Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:58 πμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 19:08

Πας Αγρίνιο; Ορίστε μερικές προτάσεις για το τι να ψάξεις στην πόλη -εκτός τα αξιοθέατα. (www.grekamag.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Αγρίνιο είναι μια πόλη που δεν θα επιλέξεις εύκολα για διακοπές. Συνήθως βρίσκεσαι εκεί τυχαία, είτε γιατί εκεί σ’ έβγαλαν οι Πανελλαδικές, είτε για μια στάση πηγαίνοντας προς Μεσολόγγι ή Ναύπακτο. Κι ενώ νομίζεις πως είναι μια μικρή πόλη, χωρίς πολλά να κάνεις, θα διαψευστείς!

Βρέθηκα στο Αγρίνιο τυχαία πριν από μερικά χρόνια και βρισκόμουν εκεί κάθε μήνα για αρκετές μέρες επί έναν χρόνο. Το συμπέρασμα ένα:  εκτός από το μέγεθος, στην διασκέδαση δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τις μεγάλες πόλεις! Voila:

Πάμε Πλατεία;
Το Αγρίνιο έχει την δική του πλατεία Συντάγματος, την δική του πλατεία Αριστοτέλους, την δική του πλατεία Ταχυδρομείου: την πλατεία Ειρήνης. Εδώ, θα δεις τους σκεϊτάδες, τους παππούδες που αγναντεύουν τους γύρω με τα κομπολόγια στο χέρι, τα μωρά να τρώνε μαλλί της γριάς και όλους να τρώμε παγωτό από το παγωτατζίδικο που είναι στη γωνία με την Παπαστράτου. Σε αυτή την πλατεία είχαν στηθεί και οι ελάχιστες σκηνές των Αγανακτισμένων, όπου στο τέλος έμεινε μόνο μία! Εσύ μπορείς να πάρεις μια μπίρα από το περίπτερο και απλά να αράξεις σε κάποιο παγκάκι χαζεύοντας και παρατηρώντας ποιοι μιλάνε ακόμη με «λι» και «νι». (Ναι, υπάρχουν!)

IMG_0060IMG_0058IMG_0064

Να κεράσω κουλουράκι;
Κατηφορίζοντας από την πλατεία και στρίβοντας αριστερά στην Μπαϊμπά -πάντα με παραξένευαν τα ονόματα των οδών σε αυτή την πόλη- θα πέσεις πάνω στη γωνία Παπαθανάση και Αναστασιάδη, όπου εδώ και 4 χρόνια ο Χρήστος Σαπλαούρας έχει στήσει ένα πανέμορφο vintage  καφέ-ζαχαροπλαστείο, την «Τσουλήθρα στη Βανίλια»! Εδώ, θα πεις και τον ομώνυμο freddo espresso ή freddo cappuccino που περιέχει τη βανίλια Bariamis, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στο Αγρίνιο. Εδώ, θα βρεις και μια συνήθεια από τα βόρεια: ο καφές συνοδεύεται με σπιτικά κουλουράκια πορτοκαλιού, μυστική συνταγή της μητέρας του Χρήστου!

Διεύθυνση: Αναστασιάδη και Παπαθανάση γωνία

IMG_0063IMG_0071IMG_0076IMG_0083IMG_0089IMG_0124IMG_0148

Το εργοστάσιο καραμελοσοκολατοκαφέ!
Ανεβαίνω τον πιο γνωστό δρόμο: την Παπαστράτου. Στο νούμερο 9 μπαίνω μέσα και νιώθω σαν τα παιδάκια στο Εργοστάσιο Σοκολάτας του Γουίλι Γουόνκα, αίσθημα που αυξάνεται όταν αντικρίζω τις σοκολάτες Βελγίου. Υποθέτω κάπως έτσι θα ένιωθε και η μητέρα μου που λατρεύει τον ελληνικό καφέ, μιας και στο “Με άρωμα και γεύσεις” σου κόβουν φρέσκο ελληνικό καφέ σε διάφορες ποικιλίες. Εγώ, βέβαια, ένιωσα σαν παιδάκι για άλλους λόγους: καραμέλες που μου θύμισαν από τη μια τη γιαγιά μου που λάτρευε τις καραμέλες ούζου κι από την άλλη τον παππού μου να μου τις βάζει στην τσέπη, marshmallows σε διάφορες ποικιλίες και jelly belly σε διάφορες γεύσεις και χρώματα. Τώρα που το σκέφτομαι, βέβαια, το μαγαζί εξυπηρετεί όλη την οικογένεια: ο πατέρας μου θα ξετρελαινόταν για την ποικιλία φρέσκων και ελληνικών ξηρών καρπών, που παράγουν οι ίδιοι!

