Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:52 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 16:15

Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tην Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, από 8:30 π.μ. μέχρι 2:00 μ.μ. διοργανώνεται από τον σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, Επιμορφωτική Ημερίδα, στη Δημοτική Αίθουσα «ΑΝΕΣΙΣ», Αγρίνιο. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν το σύνολο των εκπαιδευτικών που ανήκουν στην παιδαγωγική ευθύνη του Σχολικού Συμβούλου 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας.

Εισηγητές θα είναι οι:

Κωνσταντίνου Χαράλαμπος: Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδαγωγικής Εταιρείας.

Νικολάου Γεώργιος: Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών.

Θέματα εισηγήσεων:

Κωνσταντίνου Χαράλαμπος: Ο παιδαγωγικός και κοινωνικός ρόλος του Σχολείου από την οπτική του «προσδοκώ», του «είναι» και του «θέλω».

Νικολάου Γεώργιος: Πρόληψη και επίλυση προβλημάτων σχολικής βίας – ο πολιτισμικός παράγοντας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ

χωρίς τίτλο

O κ. Κωνσταντίνου Χαράλαμπος είναι Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, καθώς και του Πανεπιστημίου Bielefeld της Γερμανίας στις Επιστήμες της Αγωγής. Οι διδακτορικές του σπουδές ολοκληρώθηκαν, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Bielefeld. Οι σπουδές του στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν με υποτροφία γερμανικού ιδρύματος.

Έχει διδάξει:

  • ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Ελλάδας και της Γερμανίας.
  • ως επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Bielefeld.
  • ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός για διδακτικό έργο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από το 1991 είναι μέλος Δ.Ε.Π. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει μαθήματα του αντικειμένου του στα προπτυχιακά αλλά και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος.

Ακόμη, έχει διδάξει:

  • στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών,
  • στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου,
  • στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
  • σε Επιμορφωτικά Προγράμματα του Π.Τ.Δ.Ε, όπως για παράδειγμα, η εξομοίωση πτυχίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
  • στο ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Παραρτήματος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ιωαννίνων,
  • στην Εισαγωγική Επιμόρφωση των Π.Ε.Κ. Ιωαννίνων και Πατρών, καθώς και σε άλλες διδακτικές δραστηριότητες εντός και εκτός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
  • στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξακολουθεί να διδάσκει το μάθημα «Εκπαιδευτική Αξιολόγηση»

Η  επιστημονική και συγγραφική του δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα πλούσια:   επτά (7) βιβλία στο επιστημονικό του αντικείμενο, πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε έγκριτους ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους, συνέδρια  και ημερίδες. Άρθρα του είναι, επίσης, δημοσιευμένα σε περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες κ.λπ. Το τελευταίο του βιβλίο (2015) φέρει τον τίτλο: «Το καλό σχολείο, ο ικανός εκπαιδευτικός και η κατάλληλη αγωγή ως παιδαγωγική θεωρία και πράξη: Μια προσέγγιση βασισμένη σε θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα».

Έχει επιμεληθεί πολλών επιστημονικών εκδόσεων και διδακτικών βιβλίων για τον μαθητή και τον δάσκαλο. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση μελετών του Υπουργείου Παιδείας, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της ΔΟΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΣΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμμετοχή του στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη επιμορφωτικού υλικού για εκπαιδευτικούς.

Ως μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών διδακτορικών διατριβών έχει ολοκληρώσει δεκαέξι (16)  Διδακτορικές Διατριβές, ενώ σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε (5). Έχει κάνει πολλές αξιολογήσεις εργασιών σε έγκριτα ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε επιστημονικά συνέδρια.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η Διοικητική του δραστηριότητα, καθώς υπήρξε Πρόεδρος για δύο θητείες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του Τμήματος Αξιολόγησης και του Τμήματος Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Διδασκαλείου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τακτικό μέλος και εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ. Ε. στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διδακτικής και Σχολικής Παιδαγωγικής του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντής του Π.Ε.Κ. Ηπείρου.

Σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

χωρίς τίτλοO κ. Νικολάου Γεώργιος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο «Διαπολιτισμική Παιδαγωγική».

Είναι Πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και του Πανεπιστημίου LUMIERE της Λυών. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου LUMIERE, ενώ το Διδακτορικό του είναι από το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Πολυπολιτισμική εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο. Παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της δράσης των εκπαιδευτικών με στόχο την ομαλή σχολική ένταξη των μαθητών με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες».

Τα επιστημονικά  και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από:

  • Την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  • Την Πολιτισμική Ετερότητα και το Σχολικό Εκφοβισμό
  • Τη Διδακτική της Πολυπολιτισμικής Σχολικής Τάξης

Έχει διδάξει:

  • Ως δάσκαλος, αναπληρωτής και μόνιμος σε Δημοτικά Σχολεία,
  • στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας,
  • Στο Πανεπιστήμιο Claude-Bernard της Λυών,
  • Στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ.Ε.,
  • Στην Αστυνομική Ακαδημία,
  • Στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο Προγράμματος Εξομοίωσης,
  • Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και στη συνέχεια ως μέλος ΔΕΠ Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής.
  • Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Συγκριτικής Εκπαίδευσης.
  • Στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Hogeschool της Γάνδης, στο πλαίσιο των ανταλλαγών διδακτικού προσωπικού μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.
  • Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος,
  • Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ευθύνη της Θεματικής Ενότητας «Πολιτισμικές Διαφορές και Κοινωνικές Ανισότητες», στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση.
  • Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Ιδρύματος.

Ο κ. Νικολάου έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Έχει συγγράψει τρία (3) βιβλία στο επιστημονικό του αντικείμενο, ενώ έχει πολλές δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, συνέδρια  και ημερίδες.

Έχει κάνει την επιμέλεια αρκετών επιστημονικών εκδόσεων και έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση μελετών, κυρίως του ΙΠΕΜ ΔΟΕ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμμετοχή του στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επιμορφωτικού υλικού, όπως οι μελέτες με τίτλους «Δραστηριότητες με διαπολιτισμικό προσανατολισμό» και «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Ένταξη των Ρομά στην Εκπαίδευση».

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 929 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 18:24
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.