Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:31 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 18:55

Ερμίτσα-Χερσόνησος Λυσιμαχίας-Μαύρικα-Αγρίνιο: Η διαδρομή του νερού και της ιστορίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο του Αγρινίου. Είναι η Χερσόνησος της Λυσιμαχίας. Εκεί οδηγεί και η Ερμίτσα βορειοανατολικά και ο χωματόδρομος Μαύρικα μέσω Γιαννουζίου βόρεια με στάση στην μεγάλης ιστορικής αξίας γνωστή βυθισμένη πρωτοβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας Μαύρικα.

Επιλέχθηκε μια ποδηλατοπορία για να αναδειχθούν αυτά. 22 χιλιόμετρα συνολικά κράτησε λιγότερο από δύο ώρες. Πραγματικά ήταν μια διαδρομή του νερού και της ιστορίας. Ακολούθησε όντως την υδάτινη ροή της Ερμίτσας, στάθηκε στη Λυσιμαχεία και στη Χερσόνησο της, που δεν είναι καθόλου γνωστή (παρά μόνο αν προσέξει κάποιος τον χάρτη) και έχει ως επιστροφή την Αγία Τριάδα Μαύρικα και το Γιαννούζι.

lysimaxeia

Μέσω Άγιου Ιωάννη Ρηγανά βρεθήκαμε στην Ερμίτσα στο ύψος της περιοχής Στρογγυλέϊκα, πριν τον κόμβο της Εθνικής Οδού. Πρώτο μυστικό. Ένα πέρασμα του ποταμού που οδηγεί στο Παναιτώλιο. Μια μικρή γέφυρα θα διευκόλυνε.

1

Ήρθε η ώρα να περάσουμε τον κόμβο Ερμίτσας και να κινηθούμε Νοτιοδυτικά, παράλληλα του ποταμού μέσω χωματόδρομου προς την Λυσιμαχεία. Τα νερά πολλά και το πλατανόδασος παράλληλα του ποταμού μας αποζημιώνει.

2345

Τεράστιες εκτάσεις της Αιτωλικής Πεδιάδας, με φόντο το Νοσοκομείο, από το οποίο περάσαμε νότια του, από μια άγνωστη οπτική. Ο χωματόδρομος όχι πολύ «πατημένος», απαραίτητο το ποδήλατο να είναι τουλάχιστον trecking με ειδικά λάστιχα.

678

Τα χρώματα της Αιτωλικής Πεδιάδας αποζημιώνουν:

91012

Πλέον χάνουμε οπτική επαφή από την Ερμίτσα διότι επιλέγει υπόγειες διαδρομές ως τις εκβολές της. Η πλούσια γραμμική βλάστηση σε κάποια σημεία μαρτυρεί την ύπαρξη της καθώς και αρδευτικά κανάλια:

131415

Τα σκουπίδια δεν λείπουν από ασυνείδητους:

16171819

Και φτάνουμε κοντά στις όχθες της Λυσιμαχίας και την Χερσόνησο της.

lysimaxeia2

Μεγάλο δίλημμα η ασταθής στάθμη της Λίμνης και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Μάρτυρας τα λασπώδη σημεία του χωματόδρομου σε διάφορα σημεία.

2023

Τελικά επιλέγεται η διέλευση μέσω λιβαδιού. Θυμίζει χωρίς υπερβολές Βρετανικό τοπίο με τη διαφορά ότι αντί για …Stone heads βλέπει κανείς στο βάθος το Αγρίνιο, την Οροσειρά του Παναιτωλικού Όρους, τον Αϊ Λιά του Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων και την Κυρά- Βγένα.

242526272829

Και μπήκαμε στην Χερσόνησο της Λυσιμαχίας. Ναι, τα πρώτα της δείγματα είναι τα νερά απομεινάρια της χειμερινής στάθμης και η πλούσια βλάστηση που κρύβει το νερό αριστερά και δεξιά και την κάνει απροσπέλαστη.

303132

Το δυτικό τμήμα της Χερσονήσου, όπου είναι οι καλαμιές.

lysimaxeia2

33

Στο βάθος ένα παράπηγμα. Ναι, είμαστε στις όχθες της Λυσιμαχίας. Αλλά οι όχθες είναι εντελώς απροσπέλαστες. Φανταστείτε όμως την ομορφιά χωρίς την βλάστηση δεξιά και αριστερά, με μια οργανωμένη παρέμβαση.

3536

Η αριστερή πλευρά της Χερσονήσου (!) της Λυσιμαχίας

373839

Και έρχεται η ώρα της επιστροφής. Ο χωματόδρομος είναι κακοτράχαλος και δεν επιτρέπει άλλη πορεία. Μόνο 4Χ4 αγροτικό και αυτό μερικές δεκάδες μέτρα ακόμα.

40

Αποχαιρετάμε την Λυσιμαχία βλέποντας την επιτέλους να ξεπροβάλλει έστω μια λωρίδα της πίσω από τον σιδερένιο αυτό φράκτη.

41

Επιστροφή για Αγρίνιο από Μαύρικα. Χαλί ο δρόμος πλέον, πατημένος, χώμα βέβαια…

424344

Μια στροφή στην Αγία Τριάδα Μαύρικα λόγω ημερών ( Μεγάλη Πέμπτη του 2016) επιβάλλεται.

45464748

Επιστροφή στο Αγρίνιο μέσω Μπουζίου-Γιαννουζίου. Στο δρόμο μας, εγκαταστάσεις μικρού υδροηλεκτρικού παλαιότερης εποχής, που δεν έπαψε να λειτουργεί.

49505152

Η ποδηλατοδρομή ολοκληρώθηκε. Η απορία που έμεινε είναι πόσες ομορφιές κρύβουν  όλα τα μυστικά της διαδρομής του νερού και της ιστορίας που μόλις κάναμε, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το Αγρίνιο…

Επιμέλεια: Λίνος Υφαντής, Χριστόφορος Κωστάκης

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 6274 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 00:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία