logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Δευτέρα, 10η Αυγούστου 2020, 10:29 μμ
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 01:16

Επιστολή των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ στον Πρωθυπουργό για την επανίδρυση του τμήματος στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

O Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  

Άμεση επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νεών Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ., και πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τον πρόσφατο νόμο 4610/2019 (άρθρο 36, παρ. 2 περ. α – ΦΕΚ 70.Α’-7/5/2019),ο τότε Υπουργός Παιδείας (κ. Γαβρόγλου),κατήργησε το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (τΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύοντας, αντ’ αυτού, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.Το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε το τΔΠΠΝΤ, αν υπήρξε, δε δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, όπως επίσης και κάποια αιτιολογική έκθεση για την ίδρυση του νέου τμήματος.Με τον ίδιο νόμο 4610/2109 ιδρύθηκε στον Βόλο, το Τμήμα “Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών” με προφανώς παρεμφερές αντικείμενο με το τΔΠΠΝΤ! Επομένως, πιθανές αιτιάσεις ότι δεν είναι απαραίτητο ένα Τμήμα Πολιτισμού που συνδυάζει και τις Νέες Τεχνολογίες ακυρώνονται από τον ίδιο τον νόμο.

Το τμήμα, ιδρύθηκε το 2004 έχοντας ως στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείριση της. Ειδικότερα, είχε δύο κατευθύνσεις, αυτή της Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και της Πολιτισμική Πληροφορική/Τεχνολογία.Αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

  • Το τμήμα, αν και ξεκίνησε με πολλές ελλείψεις σε επίπεδο εξοπλισμού, διδακτικού προσωπικού, και προγράμματος σπουδών με την πάροδο του χρόνου και με τιτάνιες προσπάθειες των εμπλεκομένων φορέων και ειδικότερα του διδακτικού προσωπικού, το τμήμα βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την αναβάθμιση του κτηρίου και για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων του μέσω ΕΣΠΑ. Και όλα αυτά; Για ποιο λόγο; Άραγε, τι σκοπιμότητες υπήρξαν και με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια καταργήθηκε το τΔΠΠΝΤ;
  • Επιστέγασμα των προσπαθειών για την ανάπτυξη του τμήματος υπήρξε και η πρόσφατη πιστοποίηση του τμήματος από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Αρ.Πρωτ.:8335/21-01-2019) με ισχύ έως το 2023.Πως είναι δυνατόν να καταργείται ένα τμήμα που πήρε άριστη αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ;
  • Οι καθηγητές του τμήματος που καταργήθηκε εντάχθηκαν στο νέο Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Γνωρίζετε πως αυτή τη στιγμή το Ιστορίας-Αρχαιολογίας έχει 17 μέλη ΔΕΠ εκ των οποίων οι 6 είναι μηχανικοί Η/Υ; Γνωρίζετε πως μόνο τρεις από αυτούς έχουν ειδικότητες αναγκαίες για το Ιστορίας-Αρχαιολογίας;
  • Οι φοιτητές του τΔΠΠΝΤ εντάχθηκαν με τον ίδιο νόμο στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, εμείς, ενταχθήκαμε στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και όταν τελειώσουμε τις σπουδές μας θα πάρουμε ένα πτυχίο από ένα τμήμα που καταργήθηκε! Από το μόνο τμήμα ΑΕΙ που καταργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα! Θα είμαστε πτυχιούχοι ενός σύγχρονου αντικειμένου από ένα κατηργημένο τμήμα! Γιατί;

1155 οικογένειες από όλη την Ελλάδα! Τόσες είναι οι οικογένειες των φοιτητών που επέλεξαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο τΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο. Τι έχετε να πείτε σε αυτές τις οικογένειες;

Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας δηλώσεις στελεχών είναι πως η κυβέρνηση σας ενδιαφέρεται αρκετά για τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.Σε συνάντηση σας με την Υπουργό Πολιτισμού στις 2/8/19 ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

«Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε μαζί σας να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας»

Η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, όμως, χρειάζονται ειδικοί για την αξιοποίηση του. Το τμήμα ΔΠΠΝΤ παρείχε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και αποφοίτους ικανούς στη διαχείριση και προβολή του πολιτισμικού μας αποθέματος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.

Ζητάμε,λοιπόν,την άμεση Επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων nΤεχνολογιών στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το επόμενο διάστημα και να διερευνηθεί ενδελεχώς η δυνατότητα μελλοντικής συνύπαρξης και συνέργειας των δύο τμημάτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και Ιστορίας-Αρχαιολογίας, που θα δώσει δυναμική ώθηση στην περιοχή, θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο και θα ισχυροποιήσει τη θέση της πόλης στον ακαδημαϊκό χάρτη. Είναι επιβεβλημένο να αρθείαυτή η άδικη και αδικαιολόγητηαπόφασηκατάργησηςενόςπανεπιστημιακούτμήματοςμε15χρονηλειτουργία το οποίο αναπτυσσόταν διαρκώς και ωφελούσε όχι μόνο τον τόπο αλλά και ολόκληρη την χώρα.

Η πρόταση μας είναι εφικτή δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, το τμήμα είναι πλήρως στελεχωμένο με διδακτικό προσωπικό μιας και υπάρχει η πρόβλεψη να τελειώσουν όσοι φοιτητές έχουν μπει σε αυτό έως και το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Επίσης, όπως αναφέραμε, το τμήμα λειτουργεί σε ένα σύγχρονο κτήριο, έχει τον αναγκαίο εξοπλισμό, έχει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και άριστη αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ. Τέλος, η συνύπαρξη του με το νέο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας θα δώσει νέα δυναμική στις προκλήσεις της εποχής μας για την αξιοποίηση του εθνικού μας αρχαιολογικού πλούτου.

Ταυτόχρονα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων που είναι το ΠΕ Πολιτισμικής Διαχείρισης και το ΠΕ 86 Πληροφορικής, στα οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι και των δύο κατευθύνσεων του τμήματος.

Με τιμή, Οι απόφοιτοι, οι μεταπτυχιακοί και οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) με έδρα το Αγρίνιο.

Σας επισυνάπτουμε την συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για την επανασύσταση του τμήματος μας, που έγινε το προηγούμενο διάστημα διαδικτυακά από όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, επισυνάπτουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, καθώς και τα έγγραφα από όλους τους φορείς του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 828 φορές
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

25 SECONDS CAFE

kostopoulou

mpalotis banner

COFFEE SIR

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

dimitra greka

manikas

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

fit ems gym

agrinio kathariotita 2

agrinio kathariotita 1

ESA AGRINIOY sthrizoyme thn topikh agora

xamogelo Banner 350x200 gamos vaptisi

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις

Προτεινόμενα

  • 1