Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  10:35 πμ
 
wm small
Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 04:15

Οι ασκήσεις που διατηρούν ένα σώμα νεανικό [φωτό]

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τρέξιμο, καθίσματα ή κολύμπι; Ποιες ασκήσεις εγγυώνται ότι το σώμα μας θα παραμείνει για πάντα νεανικό; Αμερικανοί ειδικοί συνιστούν έξι δραστηριότητες. Η μυική μάζα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην ηλικία των 20 ετών και στη συνέχεια παίρνει την κατιούσα. Μόνο αν έχει σωματική δραστηριότητα ένα άτομο μπορεί ως τα 60 και άνω να διατηρήσει την μυική του μάζα. Η δραστηριότητα κάνει τη διαφορά. Κι αυτό γιατί οι εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες δεν λειτουργούν πάντα θετικά: το περιβάλλον, η μόλυνση, το στρες, το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά ακόμη και οι δίαιτες παίζουν ρόλο στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Ο μόνος γνωστός παράγοντας που δρα θετικά και επιβραδύνει την γήρανση είναι η άσκηση. Οι καθηγητές Rich Fahmy και Barbara Bushman, κινησιοθεραπευτές στο πανεπιστήμιο του Μισούρι, αποκάλυψαν τι ασκήσεις πρέπει να κάνουμε ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Τα καθίσματα

Είναι καθοριστικά για να διατηρήσουμε τις γάμπες και τους γλουτούς που χάνουν γρήγορα την τόνωσή τους με την ηλικία. Υποχρεωτικά πρέπει να κάνουμε καθίσματα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα για λίγα λεπτά. Σιγουρευτείτε ότι τα κάνετε σωστά για να μην τραυματίσετε τα γόνατα ή τις αρθώσεις: όρθιοι, τα πόδια ελαφρά ανοιχτά, τα χέρια οριζόντια. Κατεβείτε με τους γλουτούς προς τα πίσω, κρατώντας τις φτέρνες στο πάτωμα. Προσοχή να μην ξεπερνούν τα γόνατα τις άκρες των ποδιών. Κάντε μια σειρά από 15 καθίσματα, διάλειμμα 1 λεπτού και συνεχίστε.

Περπάτημα και κολύμπι

Είναι γνωστό ότι πρέπει να προτιμούμε το περπάτημα αντί για το αυτοκίνητο. Βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι το έντονο περπάτημα για 30 λεπτά καθημερινά είναι αποδοτικότερο από την αίθουσα γυμναστηρίου. Οσο για το κολύμπι έχει το πλεονέκτημα ότι κάνει όλο το σώμα να δουλεύει, χωρίς να τραυματίζονται οι αρθρώσεις. Είναι καλό όταν πάμε παραλία, να κάνουμε 20 λεπτά συνεχές και έντονο κολύμπι, πριν την ηλιοθεραπεία, αντί απλά να τσαλαβουτάμε. Λίγες ημέρες αργότερα, αυξάνουμε τα λεπτά.

Ασκήσεις ισορροπίας

Οσο περνούν τα χρόνια, χάνουμε την ισορροπία μας και υπάρχει ο κίνδυνος πτώσεων. Είναι καλό να καλυτερέψουμε την ισορροπία με ασκήσεις. Τα χέρια στη μέση ισορροπούμε στο δεξί πόδι

Σηκώνουμε το αριστερό πόδι, το τοποθετούμε πάνω στο γόνατο και μένουμε έτσι για μερικά δευτερόλεπτα. Κάνετε έξι φορές αυτή την άσκηση. Επανερχόμαστε και αλλάζουμε πόδι.

Η πλάτη


Είναι θεμελιώδες να ενδυναμώσουμε την πλάτη, η οποία σταθεροποιεί την σπονδυλική στήλη και επιτρέπει να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς και τους πόνους πλάτης. Καθίστε στη στάση «σκυλάκι» με ίσια πλάτη. Σηκώστε το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι ταυτόχρονα. Κρατηθείτε εκεί για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την κίνηση από την άλλη πλευρά. Ευεργετική για την πλάτη είναι και η γιόγκα (χρειάζονται δάσκαλο ή αίθουσα γυμναστηρίου) αλλά και τα τραβήγματα, πρωί και βράδυ.

Το στρέτσινγκ (τραβήγματα)

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να διατηρήσουμε το σώμα ευέλικτο. Το στρέτσινγκ είναι εχθρός των γηρατιών και διώχνει τις τοξίνες που παράγουν οι μύες. Το ιδεώδες είναι να κάνουμε τραβήγματα καθημερινά και να παραμένουμε ακίνητοι για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Πολλαπλασιάζουν το αίσθημα ευφορίας, βοηθούν για καλό ύπνο και ανακουφίζουν όσους κάνουν καθιστική ζωή ή εργάζονται πολλές ώρες στο γραφείο.

http://www.pronews.gr 

 

Διαβάστηκε 2031 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.