Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:05 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 00:13

Αναπαράσταση της Μάχης Βενετών-Οθωμανών το 1684 στην περιοχή Οχθίων-Μεγάλης Χώρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Πλούσια στοιχεία μας διέσωσε ο καθηγητής Αλέξιος Κατεφίδης σχετικά με μια άγνωστη μάχη με μεγάλη σημασία που έγινε το 1684 στην περιοχή Οχθίων-Μεγάλης Χώρας μεταξύ Βενετών-Οθωμανών. Λεπτομέρειες υπάρχουν στο αντίστοιχο άρθρο εδώ.

Εκείνο που δυσκολεύει πολλούς είναι η αποτύπωση της θέσης αλλά και της οπτικής της μάχης. Το μέρος δεν θυμίζει σε τίποτα το πεδίο όπου αναμετρήθηκαν 6.500 στρατιώτες πριν 3 αιώνες.

Στην παραπάνω ψηφιακή αναπαράσταση επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση.

Η περιοχή του Ζαπαντίου τότε χωρίζονταν από την περιοχή των Οχθίων από τον ποταμό Αχελώο. Φυσικά η λίμνη Καστρακίου δεν υπήρχε. 2 χιλιόμετρα πιο κάτω από το ύψος του σημερινού φράγματος το Ζαπάντι «αποκρύπτεται» από την απέναντι όχθη του Αχελώου από έναν λόφο. Αυτό είναι το πιο συμβατό σημείο να «ταμπουρώθηκαν» οι Οθωμανοί, μιας και ήταν λιγότεροι, οι οποίοι διακρίνονται αμυδρά ( λόγω απόστασης, για τις ανάγκες της αναπαράστασης) στη φωτογραφία.( Σύνολο 1500 στο λόφο και 200 ιππείς δυτικά)

Οι Βενετοί, διασχίζοντας την ενδοχώρα του Ξηρομέρου, είχαν ως φυσικό εμπόδιο τον Αχελώο. Συνάντησαν λοιπόν τους Οθωμανούς στο προαναφερόμενο σημείο. Λόγω του ότι ήταν περισσότεροι οι Ενετοί με το Ελληνικό σώμα που τους συνεπικουρούσε «πλημμύρισαν» την δυτική όχθη του Αχελώου, όπως φαίνεται στο γράφημα. Πίσω από τους Οθωμανούς διακρίνεται η οροσειρά του Παναιτωλικού και οι λοφίσκοι που αποκρύπτουν Ζαπάντι και το (τότε) Βραχώρι.

Για την καλύτερη σήμανση τοποθετήθηκαν σε κάθε στρατό οι αντίστοιχες σημαίες των Βενετών του Μοροζίνι και η πολεμική των Οθωμανών.

ΟΙ Βενετοί νίκησαν τελικά τους Οθωμανούς, πέρασαν τον Αχελώο και έκαψαν Ζαπάντι-Βραχώρι.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2799 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.