Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  9:33 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 00:35

Αιτωλοακαρνανία-Restart στην εστίαση: «Μια και καλή από το 2021»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Όχι» το σύστημα «ακορντεόν» λένε οι επαγγελματίες του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία 

Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου εστίασης και αναψυχής της Αιτωλοακαρνανίας θέλουν να ανοίξουν όταν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος και να δουλέψουν κανονικά με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown, λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, μπαίνει η χώρα.

Οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «γρίφο»: αυτόν της εστίασης, του πότε δηλαδή θα ανοίξει και κάτω από ποια υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ εξετάζεται και το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι νυκτερινής διασκέδασης, ενώ  στην ίδια λίστα ενδέχεται να μπουν καφέ και εστιατόρια.

Αρκετοί από τον κλάδο της εστίασης προκρίνουν το να μην ανοίξουν, κάτι που βρίσκει σύμφωνους πάρα πολλούς επαγγελματίες του κλάδου και από την Αιτωλοακαρνανία!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, Κώστας Ναστούλης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης τόνισε: «η συζήτηση για το να μην ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης με αυστηρούς κανόνες ξεκίνησε από την ανοιχτή επιστολή που είχαμε στείλει εμείς στις 17/11. Μια πιθανή εντολή για άνοιγμα λίγων ημερών από την κυβέρνηση δεν θα βοηθούσε και δεν θα συνέφερε κανέναν, δεν θα ήταν καμία επιχείρηση βιώσιμη. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει εντολή να ανοίξει η εστίαση για λίγες ημέρες τα Χριστούγεννα, καλό θα ήταν να μας ακούσει και να εφαρμόσει την επιλεγμένη αναστολή.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα δίνει το δικαίωμα σε όποιον επιθυμεί να ανοίξει και σε όποιον δεν επιθυμεί να μην ανοίξει. Για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 60% πληρότητα. Συνεπώς για μας το καλύτερο είναι να ανοίξουμε το 2021 με πάνω από 60% πληρότητα και να ανοίξουμε οριστικά, έχοντας παράλληλα και την στήριξη του κράτους, καθώς από 15/12 μέχρι και 15/01 συνήθως έχουμε τον υψηλότερο τζίρο της χρονιάς, τον οποίο πιθανότατα τον χάσουμε. Θέλουμε ουσιαστική στήριξη και για το διάστημα του 2021 που θα είμαστε κλειστοί, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αφήσει κλειστές τις επιχειρήσεις μας, κάτι που ισχύει και για την επανέναρξη των επιχειρήσεών μας».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Αμφιλοχίας, Αποστόλης Αυγερινός

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Αμφιλοχίας Αποστόλης Αυγερινός, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εστίασης αναφέρει στη «Σ»: «συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη πως τα καταστήματά μας δεν γίνεται να λειτουργούν με το σύστημα «ακορντεόν», να ανοίγουμε δηλαδή για λίγες ημέρες και μετά πάλι να κλείνουμε. Καλύτερα είναι να παραμείνουμε κλειστοί για να διασφαλιστεί η υγεία των υπαλλήλων μας, των πελατών μας και η δική μας, όμως, το σωστό θα ήταν και η κυβέρνηση να μας στηρίξει για όσο διάστημα θα είναι οι επιχειρήσεις μας κλειστές και το 2021, αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αλλά όπως και να έχει η στήριξη πλέον μας είναι απαραίτητη για την επιβίωση του κλάδου».

Ο Γιώργος Λάμπρης

Ο Γιώργος Λάμπρης ανέφερε: «το καλύτερο είναι να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά του κλάδου μας, γιατί αν δοθεί εντολή να ανοίξουν και λίγες μέρες μετά κλείσουμε και πάλι, τότε το πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερο. Όταν υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό «τρομοκρατία» από τα μεγάλα ΜΜΕ και παράλληλα υπάρχει και η έξαρση του ιού, τότε και ανοιχτά να είναι τα μαγαζιά μας θα είναι λες και είναι κλειστά, γιατί κανένας πελάτης δεν θα έρθει, ο κόσμος θα φοβάται να βγει έξω, ενώ αν παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις μας θα «τρέχουν» μόνο τα πάγια. Το κράτος όμως θα πρέπει να μας στηρίξει ουσιαστικά, γιατί μέχρι τώρα παραμένει απλός θεατής. Δεν είναι δίπλα μας, δεν λειτουργεί ως ένα θεσμικό όργανο που μπορεί να μας βοηθήσει και σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που λένε, επισημαίνω πως και αυτό γίνεται για τις τράπεζες. Καμία ουσιαστική στήριξη δεν μας παρέχουν».

Ο Σπύρος Πλακιάς

Ο Σπύρος Πλακιάς ανέφερε: «τα πράγματα στην εστίαση είναι πολύ δύσκολα, η κίνηση να μας ανοίξουν τις γιορτές έτσι όπως λένε, χωρίς μουσική, ποτό κλπ είναι εσφαλμένη, καθώς όλα, εισφορές, δώρα, έξοδα, θα «τρέχουν», χωρίς καμία παράταση. Το καλύτερο θα ήταν μας ανοίξουν το 2021, αλλά με κάποια ουσιαστική βοήθεια και καλύτερους όρους εργασίας για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Δεν πρέπει να γίνει, όπως έγινε την προηγούμενη φορά. Μια επανάληψη της ίδιας κατάστασης θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο και για τις επιχειρήσεις μας. Έτρεχαν όλα τα έξοδα και ξαφνικά μας έκλεισαν χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τα μαγαζιά μας. Ένα μαγαζί για να ανοίξει χρειάζεται χρήματα και όταν κλείνει είναι σα να πετάμε λεφτά, γιατί τα περισσότερα προϊόντα μας λ.χ. τρόφιμα δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε. Όπως υπάρχει πρόβλεψη για την σταδιακή άρση των μέτρων σε άλλους κλάδους, έτσι πρέπει να γίνει και στον δικό μας κλάδο, δεν γίνεται από την στιγμή που βάζουμε πάλι το κλειδί στην πόρτα τα έξοδα να «τρέχουν» χωρίς καμία παράταση και διευκόλυνση».

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος

Ο Γιώργος Δημητρόπουλος από τη Ναύπακτο σημείωσε: «συμφωνούμε ώστε να μην ανοίξουμε στις γιορτές, γιατί αυτό θα είναι για λίγες ημέρες και με πολύ αυστηρούς περιορισμούς, όπως φημολογείται. Είναι τεράστια τα έξοδα για ένα κατάστημα εστίασης για να ανοίξει. Παράλληλα αυτή την στιγμή οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για τις επιχειρήσεις της εστίασης αν ανοίξουν, μεγάλα πρόστιμα, λουκέτα και φυσικά δεν έχουμε το δικαίωμα σε κανέναν να πούμε μην κάνεις αυτό ή μην κάνεις εκείνο κλπ. Καλύτερα να ανοίξουμε μια και καλή και χωρίς περιορισμούς, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε κανονικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 837 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.