Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 18:14

90 χρόνια από την αιματοβαμμένη απεργία των 8.000 εργατών του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στο Αγρίνιο συνέπεσε με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την δολοφονία καπνεργατών της πόλης , στην αιματοβαμμένη απεργία των 8.000 εργατών του Αγρινίου, το 1926. Η σημερινή πορεία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ιστορικού της αιματοβαμμένης απεργίας του 1926, στο μνημείο της εργατικής τάξης της πόλης μας, στην είσοδο του πάρκου, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όπου και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στους νεκρούς. Το μήνυμα του Εργατικού Κέντρου:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

90 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 8.000 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ.

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

ΗΤΑΝ το 1926 όταν οι καπνεργάτες κήρυξαν απεργία απαιτώντας αύξηση στους πενιχρούς τους μισθούς. Το Σωματείο Καπνεργατών/τριών Αγρινίου, μετά από 8 ημέρες απεργίας αποφασίζει απεργιακή συγκέντρωση, στην σημερινή πλατεία Ειρήνης, εκεί όπου γίνονταν όλες οι συγκεντρώσεις τότε. Οι αρχές αρνούνται. Τους χορηγούν άδεια για την συγκέντρωσή τους για το πάρκο, που τότε θεωρούνταν εκτός πόλης. Ήταν και τότε Κυριακή, πριν 90 χρόνια, την ίδια ώρα που εδώ συγκεντρώθηκαν γύρω στους 8000 απεργούς. Οι αρχές είχαν τοποθετήσει ισχυρή δύναμη χωροφυλακής στο σημείο που είμαστε τώρα και δύναμη Ευζώνων, δίπλα από το ΕΚΑ.
Μετά από τους λόγους που εκφωνήθηκαν, και το ψήφισμα, η συγκέντρωση διαλύθηκε και οι απεργοί σκορπίστηκαν άλλοι προς τον προσφυγικό συνοικισμό Αγ. Κωνσταντίνου και άλλοι προς την πόλη. Η ομάδα που κατευθύνθηκε προς την πόλη, ήρθε αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της Χωροφυλακής. Τραυματίστηκαν βαριά πάνω από 30 καπνεργάτες.
Οι χωροφύλακες δολοφονούν με σφαίρα στο κεφάλι τον νεαρό Θεμιστοκλή Καρανικόλα. Με σφαίρα χτυπούν θανάσιμα την έγκυο καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργαντζέλη που ήταν μόλις 29 ετών και είχε ήδη δύο μικρά παιδιά Το νέο διαδίδεται στο Αγρίνιο γρήγορα και η κηδεία παίρνει μορφή συλλαλητηρίου. Με τον απεργιακό αυτό αγώνα που κράτησε πάνω από ένα μήνα οι καπνεργάτες πέτυχαν αύξηση κατά 10-13%.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, τα ταξικά σωματεία τιμούμε σήμερα αγωνιστικά τη μνήμη και τους αγώνες τους. Συνεχίζουμε αταλάντευτα-ταξικά στο δρόμο που χάραξαν.

Με παρακαταθήκη την αιματοβαμμένη ιστορία των καπνεργατών της πόλης μας συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Μ’ αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας – Ζήτω η 1η ΜΑΗ

7672da77-17a6-4e3d-a989-a3a49d01efe4


πηγή: http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2151 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.