Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:10 μμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 19:52

Ημερίδα που είχε να δώσει…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας η Ημερίδα Αθλητισμού με θέμα  «Ποδόσφαιρο & Επιστήμη». Για όσους την παρακολούθησαν είχε μεγάλο ενδιαφέρον και  προσέφερε σημαντικές γνώσεις, παρότι υπήρξαν και… ενστάσεις για την οργάνωσή της. Την οργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού και το   Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Βάσει προγράμματος θέματα ανέπτυξαν ο Καθηγητής Διαιτησίας Βασίλης Τεροβίτσας («Κανονισμοί Διαιτησίας»), ο Τεχνικός Διευθυντής Ποδοσφαίρου Τάκης Φύσσας («Ο Ρόλος του Τεχνικού Διευθυντή  στο Ποδόσφαιρο»), Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Κυπραίος   («Το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου»), ο Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Αλεξόπουλος («Η Επιχειρηματικότητα στο Ποδόσφαιρο»), η  Κλινική Διαιτολόγος  Msc  Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Μαίρη Λυμπέρη («Η Διατροφή &  η  Ενυδάτωση στο Ποδόσφαιρο»), ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Διδάκτωρ Παν/μιου. TUEBINGEN Γερμανίας- Ειδικός Αθλητίατρος Δρ. Γιάννης Λεβάκος  («Ο  Ρόλος των διατάσεων στην προθέρμανση  – Αλήθεια και   μύθοι»), ο   Φυσικοθεραπευτής –  Οστεοπαθητικός  Χρήστος Καρβουνίδης («Πρόληψη & Λειτουργική Αποκατάσταση του συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών»), ο  Διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας  Θανάσης Μουρτζιάπης  («Τι πρέπει να γνωρίζουμε στην οργάνωση & διαχείριση της  Φυσικής Κατάστασης  στο Ποδόσφαιρο») και ο Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA PRO Γιώργος Χατζάρας  («Δυνατά & Αδύνατα σημεία Τακτικών Επιλογών στο Ποδόσφαιρο»).
5efbc7c9-79fb-4d38-9623-ef3b6e6f441a
Πολλοί οι προπονητές οι οποίοι παρακολούθησαν, ορισμένοι (όπως ο Γιώργος Μίχος και ο Γιώργος Λιότσος) από πιο μακρινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, μερικοί διαιτητές και καθόλου διοικητικοί παράγοντες, παρότι μερικά  θέματα όπως του κ. Φύσσα και του κ. Αλεξόπουλου θα ήταν απόλυτα χρήσιμα και για τους διοικούντες ομάδων.
Ειδικά ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος σε πολύ απλή γλώσσα μετέφερε απόψεις σε πρακτικά θέματα επιβίωσης των ομάδων, ξεκινώντας με την φράση «δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες χωρίς θεατές»,  συμπληρώνοντας «όχι να γίνεται κάποιος πρόεδρος επειδή πρέπει να κάνει τον πρόεδρο». Στη συνέχεια στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα πρέπει να έχει φυσιογνωμία και να την τονίζει, αναφερόμενος σε αναμνήσεις που μπορεί να δημιουργεί, στις ρίζες της, στους παλαίμαχους και κατέληξε πως εμπορική αξία μιας ομάδας είναι το σύνολο των προτερημάτων που περιλαμβάνει. Σχολίασε αρνητικά  την πρακτική της αλλαγής προέδρου στην Σούπερ Λιγκ, θεωρώντας ότι η θητεία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τριετής κι εξέφρασε την άποψη πως η Σούπερ Λιγκ προσπάθησε να ξεκινήσει  σε σωστές βάσεις, όμως άλλαξε ρότα στην πορεία. Τόνισε την αναγκαιότητα Τεχνικού Διευθυντή που να απολαμβάνει την αποδοχή της κοινωνίας και ότι ο προπονητής και οι  συνεργάτες του πρέπει να προσλαμβάνονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Ανέπτυξε, επίσης,  άξονες που πρέπει να κινείται μια οποιαδήποτε ομάδα για να γίνει πιο εμπορική στο χώρο της και στο επίπεδό της. Στηλίτευσε την αυθαίρετη διακοπή των πρωταθλημάτων, συνδυάζοντάς το με το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έδωσαν χρήματα για εισιτήρια Διαρκείας. Επίσης τόνισε πως το κύριο προϊόν των ομάδων πρέπει να είναι το αθλητικό θέαμα.
Δεν έλειψε η… γκρίνια 
Από κάποιες πλευρές διατυπώθηκαν ενστάσεις για τον τρόπο που οργανώθηκε και δομήθηκε η ημερίδα, αλλά  αποτελούν ήσσονος σημασίας παράμετρο, την οποία απλά αναφέρουμε. Διότι εάν κάποιος ακόμα μπορούσε να ήταν εισηγητής στην ημερίδα, αυτός είναι μόνο ο προπονητής του Παναιτωλικού Γιάννης Ματζουράκης.  Κατά τα άλλα  ούτε οι παραστάσεις και η γνώση  του Φύσσα μπορούν να συγκριθούν με το υπάρχον υλικό σε τοπικό επίπεδο, ούτε η επιστημονική γνώση (που ήταν το επίκεντρο της ημερίδας) μπορεί να αναμειχθεί με την εμπειρική σε μια τέτοια εκδήλωση.  Πάντως όπως ελέχθη ο Ματζουράκης εκλήθη να μιλήσει από τον Θανάση  Μουρτζιάπη, καθώς γνωρίζονται πολύ καλά κι έχουν συνεργαστεί, αλλά ο τεχνικός του Παναιτωλικού δεν αποδέχθηκε.
Χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την ΠΑΕ Παναιτωλικός   πληροφορούμαστε ότι δεν δέχθηκε ειδική πρόσκληση από τον Δήμο κι αυτό αποτελεί μια παράλειψη, που και πάλι έγκειται στην  κρίση του καθενός κατά πόσο είναι μείζονος σημασίας.
Φύσσας: «Χωρίς κότσια και ψυχή δεν προχωράς»
 
