logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου 2020, 3:02 πμ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 14:37

Μοναδική! "Ανθολογία Ποίησης Νέων για την Κική Δημουλά" και τα Νέα του ΣΠΕΚ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Για την Κική Δημουλά» είναι ο τίτλος της Ανθολογίας Νέων που κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. 41 νέοι-νέες γράφουν το δικό τους ποίημα/ πεζόμορφο, εμπνεόμενοι από το έργο της Κικής Δημουλά, μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους και απαντούν σε ερωτήσεις περί ποίησης και έμπνευσης. Η φιλολογική εποπτεία και ο χαιρετισμός της έκδοσης έγινε από μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης: Ζωή Σαμαρά, Ομότιμος Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Νίκος Ευθυμίου, Φιλόλογος, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Image description

Διαβάστε το πλήρες Δελτίο Τύπου της Έκδοσης

Ανθολογία Ποίησης Νέων 

«Για την Κική Δημουλά»

Σειρά Ανθολογία Νέων ΣΠΕΚ. Αρ.1

Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ

Α΄ Έκδοση 2020

Αριθμός Σελίδων: 106

Διάσταση: 22,5Χ20,5

Κυκλοφορεί και πωλείται σε Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό, σε βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο.

Τηλέφωνο παραγγελιών: 0030 22944-01833 | www.arxutas.gr

ISBN 978-618-5410-45-2

Ενδεικτική τιμή πώλησης: 16,00€

Δείτε τους 41 ανθολογούμενους!

Image description

Προλογικό Σημείωμα της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου διαπίστωσε την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενική διάσταση του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς Ελλήνων και Κυπρίων στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και όσων ‘συντελεστών’ με ζήλο και αφοσίωση παράγουν πολιτισμό. 


Το Όραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, είναι να στηρίξει και να προωθήσει τον Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση) ως περιουσία και ως μέσο ανάπτυξης, ατομικής και συλλογικής, για όσο το δυνατό περισσότερους Ελλαδίτες, Κύπριους και Αποδήμους. Η Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δομήσει βιώσιμες και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις και ν’ αναπτύσσει προγράμματα σχέδια δράσης για επαλήθευση του οράματος και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες σε κοινούς καίριους στόχους. 


Με γνώμονα όλα τα ανωτέρω, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εγκαινιάζει την «Πτέρυγα Νέων Δημιουργών», για νέους 17 έως 37 χρόνων. Στόχος της Πτέρυγας είναι να ανιχνεύσει, να υποστηρίξει και να προβάλει νέα ταλέντα, νέους καλλιεργημένους και προβληματισμένους ανθρώπους, που ευαισθητοποιούνται απέναντι στο έργο των Μεγάλων Μορφών των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού, εμπνέονται από αυτούς, αλλά παράλληλα εκφράζονται και συνθέτουν δικές τους δημιουργίες. Τους ανήκει το παρόν και το μέλλον, ενώ τους ενεργοποιεί το Ελληνικό παρελθόν, που παρέχει εφόδια. Ένα από τα δημιουργικά μέσα που αξιοποιεί η «Πτέρυγα Νέων Δημιουργών» του Συνδέσμου μας είναι η διοργάνωση διαγωνισμών ποιητικής και πεζογραφικής έκφρασης στην Ελληνική Γλώσσα, οι οποίοι διαγωνισμοί αφιερώνονται τιμητικά στη μνήμη σημαντικών Ελλαδιτών, Κυπρίων ή Αποδήμων λογοτεχνών. 


Με ανοικτή πρόσκληση καλούνται νέοι ηλικίας 17-37 χρόνων, οι οποίοι εμπνέονται από ένα ή περισσότερα έργα του τιμώμενου Λογοτέχνη, και μετά συνθέτουν ένα δικό τους πρωτότυπο ποίημα ή πεζό. Επίσης απαντούν επιγραμματικά σε 2-3 ερωτήσεις σχετικές με το έργο του Λογοτέχνη και με την προσωπική τους θέση περί Ποίησης ή γενικά περί Πολιτισμού. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από φιλολόγους και λογοτέχνες, μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Αυτή κρίνει τις δημιουργίες των νέων με κατανόηση, πέρα από τα αντικειμενικά λογοτεχνικά κριτήρια. Οι νέοι δημιουργοί που επιλέχθηκαν αρχικά παρουσιάστηκαν και απήγγειλαν το έργο τους κατά τη συνέντευξή τους στη διεθνή, ψηφιακή ραδιοτηλεοπτική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα Νέων στο Χρόνο». Τα αρχεία των συνεντεύξεων υπάρχουν στην ομώνυμη σελίδα της εκπομπής στο Facebook, στο κανάλι της εκπομπής στο YouTube, καθώς και στον ιστότοπο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Στη συνέχεια ακολουθεί η έκδοση Ανθολογίας Νέων από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με τα έργα και τις απαντήσεις τους σχετικά με τον τιμώμενο Λογοτέχνη και τις θέσεις περί Πολιτισμού. Συντελεστής για την Ανθολογία είναι οι Εκδόσεις Αρχύτας. Έκαστος διαγωνισμός υποστηρίζεται από δελτία τύπου, ανακοινώσεις, βίντεο και αφιερώματα, από τα social media, σελίδες σε διαδίκτυο, τον ιστότοπο του του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, Πανελλήνια, Παγκύπρια και διεθνή Μ.Μ.Ε. καθώς και απ’ όλο το δίκτυο επαφών του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. 


