Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:38 πμ
 
wm small
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 17:33

Αναπαράσταση της μάχης Αιτωλών-Γαλατών το 279 π.Χ.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Στους Αιτωλούς οφείλουμε ότι και στον Μιλτιάδη και τον Λεωνίδα που απέκρουσαν τους Πέρσες. Μόνο που αυτοί το έκαναν 2 αιώνες αργότερα με τους Γαλάτες & τους Κέλτες το 279 π.Χ. Δείτε αναλυτικά σε παλαιότερο άρθρο εδώ.

Οι Αιτωλοί πέτυχαν μεγαλειώδη νίκη κατά των Γαλατών στην θέση Κοκκάλια, κοντά στον σημερινό Άγιο Νικόλαο Ευρυτανίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των Γαλατών. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι ήταν πολλοί περισσότεροι των 8.000 Αιτωλών που συγκεντρώθηκαν να τους αντιμετωπίσουν. Συνολικά ο Γαλατικός στρατός αριθμούσε τους 200.000 κατά κάποιες πηγές και ένα μεγάλο μέρος του αποσπάστηκε από τον Σπερχειό και συνέχισε στην σημερινή Ευρυτανία.

Στην αναπαράσταση το ίδιο το μέρος μαρτυρά έναν από τους βασικούς λόγους που οι Γαλάτες έπαθαν πανωλεθρία. Τα μεγάλα ευρυτάνικα βουνά αριστερά και δεξιά τους ανάγκασαν να διασχίσουν μια κοιλάδα ιδιαίτερα ανηφορική, που το τέρμα της οδηγούσε και αυτό σε ύψωμα. Στην αναπαράσταση διακρίνεται ο όγκος του στρατεύματος τους και μέχρι πόσο πιθανόν μπορεί να έφτανε η ουρά του!

Οι Αιτωλοί λοιπόν επέλεξαν να τους περιμένουν στο τέλος αυτού του υψώματος. Στην αναπαράσταση διακρίνονται και γυναίκες πολεμίστριες που αναπαριστούν τις Αιτωλές, που επέλεξαν να πολεμήσουν τους Γαλάτες και να εκδικηθούν την σφαγή στην Αιτωλική πόλη Κάλλιο.

Στο «γούπατο» αυτό λοιπόν οι Γαλάτες έπαθαν πανωλεθρία. Η οπτική της αναπαράστασης είναι προς την σημερινή Λαμία ανατολικά. Στο σημείο της αρχικής εστίασης είναι τοποθετημένο σήμερα μνημείο που θυμίζει την μεγάλη νίκη των Αιτωλών έναντι των Γαλατών.

Τέλος κάτω ακριβώς από τις γυναίκες διακρίνεται το σχέδιο με κάθετη αναγραφή Αιτωλία, που απεικονίζει μια γυναίκα να κάθεται πάνω σε Γαλατικές ασπίδες, το οποίο υπάρχει σε σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, στα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει εκτενής αναφορά.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2684 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.