Φύσσας: «Χωρίς κότσια και ψυχή δεν προχωράς»
Στο περιθώριο της ημερίδας συνομιλήσαμε για λίγο με τον Τάκη Φύσσα, τον άνθρωπο που συγκέντρωνε περισσότερο τα βλέμματα των ανθρώπων  του ποδοσφαίρου καθώς , πέρα από την θέση του Τεχνικού Διευθυντή που κατείχε στον Παναθηναϊκό,  ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της Εθνικής που το 2004 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τον ρωτήσαμε για την ημερίδα και την εκτίμησή του γι΄αυτή κι απάντησε: «Μετά από μια ημερίδα πρέπει όλοι να είναι κερδισμένοι, ακόμα και οι ομιλητές. Μοιραζόμαστε εμπειρίες σε τέτοιες εκδηλώσεις. Βέβαια οι ακροατές είναι εκείνοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, μετά την πραγματοποίησή της».  Για την συνεισφορά της επιστήμης στο ποδόσφαιρο σχολίασε χαρακτηριστικά: «Έχει μπει η επιστήμη στο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα, κάτι που είναι πολύ καλό. Είναι απαραίτητο, όμως χωρίς κότσια και ψυχή δεν προχωράς. Η επιστήμη βελτιώνει, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτή, θέλει και ψυχή στο ποδόσφαιρο».
Όσο για τον ρόλο του Τεχνικού Διευθυντή, είπε: «Πρέπει ο ρόλος του να γίνει αποδεκτός και στην Ελλάδα.  Ο ίδιος χρειάζεται να έχει πλάνο και να συνεργάζεται, γνωρίζοντας ότι ο προπονητής είναι το απόλυτο αφεντικό.  Από την άλλη πλευρά να μην τον  φοβάται ο προπονητής κι αυτός να μην φοβάται τον προπονητή. Είναι τα “μάτια”  όλου του ποδοσφαιρικού τμήματος».  Σχετικά με όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, μας απάντησε: «Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Όμως είναι υποχρέωση όλων μας να δημιουργηθεί  κάτι άλλο».
papaioannou
 
Διαβάστηκε 1506 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 19:59
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.