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου δίνει φωνή στους νέους και στηρίζει την έκφραση και τις δημιουργίες τους. Αγκαλιάζουμε θετικά την προσπάθεια αυτή, δίχως να θέτουμε εμπόδια. Αντίθετα τους ανοίγουμε δρόμους. Οι νέοι έχουν το μέλλον μπροστά τους, αναζητούν υγιή πρότυπα. Εμείς απλώς φυσάμε κάτω απ’ τα φτερά τους για ν’ ανέβουν πιο ψηλά προς το όραμα. Ας εμπιστεύονται την ενέργειά τους και ας τιμούν πάντα τον πολιτισμό, την παράδοση μας και την Ελληνική γλώσσα: τα θεμέλια μας. Αξίζει να υποστηρίξουμε όλοι το έργο αυτό, που με χαρά προωθούμε ως Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Ας επιβραβεύσουμε τους νέους δημιουργούς, που έργα τους θα διαβάσουμε στο βιβλίο αυτό. 


Άλλο μέσο προώθησης, που βοηθά στις μέρες μας, είναι η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, προς όφελος πάντα του πολιτισμού. Κλείνω με μια αναφορά στο ‘πώς η Τεχνολογία βοηθά τους νέους πνευματικά και πολιτισμικά’. Ναι, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το διαδίκτυο διαμορφώνουν ένα είδος νεανικής αναγνωστικής κουλτούρας. Χαρακτηριστικά είναι η εικόνα, η ταχύτης, η μείξη, η πολυσυλλεκτικότητα. Το ίντερνετ είναι ταυτόχρονα μια πλατφόρμα παγκόσμιας προβολής ιδεών, μια διαδικασία διάδοσης μα και άντλησης πληροφορίας, ένα ταχύ και πρακτικό μέσο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ νέου με νέον και νέου με μηχανή. Τα παιδιά και οι νέοι θα έχουν πάντα ανάγκη να μαθαίνουν με χρήση της οθόνης, αλλά και με χρήση τριών αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή). Το διαδίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο, ταχύτερο και πιο άμεσο μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας και ιδιαίτερα για ενήλικες. Το ίντερνετ είναι ‘μονόδρομος’ για σκοπούς πολιτισμού, παιδείας, επιστήμης ακόμα και υγείας και ψυχαγωγίας. 


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει πρόσθετο στόχο να οδηγήσει τους νέους να κάνουν μόνο δημιουργική χρήση του διαδικτύου. Διότι ένα παιδί ή ένας νέος που του έχει καλλιεργηθεί από το σχολείο και το σπίτι του η υπευθυνότητα, η διάθεση για μάθηση και αναζήτηση / έρευνα, θα βρει στο διαδίκτυο ένα θησαυρό γνώσεων και ευκαιριών, ο δε Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου θα τους είναι αρωγός. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου αξιοποιεί, για τους νέους, τα πιο πάνω, επενδύει σε νέα οπτικοακουστικά, ψηφιακά μέσα και συμβάλει στην παραγωγή, διαφύλαξη, επικοινωνία και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού, των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών. Νέοι, ‘Αιέν αριστεύειν’. 


Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Η Αρθρογραφία των Μελών του ΣΠΕΚ

Ζωή Σαμαρά

Γυνή Πολύτροπος, Νέες Περιπέτειες – Ζωή Σαμαρά

ένα άρθρο της Ζωής Σαμαρά, Ομότιμης Καθηγήτριας Α.Π.Θ., Ιδρυτικό και Επίτιμο Μέλος του Σ.Π.Ε.Κ., Επίτιμη Πρόεδρος του Τομέα Γραμμάτων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας ΚύπρουΗ πολύτροπη γυναίκα άρχισε το βίο της ως ανακοίνωση σε ημερίδα το 1997, μεταμορφώθηκε σε διάλεξη το 1998 και το 2005 ολοκληρώθηκε στη νέα της υπόσταση. Ο λατινικός αριθμός είναι μια ήπια παρωδία της ανδρικής γραφής, που μιμείται άθελά της η γυναίκα, και δεν αποτελώ εξαίρεση.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κυριάκος Στυλιανού

«Η δίκη» του Φρανζ Κάφκα ως δίκη του ανθρώπου

ένα άρθρο του Κυριάκου Στυλιανού, Εκπαιδευτικού, Λογοτέχνη, Μέλους του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και Αντιπροσώπου σε Θέματα Πολιτσιμού του Σ.Π.Ε.Κ. στην Κύπρο


Η Δίκη είναι τίτλος γερμανόφωνου μυθιστορήματος του Τσεχοεβραίου συγγραφέα Φραντς Κάφκα. Ξεκίνησε να γράφεται το 1914 και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατο του, το 1925, από το φίλο του Μαξ Μπροντ, παρά το γεγονός ότι ο Κάφκα επιθυμούσε να καταστραφούν τα χειρόγραφα του ατελείωτου έργου του.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβάστηκε 263 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 14:41
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Αιτωλοακαρνανία. Ένας τόπος φιλημένος απ'τον Θεό. Ας τον γνωρίσουμε !!!
Γενικά και Αόριστα

Προτεινόμενα

  • 1