Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:16 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 00:47

Ποδηλατόδρομο- πεζόδρομο στην Τριχωνίδα προτείνουν οι Πρόσκοποι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το θέμα κατασκευής ποδηλατόδρομου στην περιοχή του Αγρινίου έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς. Προσφάτως έγινε η Πανελλαδική Ποδηλατοπορία ( δείτε εδώ) με το ανάλογο αίτημα. Ο Δήμος Αγρινίου τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματώσει το ποδήλατο σε δράσεις όπως το «Τρέχω, Βαδίζω, Ποδηλατώ» στα Παναγρίνεια που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης το agrinionews.gr σε αρθρογραφία του έχει θίξει το θέμα της αστικής ποδηλασίας και τόνισε την αναγκαιότητα το αστικό και πεδινό μέρος του Δήμου Αγρινίου να είναι προσβάσιμο σε ποδηλάτες ( Δείτε το αντίστοιχο άρθρο εδώ)

Η κατασκευή ποδηλατόδρομου ωστόσο δεν αφορά στενά μόνο την ποδηλατική κοινότητα, αλλά κινητοποίησε ,εδώ και χρόνια μάλιστα, το ενδιαφέρον του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αγρινίου για την κατασκευή του. Η εμπλοκή ιστορικών φορέων της πόλης όπως των προσκόπων πάντα έχει την δικιά της βαρύτητα στην προώθηση ενός αιτήματος ομάδας πολιτών.

Το θέμα του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου Αγρινίου-Λίμνης Τριχωνίδας απασχόλησε τους Προσκόπους από το 2013 .

Το ιστορικό της πρότασης έχει ως εξής:

Στις 29/1/2013 η Δ/ση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Αγρινίου (Τμήμα Τουρισμού) απέστειλε επιστολή προς τους φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων και στην Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης (Ε. Κ. Σ.) των Προσκόπων Αγρινίου και τους ζητούσε να προτείνουν προτάσεις και ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Η Ε.Κ.Σ. των Προσκόπων Αγρινίου με επιστολή της στις 8/2/2013 Α.Π. 215, ανταποκρίθηκε θετικά και πρότεινε την κατασκευή ποδηλατοδρόμου με παράλληλο διάδρομο για πεζοπορία κατά μήκος της λίμνης Τριχωνίδας από το Παναιτώλιο (θέση Αμπάρια ) μέχρι τα όρια του δήμου Αγρινίου στη θέση Ντογρή. Επίσης, πρότεινε την σύνδεση αυτού του ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου με τον ιστό της πόλης μέσω ανενεργών αρδευτικών καναλιών τα οποία ξεκινούν από την περιοχή των εργατικών κατοικιών της Αγ.Βαρβάρας. Η πρότασή μας είχε απήχηση και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 7/3/2013.

Στις 25/7/2013 οι Πρόσκοποι Αγρινίου εκδίδουν δελτίο τύπου όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση από το Δήμο Αγρινίου μέρους της πρότασής τους για δημιουργία ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην περιοχή «Ρουπακιά», ο οποίος θα ξεκινούσε από τις εργατικές κατοικίες της Αγ. Βαρβάρας μέσω των ανενεργών αρδευτικών καναλιών. Για την συζήτηση σχετικά με τον ποδηλατόδρομο στο Δημοτικό Συμβούλιο δείτε εδώ

Στις 2/9/2013 ύστερα από ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή κ. Χουντή σχετικά με την επικίνδυνη μόλυνση της λίμνης Τριχωνίδας και για την εύρεση τρόπων προστασίας της , με επιστολή του Προέδρου της Ε.Κ.Σ. των Προσκόπων Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου προς τον κ. Χουντή, προτείνεται ως μέσω προστασίας της λίμνης Τριχωνίδας η κατασκευή του συγκεκριμένου ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου με το σκεπτικό ότι αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και την πρόσβαση στη λίμνη θα υπάρχει καλύτερη επιτήρηση και «αστυνόμευση» και άρα καλύτερη προστασία της λίμνης.

