόρφωση.
 
Εδώ και τώρα απαιτούμε:
Κανένας μαθητής με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες χωρίς την απαραίτητη σύγχρονη εκπαίδευση που δικαιούται.
Καλούμε του γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε καμιά αναμονή και κανένα συμβιβασμό. Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στο δρόμο του αγώνα εκεί που υπάρχουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που αντιστέκονται και αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο, δημόσιο, δωρεάν και 12χρονο».
-Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Πανταζή Παναγιώτα είπε πως το Ειδικό Σχολείο λειτουργεί. Με τις προσλήψεις που θα γίνουν αρχές Νοέμβρη θα συμπληρωθεί άλλη μια δασκάλα στο Ειδικό Σχολείο, και επιπλέον θα επιστρέψει και το βοηθητικό προσωπικό. Οι άλλες ειδικότητες που αναφέρθηκαν, υπάρχουν, αλλά μοιράζονται σε 3 σχολεία, ώστε να συμπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας τους. Η δασκάλα που υπηρετεί τώρα κάνει χρήση της άδειάς της και το αν δεν υπάρχει 2η δασκάλα, δεν είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
– Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μυλωνίδης Ευθύμιος είπε πως στις 7 Σεπτεμβρίου προσλήφθηκε αναπληρώτρια δασκάλα η οποία παρουσιάστηκε κανονικά και έπειτα από λίγες ημέρες έκανε χρήση αναρρωτικής άδειας. Η αλήθεια είναι πως όταν απουσιάζει ο βασικός εκπαιδευτής κλείνει το σχολείο. Εδώ όπως καταλαβαίνετε συνέπεσε συγκυρία αδειών για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ειδική Αγωγή στην περιοχή μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό εκτός του να διαμαρτυρηθεί. Ο κ. Κολοβός έχει κάνει ότι περνούσε από το χέρι του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, για τους μόνιμους διορισμούς δεν θεωρώ πως υπάρχει καθυστέρηση από το κράτος, είναι απλώς αργή η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Είμαι κατά της πρότασης ψηφίσματος, έχω διατυπώσει επαρκώς τις απόψεις μου από τη θέση μου στο Σύλλογο Δασκάλων.
-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φερεντίνος Ευθύμιος είπε πως με κάλυψαν απόλυτα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Πανταζή Παναγιώτα και Μυλωνίδης Ευθύμιος.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά επί της πρότασης ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μωραΐτη Επαμεινώνδα που διατυπώθηκε ως εξής:
Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας:
-Να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. Τα ζητήματα της καθημερινότητας τους είναι εξαιρετικά επείγοντα και πρέπει να λυθούν άμεσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθεί συνολική λύση.
-Να διεκδικήσει μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα παραπάνω μετά από διαλογική συζήτηση, (επί παρόντων 23 Δημοτικών Συμβούλων)
Κατά πλειοψηφία ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
 
– Εγκρίνει το ψήφισμα που κατατέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μωραΐτη Επαμεινώνδα το οποίο έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας σχετικά με σχετικά με άμεση επαναλειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας δηλώνει πως:
-Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας. Τα ζητήματα της καθημερινότητας τους είναι εξαιρετικά επείγοντα και πρέπει να λυθούν άμεσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθεί συνολική λύση.
-Θα διεκδικήσει μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας.
 
xiromeronews.gr
 
Διαβάστηκε 643 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Προτεινόμενα

  • 1