Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:03 μμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 20:33

Επίσκεψη σπουδαστών σχολής Τοπικής Ιστορίας "Αθανάσιος Παλιούρας" της ΓΕΑ στην αρχαία Πλευρώνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20-3-2016 η προγραμματισμένη επίσκεψη των σπουδαστών της σχολής Τοπικής Ιστορίας "Αθανάσιος Παλιούρας" της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πλευρώνας.

Εκεί με σύμμαχο τον καλό καιρό οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο της αρχαίας πόλης της Νέας Πλευρώνας και ταυτόχρονα να ενημερωθούν απο τον αρχαιολόγο-ξεναγό Κο Γεώργιο Σταμάτη για την ιστορία της καθώς και για τα κτίσματα που υπάρχουν στον χώρο. 

Είναι σημαντικό να πούμε οτι η Πλευρώνα ήταν μια σύγχρονη για την εποχή της πόλη 6000-8000 κατοίκων με πολεοδομικό σχέδιο (Ιπποδάμειο), αγορά, θέατρο, λουτρά, γυμναστήριο, δεξαμενές αποθήκευσης υδάτων, με δυο νεκροταφεία, με ακρόπολη στο ψηλότερο σημείο, πλαισιομένη απο τείχη (για προστασία απο εχθρικές επιθέσεις) καθώς επίσης σε χαμηλότερο επίπεδο διέθετε και λιμάνι. Οι ανασκαφές έχουν αναδείξει πολλά απο τα προαναφερόμενα κτίσματα αλλά απαιτείται πολύ δουλειά ακόμη για να έρθουν στην επιφάνεια και άλλα ευρήματα. Αναφορά στην Πλευρώνα υπάρχει και στην Ιλιάδα του Ομήρου, καθώς και αυτή συμμετείχε με πλοία στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Το όνομα της συναντάται και σε πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β, αποδεικνύοντας την ύπαρξη και την ακμή της κατά την μυκηναϊκή περίοδο. Η παλαιά Πλευρώνα καταστράφηκε το 233π.Χ από τον Δημήτριο Β' και στην συνέχεια χτίστηκε η Νέα Πλευρώνα στον χώρο που είναι σήμερα επισκέψιμος. 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε οτι η θέα απο το ύψωμα που είναι χτισμένη η πόλη προς την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου & Αιτωλικού είναι εκπληκτική.

Μια σημαντική κίνηση ανάδειξης της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας που παραμένει άγνωστη στον πολύ κόσμο.

Ακολουθεί πλούσιο Φωτογραφικό Υλικό απο την ξενάγηση. 

 

Τμήμα παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 6059 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 19:20
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.