Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:19 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 13:22

Τουρισμός & Αιτωλοακαρνανία : Να ιδωθούν οι ευκαιρίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αιτωλοακαρνανία είναι γνωστό έχει μια κατά βάση αγροτοκτηνοτροφική οικονομία και η τουριστική ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ περιορισμένη, παρά τους πολύ αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους που διαθετεί η περιοχή και τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα στο Άκτιο. Το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος μεγάλος μέρος της τουριστικής κίνησης θα μετακινηθεί δυτικά, δεν θα πρέπει να αφήσει κανένα αδιάφορο, αλλά να ιδωθεί ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του κλάδου και στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί περιορισμένης εμβέλειας τουριστικό προορισμό, δεχόμενη περίπου 115.000 αφίξεις (σε ξενοδοχειακά καταλύματα) ετησίως, εκ των οποίων το 88‐90% από Έλληνες επισκέπτες (17% της ΠΔΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου – ΜΗΤΕ που δημοσιεύει το ΑγρίνιοCulture.gr, o αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2014 ανήλθε σε σχεδόν 278.000 (17,6% του συνόλου της ΠΔΕ). Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει συνολικά 73 ξενοδοχειακές μονάδες από τις 267 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2015). Στην κατηγορία 3*** κατατάσσονται 32 καταλύματα, συνολικής δυναμικότητας 1.963 κλινών, ενώ στην κατηγορία 2**, 24 καταλύματα συνολικής δυναμικότητας 961 κλινών. Η Αιτ/νια δεν διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας, παρά μόνο 5 κύρια καταλύματα 4 αστέρων με δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 272 κλίνες. Στην κατηγορία των μη κύριων καταλυμάτων, στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται 70 μονάδες επί συνόλου 233 της ΠΔΕ, στην πλειοψηφία τους των κατηγοριών 2 και 3 κλειδιών και με συνολική δυναμικότητα τις 1.048 κλίνες Στην κατηγορία 2 κλειδιών κατατάσσονται 22 μονάδες με δυναμικότητας 323 κλινών ενώ στην κατηγορία 3 κλειδιών κατατάσσονται 21 μη κύρια καταλύματα συνολικής δυναμικότητας 334 κλινών.

ξενοδοχεία

ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΕυκαιρία το yachting 
Oι τουριστικοί λιμένες (μαρίνες) θα μπορούσαν να γίνουν μια σημαντική ευκαιρία για τον τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα στην Πάλαιρο (vounaki beach) υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 70 σκαφών, ενώ στο Άκτιο 100 σκαφών. Στο Μεσολόγγι η μαρίνα έχει δυναμικότητα για 200 αγκυροβόλια και 230 θέσεις στην ξηρά, ενώ υπολογίζεται αύξηση της χωρητικότητάς της έως και 380 πλοία, με επιπλέον 800 θέσεις αποθήκευσης στην ξηρά. Ωστόσο αυτή η πολυπόθητη αναβάθμιση της μαρίνας και η λειτουργία της κυρίως ως μαρίνα και όχι ως parking σκαφών στην ξηρά είναι τελευταία χρόνια «πληγή» για τις δυνατότητες της περιοχής που γειτνιάζει με τα Ιόνια Νησιά. Μια ακόμη ευκαιρία που ανοίγεται στον τομέα αυτό είναι η δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στο Γρίμποβο της Ναυπάκτου, όπου ήδη δρομολογείται η μελέτη και η χωροθέτηση του έργου.

Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (Χωροταξικό
Τουρισμού) κατατάσσει την ΝΔ παραλιακή ζώνη της Αιτωλοακαρνανίας στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, οι οποίες εμφανίζουν τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:

• Συγκέντρωση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
• Αξιόλογη κατά περίπτωση ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων.
• Περιορισμένη αξιοποίηση πόρων που ενδιαφέρουν τον τουρισμό.
• Δυνατότητα μεγαλύτερης διαφοροποίησης και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος σε σύγκριση με τις ήδη αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
• Ύπαρξη ή προγραμματιζόμενη ανάπτυξη αποδεκτού επιπέδου υποδομών.

Με την τροποποίηση του 2013, το Χωροταξικό Τουρισμού διευρύνει αλλά και εξειδικεύει τις ειδικές ‐ εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με τρόπο ο οποίος ανταποκρίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην υφιστάμενη κατάσταση αλλά και της προοπτικές της περιοχής. Eπομένως, το πλαίσιο για την ανάπτυξη του τουρισμού και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει, εκείνο που απομένει είναι η ανάδειξη των φυσικων και πολιτιστικών πόρων της περιοχής και οι επενδύσεις.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 3514 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.