Πρόσφατα, στις 24/5/2016 οι Πρόσκοποι μέσω της Ε.Κ.Σ. επανέρχονται με την ίδια τεκμηριωμένη πρόταση στη Δημοτική Αρχή και έχουν την προφορική δέσμευση του Δημάρχου κ. Γεώργιου Παπαναστασίου ότι θα επισκεφτεί άμεσα ο ίδιος την περιοχή και θα αναθέσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ενέργειες. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από πλευράς Δήμου.

H επιστολή που έστειλε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αγρινίου στον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου:

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Οι Επιτροπές Κοινωνικής Συμπαράστασης (Ε.Κ.Σ.), των Προσκόπων κάθε περιοχής στην ελληνική επικράτεια, αποτελούν απαραίτητη βάση και προϋπόθεση για την καλή λειτουργία και την ανάπτυξη των Προσκοπικών Συστημάτων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Ε.Κ.Σ. σκοπός τους είναι η ηθική και υλική υποστήριξη του Προσκοπισμού, αλλά, και να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους προσκόπους και την τοπική κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια η Ε.Κ.Σ. των Προσκόπων Αγρινίου έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκδηλώσεις, εθελοντισμού και προσφοράς που έχουν αναφορά την κοινωνία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, με κύριο στόχο τη δημιουργία υπεύθυνων και ενεργών πολιτών .

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της συμμετοχής στα κοινά ως ενεργοί πολίτες οι Πρόσκοποι Αγρινίου μέσα από αυτή την επιστολή θέλουν να σας προτείνουν την κατασκευή ποδηλατοδρόμου – δρόμου πεζοπορίας κατά μήκος της λίμνης Τριχωνίδας από το Παναιτώλιο (θέση Αμπάρια), έως τα όρια του Δήμου Αγρινίου στην περιοχή των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου (Ντογρή), με προοπτική την σύνδεσή του με τον ιστό της πόλης.

Οι πρόσκοποι, έχουν ως φυσικό χώρο για τις δραστηριότητές τους, είτε, κάποιο βουνό, είτε, κάποιο ποτάμι, είτε, κάποια λίμνη. Η λίμνη Τριχωνίδα λόγω της εγγύτητάς της με την πόλη του Αγρινίου, αποτελεί για τους προσκόπους του Αγρινίου σημείο αναφοράς και ορμητήριο για προσκοπική εκπαίδευση. Εξερευνώντας την περιοχή είδαμε ότι η υλοποίηση της πρότασης για κατασκευή ποδηλατόδρομου- δρόμου πεζοπορίας (η οποία είχε προταθεί από εμάς στις 8-2-2013 στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου), έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την περιοχή του Δήμου Αγρινίου και τους πολίτες που ζούνε εδώ.

Αναλυτικότερα :

Μικρό κόστος. Μεγάλο μέρος της προτεινόμενης διαδρομής παράλληλα με τη λίμνη είναι ήδη διανοιγμένο και το μόνο που χρειάζεται είναι η διαμόρφωση (κοπή αγριόχορτων κ.λπ.), και σε πρώτη φάση επίστρωση με χώμα ή καλύτερα χαλίκι (σπαστήρα). Η υπόλοιπη διαδρομή μπορεί να διανοιχθεί εύκολα και γρήγορα με μηχανήματα του Δήμου ή εθελοντών, καθώς, το μέγιστο πλάτος του ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου δεν υπερβαίνει τα 3,5 μέτρα και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται να γίνουν απαλλοτριώσεις. Επίσης, στα φυσικά εμπόδια από τα περίπου 6-7 μικρά ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη, μπορεί με μικρό κόστος να γίνουν ξύλινες γέφυρες, ενώ, κάποιες από αυτές μπορεί να κατασκευαστούν από τους προσκόπους ύστερα από ανάλογη εκτίμηση, συνεννόηση και μελέτη.

