Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 19:11

Με τους κυνηγούς του Θέρμου (www.ethnos.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Χτισμένο στα ορεινά της επαρχίας Τριχωνίδας το Θέρμο, κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας, με πολύ εκτεταμένο δήμο, αφού περιλαμβάνει πολλά ορεινά χωριά. Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία).

Ο σύλλογος έχει περισσότερα από 450 ενεργά μέλη, αν και, πριν επηρεάσει η οικονομική κρίση τη χώρα, είχαμε περισσότερα από 1.000.

Μάρτυρας της Ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο αριθμό από δημόσια κτίρια και ναούς. Λίγο έξω από το Θέρμο γεννήθηκε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Βρεθήκαμε πριν από μερικές εβδομάδες στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της πόλης και μιλήσαμε με τον πρόεδρο, Ευστάθιο Χρυσούλη, για τον σύλλογο και το κυνήγι στην περιοχή του Θέρμου.

Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
«Ο σύλλογος ιδρύθηκε πρώτη φορά πριν από τη δεκαετία του ’60. Ομως, ο σύλλογος επανιδρύθηκε με το ενιαίο καταστατικό των κυνηγετικών συλλόγων το 1976.
Ο σύλλογος έχει περισσότερα από 450 ενεργά μέλη, αν και, πριν επηρεάσει η οικονομική κρίση τη χώρα, είχαμε περισσότερα από 1.000»

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;
«Είναι η δεύτερη θητεία μου ως πρόεδρου του συλλόγου και έχω λάβει μέρος σε όλες τις δράσεις του, που είναι οι εξής:
• Εμπλουτισμοί θηραμάτων
Προσπαθούμε να κάνουμε στοχευμένες απελευθερώσεις σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Δ” ΚΟΣΕ. Εχουμε απελευθερώσει λαγούς, πέρδικες και φασιανούς από το εκτροφείο της Δ” ΚΟΣΕ.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Ευστάθιος Χρυσούλης.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Ευστάθιος Χρυσούλης.

• Σπορές

Με τη βοήθεια των μελών μας κάνουμε οργανωμένα σπορές σε ημιορεινές περιοχές, ώστε να έχουν τροφή τα θηράματα της περιοχής. Αλλά και μεμονωμένα οι κυνηγοί όπου μπουν σπέρνουν παρατημένα ορεινά χωράφια.
• Γιορτή έναρξης
Διοργανώνουμε γιορτή για την έναρξη της κυνηγετικής χρονιάς.
• Πυροφύλαξη
Οι θηροφύλακες κατά τους κρίσιμους ζεστούς μήνες περιπολούν νύχτα-μέρα για την πρόληψη των πυρκαγιών.
• Πινακίδες
Τοποθετούμε ενημερωτικές πινακίδες στα καταφύγια και στους κυνηγότοπους.
• Κλωβός προσαρμογής
Ο σύλλογος έχει τον δικό του κλωβό προσαρμογής θηραμάτων, όπου τα θηράματα προσαρμόζονται λίγο πριν από την απελευθέρωση.
• Καθαρισμός μονοπατιών
Τα μέλη του συλλόγου οργανώνουν καθαρισμούς και διάνοιξη μονοπατιών. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι μια πολύ σημαντική εργασία, αφού τα μονοπάτια αυτά πέρα από τους κυ νηγούς μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για διασώστες, πυροσβέστες κ.λπ.

Με τους κυνηγούς του Θέρμου

Ομως, η βασικότερη δράση του συλλόγου είναι η πάταξη της λαθροθηρίας.Με τους κυνηγούς του Θέρμου

Αυτή ήταν και η επόμενη ερώτησή μου. Τι κάνεις ο Σύλλογος με τη λαθροθηρία;

«Υπάρχει λαθροθηρία, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εννοώ ότι τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, ενώ οι λαθροθήρες που δρουν στην περιοχή μας δεν είναι καν κυνηγοί. Εχουμε έναν ομοσπονδιακό θηροφύλακα, ο οποίος πραγματικά προσπαθεί πολύ και σε συνεργασία και με τους θηροφύλακες της ευρύτερης περιοχής κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν πολλές επιτυχίες. Τα περισσότερα κρούσματα είναι για παράνομη θήρα τη νύχτα, κυρίως αγριόχοιρου και λιγότερο λαγού. Οι λαθροθήρες αυτοί δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια και σκοπός τους είναι το κέρδος από την εμπορία του κρέατος».

Ποια είναι η κατάσταση των πληθυσμών των ενδημικών θηραμάτων;

«Οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου και του λαγού είναι σε αύξηση και, όπου υπάρχει πρόβλημα, έχουμε φροντίσει να κάνουμε απελευθερώσεις. Οι ορεινές πέρδικες είναι σε καλό αριθμό».
Ποια θηράματα προτιμούν οι κυνηγοί του Θέρμου;
«Θα έλεγα ότι οι κυνηγοί είναι μοιρασμένοι μεταξύ πτερωτών και τριχωτών θηραμάτων. Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων έχει αυξητικές τάσεις και έτσι όλο και περισσότεροι προτιμούν το κυνήγι του αγριόχοιρου. Ομως, η περιοχή φιλοξενεί και πολλά μεταναστευτικά, όπως τσίχλες, μπεκάτσες και φάσσες, και είναι πολλοί οι κυνηγοί που προτιμούν το κυνήγι τους».

Tα γραφεία του Συλλόγου.Tα γραφεία του Συλλόγου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

«Μεγάλο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός του ζαρκαδιού, τα οποία κοντεύουν να μπουν μέσα στην πόλη και δυσκολεύουν το κυνήγι του αγριόχοιρου και του λαγού. Κάτι πρέπει να γίνει, με αυτό το σοβαρό πρόβλημα των κυνηγών, και όχι μόνο. Οι αγριόχοιροι έχουν πολλαπλασιαστεί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους αγρότες, οι οποίοι κάνουν τα παράπονά τους στον σύλλογο.
Τέλος, οι κυνηγοί του Θέρμου είναι ευχαριστημένοι από τους κυνηγότοπους της περιοχής αλλά και από τον Σύλλογό μας…»

Υ.Γ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ Κωνσταντίνο Κασόλα, Κοσμά Μαραγιάννη, Ιωάννη Αντωνόπουλο, Κων/νο Μητρομάρα, Θωμά Σύρρο και Κωνσταντίνο Πανταζή, καθώς και την ειδική γραμματέα του συλλόγου κ. Βάγια Κουκιά για την υπερπολύτιμη βοήθειά τους.

Παλιά χειροκίνητη μηχανή που ανήκει στον Σύλλογο.
Παλιά χειροκίνητη μηχανή που ανήκει στον Σύλλογο.

Κωνσταντίνος Λουρής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής


www.ethnos

 

Διαβάστηκε 4820 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 19:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.