Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:59 πμ
 
wm small
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 13:26

Ενεργητική προστασία: ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοσίευση της 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το υπομέτρο 5.1.

Ο ΕΛ.Γ.Α προχώρησε στην δημοσίευση της 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στα πλαίσια του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων - Υπομέτρο 5.1: «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθήκων και καταστροφικών συμβάντων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, αρχίζει την 01/12/2020, ημέρα Τρίτη και λήγει την 01/03/2021 ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00 μ.μ..

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ.

  • Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Πρόσκληση ΕΔΩ.

Το καθεστώς ενισχύσεων «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» στόχο έχει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύσεις να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά.

Επιλέξιμες δαπάνες

α) Ενισχύονται δαπάνες εγκαταστάσεων ενεργητικής προστασίας ως ακολούθως

αα) η προμήθεια καινούργιων συστημάτων ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό,

ββ) η προμήθεια καινούργιων συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι,

γγ) η προμήθεια καινούργιων συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από τη βροχή,

δδ) η προμήθεια καινούργιου συνδυαστικού συστήματος προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή,

εε) η προμήθεια καινούργιου αντιχαλαζικού διχτυού για τοποθέτησή του σε εγκαταστάσεις προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι,

στστ) η προμήθεια καινούργιων αντιχαλαζικού διχτυού και αντιβρόχινης μεμβράνης για τοποθέτησή τους σε εγκαταστάσεις προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή

ζζ) η προμήθεια καινούργιας αντιβρόχινης μεμβράνης για τοποθέτησή της σε εγκαταστάσεις προστασίας των καλλιεργειών από τη βροχή και

ηη) γενικές δαπάνες, όπως δαπάνες συμβούλων και μηχανικών, συνδεόμενες με τις δαπάνες των εδαφίων αα, ββ, γγ, δδ εε, ζζ και στστ και αφορούν το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων.

Οι προμήθειες των ανωτέρω περιλαμβάνουν την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση των επιλέξιμων δαπανών.

β) Οι δαπάνες της προηγούμενης περίπτωσης α? ενισχύονται με τους όρους και προϋποθέσεις του Παραρτήματος 4, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Σελίδα 12 από 75 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

γ) Οι γενικές δαπάνες υπολογίζονται ως ποσοστό έως 10% του συνόλου των ανωτέρω επιλέξιμων δαπανών. Όλες οι γενικές δαπάνες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες των 300 ευρώ και να μη ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ.

Ποσά και ποσοστά στήριξης

α) Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως τις 100.000,00 ευρώ.

β) Εξαίρεση από τα παραπάνω αποτελούν τα Συλλογικά Σχήματα Γεωργών (Σ.Σ.Γ.) στην περίπτωση επένδυσης ενεργητικού συστήματος για την προστασία των καλλιεργειών από την βροχόπτωση ή/και το χαλάζι, όπου ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται έως το 1.000.000,00 ευρώ.

γ) Η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Σελίδα 13 από 75 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.


Για περισσότερες πληροφορίες και για κάθε τεχνική υποστήριξη, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου και στο Τμήμα Επιδοτήσεων, στην οδό Παπαϊωάννου 23 στο Αγρίνιο και στα υποκαταστήματα του Συνεταιρισμού. Τηλ.:  2641.0.69017-69034.  

♦Υπενθυμίζουμε ότι είναι διαθέσιμη πάντα και πλήρως λειτουργική η νέα ψηφιακή εφαρμογή, το meet.kyd.gr, μέσω της οποίας τόσο οι αγρότες όσο και τα ίδια τα ΚΥΔ, μπορούν εύκολα, αποτελεσματικά και κυρίως με ασφάλεια και με απόλυτη τήρηση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη χώρα για τον κορωνοϊό, να διεκπεραιώσουν κάθε εργασία, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του παραγωγού και η άσκοπη μετακίνησή του.

Διαβάστηκε 595 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία