logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttoninstagrambuttonrss button
Δευτέρα, 28η Σεπτεβρίου 2020, 3:05 πμ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 14:20

Αγρίνιο: Αναστέλλουν την κατάληψη στο ΔΠΠΝΤ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το κοινό ανακοινωθέν Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Δήμων Αγρινίου, Ήλιδος και Πύργου που άλλαξε τα δεδομένα

Κοινό μέτωπο Πανεπιστημίου – Αυτοδιοίκησης για επανεκτίμηση των τμημάτων που καταργήθηκαν ή ανεστάλησαν

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι Αγρινίου, Ήλιδος και Πύργου και το Πανεπιστήμιο Πατρών, από κοινού ζητούν επανεκτίμηση για τις Σχολές και τα Τμήματα, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη ή ακυρώθηκε.

Τη δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας κάθε νέου Τμήματος ή νέας Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που ανεστάλη ή ακυρώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης και Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Χαρακτηριστικό της θετικής απήχησης που είχε το κοινό ανακοινωθέν, είναι ότι οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών την επομένη της σύσκεψης (χθες) αποφάσισαν να αναστείλουν την κατάληψη, που πραγματοποιούν εδώ και τρεις μήνες στο Τμήμα τους. Όπως χαρακτηριστικά λένε προχώρησαν σε αυτή την κίνηση ως ένδειξη καλής θελήσεως απέναντι στις προθέσεις της Πρυτάνεως να εισηγηθεί την επανίδρυσή του. Ωστόσο όπως σημειώνουν θα περιμένουν να δουν τη σχετική εισήγηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών προς το Υπουργείο Παιδείας, διαφορετικά η κατάληψη θα συνεχιστεί.

«Κοινή και εδραία πεποίθηση όλων μας»

Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη εργασίας συμφώνησαν και από κοινού δήλωσαν τα εξής:

«Η δυνατότητα επανεκτίμησης της λειτουργίας όλων των Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται ή προγραμματιζόταν να λειτουργήσουν, αποτελεί κοινή και εδραία πεποίθηση όλων μας.

Σήμερα αποφασίσαμε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από απόφαση της Συγκλήτου, θα υποβάλλει εκ νέου τους σχετικούς φακέλους στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι οικείοι Δήμοι θα παράσχουν κάθε αναγκαία στήριξη σε υποδομές, προκειμένου η λειτουργία τους να είναι άρτια.

Καλούμε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει από την πλευρά της, οικονομικά αλλά και με ενίσχυση σε μέλη ΔΕΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμβάλλοντας με τη σειρά της στη λειτουργία των νέων Τμημάτων, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία όλων των Σχολών και Τμημάτων του».

Τι σημαίνει το κοινό ανακοινωθέν για τα τμήματα του Αγρινίου

Για την περίπτωση του Αγρινίου και των πανεπιστημιακών του τμημάτων, το κοινό ανακοινωθέν Πανεπιστημίου, Περιφέρειας και Δήμων, συνεπάγεται αίτημα για επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, αλλά και τη λειτουργία του Τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής, που ανεστάλη η έναρξη της λειτουργίας του με πρόσφατη απόφαση της Υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Η εξέλιξη, όσον αφορά το Τμήμα ΔΠΠΝΤ και το αίτημα για την επαναλειτουργία του, πιθανότατα θα σημάνει και τη λήξη της κατάληψης, που πραγματοποιείται από τους φοιτητές του τους τελευταίους τρεις σχεδόν μήνες. Αξιοσημείωτη επίσης είναι και φράση «στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται» του κοινού ανακοινωθέντος, καθώς από αυτή μπορεί να συναχθεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα μετακίνησης Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Υπενθυμίζεται ότι τόσο για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, όσο και για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τόσο η Σύγκλητος όσο και οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων είχαν υποδείξει την Πάτρα, ως καταλληλότερη έδρα για την ακαδημαϊκή τους αναβάθμιση. Η φράση «στα σημεία όπου αυτά σήμερα βρίσκονται» ίσως να σημαίνει το τέλος της συζήτησης περί μετακινήσεων τμημάτων. Αρκεί βεβαίως όλα αυτά να επιβεβαιωθούν από αντίστοιχες αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου. Όσον αφορά τις υποδομές των Τμημάτων είναι μάλλον εμφανές και προκύπτει και από το ρεπορτάζ ότι γίνονται συζητήσεις με τους Δήμους και την Περιφέρεια και εξετάζονται πιθανές λύσεις, ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα θέμα που δεν λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Αναστολή κατάληψης από τους φοιτητές του Τμήματος ΔΠΠΝΤ

Έπειτα από την τελευταία σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη  Νεκτάριου, του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεωργίου και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κυριαζοπούλου Βενετσάνας, στην οποία αποφασίστηκε η επανεκτίμηση των τμημάτων που έχει ανασταλεί ή ακυρωθεί η λειτουργία τους συμπεριλαμβανομένου και του τμήματός μας, ως Φοιτητικός Σύλλογος ΔΠΠΝΤ λάβαμε την παρακάτω απόφαση:

Η κατάληψη ΔΕΝ ΛΗΓΕΙ, ωστόσο αναστέλλεται η λειτουργία της ως ένδειξη καλής θελήσεως προς τις προθέσεις της Πρυτάνεως να εισηγηθεί την επανίδρυση του τμήματός μας. Στην περίπτωση που η απαίτησή μας για εισήγηση επανίδρυσης του τμήματός μας στο υπουργείο παρεκκλίνει, ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ. Αναμένουμε από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ως εκ τούτου, το τμήμα από την ερχόμενη Δευτέρα, 27/1/2020 λειτουργεί κανονικά.

Με εκτίμηση

Φοιτητικός Σύλλογος ΔΠΠΝΤ

Συνάντηση Παπαναστασίου με φοιτητές του ΔΠΠΝΤ

Ο Γ. Παπαναστασίου ενημέρωσε τους φοιτητές για τη συνάντηση με την Πρύτανη
Με εκπροσώπους του Φοιτητικού Συλλόγου του ΔΠΠΝΤ συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την θετική έκβαση της συνάντησης του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και τους Δημάρχους Αγρινίου, Ήλιδας και Πύργου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου μετέφερε στους φοιτητές, τον Δημήτρη Φλωροσκούφη και τον Νεκτάριο Μοστράτο την απόφαση για επανεκτίμηση της λειτουργίας κάθε Τμήματος που ανεστάλη ή ακυρώθηκε καθώς και για την παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και θεσμικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Αγρινίου.

Οι δύο φοιτητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη και ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Αγρινίου για την έμπρακτη στήριξη προκειμένου να υπάρξει αίσια έκβαση στο αίτημα της επαναλειτουργίας του Τμήματος.

Δημήτρης Παπαδάκης για την εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1764 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 14:22
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Προτεινόμενα

  • 1