Αξιοποίηση της Τουριστικής Ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη και ομορφότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας είναι αναξιοποίητη τουριστικά και άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, αλλά, και ξένους τουρίστες. Με την κατασκευή πρόσβασης στη λίμνη μέσω του ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου, η λίμνη αμέσως θα γίνει γνωστή, καθώς, ποδηλάτες και περιπατητές από άλλες περιοχές θα επισκεφτούν την περιοχή με πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των πολιτών. Με την αύξηση της επισκεψιμότητας θα γίνει ποιο εύκολη η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών μέσω σταθμών παρατήρησης του φυσικού κάλλους και ανάδειξης της πλούσιας και σπάνιας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής.


Καλύτερη επιτήρηση και προστασία της λίμνης. Η ευκολότερη πρόσβαση στη λίμνη θα συμβάλει, ασφαλώς, στην καλύτερη «αστυνόμευση» και την προστασία της. Η αύξηση της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων κατά μήκος της λίμνης, εκτός από οικολογικό μήνυμα, θα δράσει προστατευτικά, αποθαρρύνοντας τους όποιους ανεύθυνους να παρανομήσουν – μολύνοντας ή αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά της λίμνης (πριν λίγα χρόνια έγινε και σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ρύπανση της λίμνης και είχε σταλεί σχετική επιστολή (2/9/2013), από την Ε.Κ.Σ. των προσκόπων Αγρινίου στον αρμόδιο ευρωβουλευτή κ. Χουντή).

Δεν επιβαρύνονται οι δρόμοι που κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Η κατασκευή του συγκεκριμένου ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου δεν εμπλέκεται με επαρχιακούς ή άλλους δημοτικούς, εν πολλοίς, δρόμους, παρά μόνο με αγροτικούς δρόμους μικρής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα η χρήση του να μην είναι εις βάρος των αυτοκινήτων και, βεβαίως, των πολιτών.

Οικολογική μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο. Ο πολίτης, έτσι, θα ανευρίσκει την αφορμή να αφήσει το αυτοκίνητο και να αθληθεί ή να πάει βόλτα με την οικογένειά του μέσα σε ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον – με ασφάλεια σε μια περιοχή που δεν θα κινούνται αυτοκίνητα.

Κύριε Δήμαρχε,

Η υλοποίηση ενός ποδηλατοδρόμου – δρόμου πεζοπορίας στη λίμνη Τριχωνίδα, θα έχει θετική απήχηση στους πολυάριθμους πολίτες ποδηλάτες και περιπατητές της πόλης και το Αγρίνιο θα μπει στη λίστα των πόλεων με ποδηλατόδρομο στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε και χωρίς αυτοκίνητο. Επίσης, η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου δύναται να γίνει εύκολα με επιδοτούμενα κεφάλαια επειδή το ποδήλατο θεωρείται οικολογική λύση και δεν μολύνει το περιβάλλον. Επιπλέον, η επιδότηση του ποδηλατοδρόμου θα αφορά και στην προστασία της λίμνης μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας και, άρα, της επιτήρησης της περιοχής, με ένα έργο ήπιας παρέμβασης προς το φυσικό περιβάλλον.

Τέλος, ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος – πεζόδρομος μπορεί στο μέλλον να συνδεθεί εύκολα με τον ιστό της πόλης μέσω ανενεργών αρδευτικών καναλιών που υπάρχουν στην περιοχή Παναιτωλίου – εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ρηγανά-εργατικές κατοικίες Αγίας Βαρβάρας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση, επεξεργασία και συνεργασία.

(Τηλ.: Επικοινωνίας : 6977422870)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

– Ο-                                                                        – Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              ΑΡΧΗΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΘ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ                               ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΘΟΥΡΗΣ

Διαβάστηκε 2703 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.