Διέυθυνση: Παπαστράτου 9

IMG_0319IMG_0325IMG_0329IMG_0333IMG_0358

Οι masters του καφέ
Ανεβαίνω λίγο παραπάνω και στρίβω αριστερά στην οδό Δήμου Τσέλιου. Στην πρώτη γωνία συναντάω το The coffee lab, ένα μαγαζί που ακόμα δεν έχει κλείσει χρόνο στο Αγρίνιο. Αν κοιτάξεις τις φωτογραφίες, το πιο πιθανό είναι μην καταλάβεις τι είναι αυτό που ήπιαμε. Είναι Lemon Pie, η οποία φτιάχνεται από βρασμένη λευκή σοκολάτα σε ειδικά χημικά δοχεία με σκοπό να γίνει πηχτή, με μπισκότο και για γαρνιτούρα το ξύσμα λεμονιού. Κάτι παρόμοιο είναι δύσκολο να βρεις στο Αγρίνιο, καθώς τα παιδιά που δουλεύουν είναι όλα με πιστοποιήσεις από τους ειδικούς του καφέ. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει 2-3 σεμινάρια σε ενδιαφερόμενους, που θέλουν επίσης να μυηθούν σε αυτόν τον κλάδο, ενώ ο κόσμος βοηθάει κι έχει αγαπήσει το εγχείρημα!

Διεύθυνση: Δημοτσέλιου & Σουλίου γωνία

IMG_0240IMG_0242IMG_0245IMG_0254IMG_0257IMG_0261IMG_0267IMG_0270

Μια ποικιλία στο 39 παρακαλώ!
Λίγο παρακάτω βρίσκεται το Παντοπωλείο που ουδεμία σχέση έχει με τα παντοπωλεία των χωριών, παρόλο που έχει vintage διακόσμηση: ψάθινες καρέκλες, ξύλινα τραπέζια, ένα ποδήλατο και κονσέρβες kyknos συνθέτουν το σκηνικό. Α! Και μια κλακέτα σκηνοθέτη. Ρωτά τον Βασίλη, τον ιδιοκτήτη γιατί επέλεξε αυτή την ποικιλία στη διακόσμηση και μου δίνει μια αφοπλιστική απάντηση: γιατί συνδέεται με τις ποικιλίες που έχουμε σε ποτά και συνοδευτικά. Θα έλεγα πως ειδικεύονται στις μπίρες μιας και έχουν ετικέτες από όλον τον κόσμο, αλλά η λαιμαργία μου δεν με αφήνει να ξεχάσω την ποικιλία κρεατικών και αλλαντικών που προσγειώνεται στο τραπέζι μας. Καλή μας όρεξη!

Διεύθυνση: Δημοτσέλιου 39

Το σπιτικό της σκεπαστής
Επιστρέφω στη γωνία, ανεβαίνω την Παπαστράτου και πάω δεξιά στον Πεζόδρομο Μπουκογιάννη, νούμερο 7. Ένα στενό μαγαζί στέκεται με την επιγραφή Sante Spitiko. Πηγαίνοντας στο Αγρίνιο δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις κάποιο είδος σκεπαστής πίτας κι εδώ θα φας τη νοστιμότερη. Φρέσκα και χειροποίητα υλικά, ποικιλία από διάφορες σος/αλοιφές και διάφοροι συνδυασμοί κρεατικών θα σε χορτάσουν για ώρες.

Διεύθυνση: Πεζόδρομος Μπουκογιάννη 7

IMG_0011IMG_0022IMG_0027IMG_0029IMG_0036IMG_0039IMG_0040

Κοκτέιλς στιγμών
Παίρνω τον πεζόδρομο όλο ευθεία και χάνομαι όμως στα στενά, με σκοπό να βρεθώ σ’έναν ακόμη κεντρικό δρόμο την Ι.Στάικου. Πριν από λίγους μήνες, η Ευαγγελία Στεργίου άνοιξε εκεί έναν διώροφο πολυχώρο με κήπο. Στο πάνω όροφο, θα πετύχεις live, εκθέσεις, stand-up και πολλά ακόμη ενώ κάτω θα απολαύσεις μοναδικά κοκτέιλς. Κυριολεκτικά μοναδικά, μιας και ο μπάρμαν εκτός από τα κλασικά, φτιάχνει και εντελώς δικά του, με τα οποία συμμετέχει και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Εγώ δοκίμασα το πεντανόστιμο The last season, αλλά ακόμη η συνταγή του παραμένει μυστική και δεν κατάφερα να την αποσπάσω!

Διεύθυνση: Ι.Στάικου 7

IMG_0022IMG_0023IMG_0030IMG_0043

Λίμνη, καλή μου λίμνη!
Αν είσαι φαν του νερού, τότε στο Αγρίνιο θα απογοητευτείς. Εκτός κι αν αποφασίσεις να απομακρυνθείς μερικά χιλιόμετρα για να βρεθείς στη Λίμνη Τριχωνίδα και στο Κτήμα Πιθάρι. Εκεί θα ξεχάσεις κυριολεκτικά το πού βρίσκεσαι. Ειδυλλιακό τοπίο, ιδανικό για να κάνεις περίπατο, να πιεις τον καφέ σου καταμεσής της πισίνας -κυριολεκτικά- ή να διοργανώσεις κάποια εκδήλωση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως εκεί διοργανώνεται εδώ και χρόνια το Lake Party με διάφορα μουσικά events!

Διεύθυνση: Δογρή Τριχωνίδας

IMG_0006IMG_0007IMG_0029IMG_0031

Κείμενο: Μάρθα Οστιούνη
Φωτογραφίες: Γεωργία Βλαχογιάννη

Αρθρο στο grekamag.gr (30/11/2014)

Διαβάστηκε 15422 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 15:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία