logo small for menu

  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Κυριακή, 25η Αυγούστου 2019, 4:30 μμ
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 20:03

Επίσκεψη σπουδαστών σχολής Τοπικής Ιστορίας "Αθανάσιος Παλιούρας" της ΓΕΑ στις Οινιάδες

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10-4-2016 η προγραμματισμένη επίσκεψη των σπουδαστών της σχολής Τοπικής Ιστορίας "Αθανάσιος Παλιούρας" της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου στον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών.

Αν και ο καιρός απέτρεψε κάποιους να συμμετάσχουν, αυτοί που πήραν μέρος σίγουρα είναι οι τυχεροί της παρέας. Με τον καιρό λοιπόν με το μέρος τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοχή των Οινιαδών, στα οχυρωματικά έργα, στους Νεόσοικους (Νεώριο), στο θέατρο, στην αγορά, στην ακρόπολη και σε χώρο που εικάζεται οτι χρησιμοποιούνταν για στέγαση στρατιωτών. Ο Αρχαιολόγος-ξεναγός Κος Γεώργιος Σταμάτης ήταν πλήρως κατατοπιστικός και ανέλυσε την ιστορία της περιοχής και των επι μέρους κτισμάτων.

 

Η αρχαία πόλη Οινιάδες είναι κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αχελώου 4 χλμ. δυτικά του σημερινού χωρίου Κατοχή. Υπήρξε η δεύτερη σε μέγεθος και σπουδαιότητα πόλη των Ακαρνάνων μετά τον Στράτο. Κατείχε στρατηγική θέση από την οποία ελεγχόταν τόσο η είσοδος προς τον Πατραϊκό κόλπο όσο και η θαλάσσια αρτηρία μεταξύ της Ακαρνανίας και των νησιών Λευκάδας, Ιθάκης και Κεφαλονιάς. Παράλληλα βρισκόταν κοντά στις εκβολές του Αχελώου και ως εκ τούτου σε θέση κατάλληλη για δημιουργία λιμανιού και για εμπορική δραστηριότητα. Για τους λόγους αυτούς σημείωσε μεγάλη οικονομική και πολιτισμική ακμή. Αν και το όνομα της υποδηλώνει τόπο ή περιοχή παραγωγής οίνου, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι έχει σχέση με τον μυθικό βασιλιά της Καλυδώνας τον Οινέα. Πάντως μυθικός ιδρυτής της θεωρείται ο μητροκτόνος Αργείος Αλκμαίων, ο οποίος μετά από χρησμό του μαντείου των Δελφών ήλθε εδώ προκειμένου να ξεφύγει από τις Ερινύες. Ο Στράβων μας πληροφορεί ότι το παλιότερο όνομα της πόλης ήταν Ερυσίχη. Πολλοί μελετητές υποθέτουν πως πρωτοϊδρύθηκε τον 6° αι. π.Χ. ως αποικία των Κορινθίων.


Η οχύρωση δεσπόζει πάνω σε κατάφυτο από βελανιδιές λόφο, ο οποίος είναι γνωστός με την ονομασία Τρίκαρδος τουλάχιστον από τον 15ο αι. Η διατήρηση της είναι εντυπωσιακή και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτη­ριστικά δείγματα της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η Ακρόπολη με ξεχωριστό περίβολο.
Μοναδικό μνημείο του χώρου και ένα από τα επιβλητικότερα της αρχαιότη­τας λόγω της πολύ καλής διατήρησης τους αποτελούν οι νεώσοικοι ή τα νεώρια 1.

Είχαν προορισμό την ανάσυρση των πλοίων στο εσωτερικό τους, την επισκευή και παραμονή τους για ορισμένο διάστημα του χειμώνα. Οι νεώσοικοι βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο της οχύρωσης του λιμανιού, στην οποία δεσπόζουν ο «κοκκινόπυργος», σωζόμενου ύψους 10,90 μ., και η λοξή τοξωτή πύλη, η αποκαλούμενη «αυλόπορτα», καθώς και τα ερείπια ενός δευτέρου επίσης μεγάλου σε μέγεθος και λοξού στην κάτοψη πύργου που την προστατεύει.

Πρόκειται για στεγασμένο οικοδόμημα με κάτοψη σχήματος m, διαστάσεων 41 μ. χ 47 μ. περίπου, του οποίου η ανατολική πλευρά, ύψους 11 μ. περίπου, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου λαξευμένη κατακόρυφα στο φυσικό βρά­χο. Στο φυσικό βράχο είναι επίσης λαξευμένο το δάπεδο του. Το εσωτερικό του οικοδομήματος διαιρούσαν συμμετρικά πέντε κιονοστοιχίες από δεκαεπτά αρράβδωτους κίονες. Τα ανοίγματα μεταξύ των κιονοστοιχιών κάλυπταν δίρριχτες επιμήκεις στέγες με λακωνική κεράμωση. Μεταξύ των κιονοστοιχιών ανα­πτύσσονταν έξι ισόχωρα «κλίτη» με λαξευτά σκαφοειδή και ανηφορικά προς το βάθος των νεωσοίκων δάπεδα. Πρόκειται για τις ράμπες μέσα στις οποίες τα πλοία σύρονταν στον υπόστεγο χώρο. Στην ανατολική πλευρά του μνημεί­ου υπήρχαν, λαξευμένες κατακόρυφα στο βράχο, έντεκα συνολικά ορθογώνιες πεσσοειδείς προεξοχές (ύψους 7 μ. περίπου), οι οποίες δημιουργούσαν δώδεκα θαλαμίσκους. Οι πεσσοί χρησίμευαν για τη στήριξη, αγκύρωση και στεγάνωση της στέγης του μνημείου στην πλευρά αυτή. Το μνημείο, που χρονολογείται στον 4° αι. π.Χ., έχει πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία συγγενή προς τους νεώσοικους του λιμανιού της Ζέας στον Πειραιά. Ήταν σε πλήρη λειτουργία έως και τα τέλη του 3ου αι. π.Χ., όταν, για άγνωστο λόγο, η στέγη υποχώρησε, οι κιονοστοιχίες κατέρρευσαν και οι σφόνδυλοι γέμι­σαν τις ράμπες καθιστώντας αδύνατη πλέον τη χρήση τους.

Το θέατρο των Οινιάδων είναι κτισμένο κοντά στην Αγορά σε θέση που προσφέρει εκπληκτική θέα προς τις γύρω πεδινές εκτάσεις, την παλιά κοίτη του Αχελώου ποταμού και τις παράκτιες περιοχές. Η πρώτη έρευνα πραγ­ματοποιήθηκε το 1900 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο B. Powell, οπότε αποκα­λύφθηκε η σκηνή, η ορχήστρα και περίπου το ήμισυ του κοίλου. Τον Μάιο του επόμενου έτους αποκαλύφθηκαν οι ενεπίγραφες λιθόπλινθοι με τις απελευθε­ρωτικές επιγραφές στο νοτιοδυτικό τμήμα του κοίλου. Βασική και μάλλον σημα­ντικότερη συμβολή της πρώτης αρχαιολογικής έρευνας στις αρχές του 20ου αι. αποτελούν οι καταγραφές, περιγραφές και φωτογραφήσεις της τότε κατάστασης του θεάτρου, οι οποίες μας βοηθούν να ταυτίσουμε και να συμπληρώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλα εκείνα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που είτε δεν υπάρ­χουν σήμερα, είτε δε βρίσκονται πλέον στην αρχική τους θέση.

Το θέατρο είχε πολύ καλή ακουστική και χωρητικότητα που άγγιζε τους 4.600 θεατές.

1Η πρώτη ανασκαφή του μνημείου έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον B. Powell και η πλήρη αποκάλυψή του έγινε το 1995 από τον Δρ. Κολώνα, διευθυντή της ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. κατά το έτος αυτό.

2 Οι εργασίες του έτους 1987 πραγματοποιήθηκαν από τον τότε προϊστάμενο της ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. Πατρών, Δρ. Λ. Κολώνα και οι αντίστοιχες των ετών 1991 – 1993 από τον ίδιο σε συνεργασία με τον καθηγητή Σ. Γώγο.

3 Οι εργασίες αυτές ήταν μέρος του έργου ‘Προστασία, έρευνα & ανάδειξη τριών (3) αρχαίων πόλεων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Πλευρώνα – Οινιάδες – Πάλαιρος’ του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. και πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη Επιστημονικής Επιτροπής της οποίας ήταν ο Δρ. Λ. Κολώνας.

Φεστιβάλ Οινιαδών:
Εδώ και 22 χρόνια στο χώρο του Αρχαίου θεάτρου Οινιαδών γίνεται το περίφημο πολιτιστικό φεστιβάλ. Οι κατά κανόνα ποιοτικές εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με τον πανέμορφο χώρο, προσφέρουν αξέχαστες στιγμές στους τουρίστες, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Πηγές για τα ιστορικά στοιχεία του άρθρου 

http://monuments.hpclab.ceid.upatras.gr

http://agrinioculture.gr

Ακολουθεί πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό απο την ξενάγηση.

Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 4215 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 19:19
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Αφήστε σχόλιο...

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

 amvrakia hotel banner

magnitaki

grivaswines

mpampatsikos

fit ems gym

dimitra greka

manikas

prosfigas

6p banner

kostopoulou

ekloges dytika banner

GOLDEN MOMENTS

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Αφιερώματα στήν Αιτωλοακαρνανία από διάφορα ΜΜΕ
  • 1